Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Strănepoata scriitorului Gib Mihăescu este șahistă de top

¢ Elevă strălucită în Drăgășani

ĂŽnvățământul vâlcean, în ciuda tuturor lipsurilor, nu se poate plânge că nu are elevi eminenți. De-a lungul ultimilor ani, tinerii noștri au ie șit în evidență atât la olimpiadele și concursurile naționale, cât și la cele internaționale. Una dintre elevele strălucite ale județului Vâlcea este fără îndoială Ioana Floroiu, elevă în clasa a X-a A, la Colegiul Național ‘Gib Mihăescu’ din Drăgășani, colegiu ce poartă numele străbunicului său. Pe lângă rezultatele foarte bune pe care le are la șicoală, Ioana mai excelează și la șiah.

Mândră de originile sale

Primii pa și în șiah i-a făcut alături de bunicul său din partea mamei, care este nimeni altul decât ginerele celebrului prozator Gib Mihăescu. Tânăra este foarte mândră de originile sale, însă, recunoaște că nu a moștenit mai nimic de la străbunicul său, ea fiind atrasă în special de partea reală. ‘Nici bunicul nu l-a cunoscut pentru că, din păcate, Gib Mihăescu a murit foarte tânăr, la doar 41 de ani. Cu toate acestea am citit tot ceea ce se putea despre el și toate operele sale pentru că, până la urmă, eu și fratele meu suntem moștenitorii lui. Numai că nu i-am moștenit talentele de scriitor nici eu și nici fratele meu. Amândoi suntem atra și de partea reală, iar mie îndeosebi îmi place geometria în spațiu’ “ ne-a spus Ioana Floroiu. Când va termina liceul, tânăra este hotărâtă să meargă la Facultatea de Arhitectură, un vis mai vechi al său, care, spune ea, are legătură și cu șiahul.

Face parte din lotul național de șiah

Așa cum spuneam, strănepoata scriitorului Gib Mihăescu are un hobby de pe urma căruia a câștigat multe premii. Prima sa partidă de șiah cu bunicul ei, Gheorghe Pavel “ fost director de șicoală, a fost când abia trecuse în clasa a IV-a. Văzând că are potențial și că iubește acest sport al minții, bunicul său a încurajat-o să se înscrie la un club și să se antreneze alături de profesioniști, pentru ca mai apoi să participe la concursuri naționale și internaționale. Astfel că, în anul 2007, la vârsta de 12 ani, ea a ajuns să facă parte din lotul național de șiah, participând, alături de alți tineri din întreaga țară, la o competiție europeană de șiah, desfășurată în Muntenegru și unde a luat locul II pe echipe. ‘Traseul meu în șiah a fost un pic anevoios pentru că prima dată m-am înscris la un club din Drăgășani, intitulat Albatros. Clubul acesta s-a desființat însă și am fost nevoită să mă duc la CSM Craiova pentru că la clubul din Vâlcea nu mă antrenam destul. Mi-a fost greu cu naveta, dar acum m-am obișnuit. Vreau să vă spun că am renunțat la șiah timp de un an și jumătate, dar la insistențele antrenorului meu de la Craiova am revenit. Oricum șicoala e pe primul loc, iar părinții mei mi-au pus în vedere acest lucru de multe ori’ “ ne-a mai povestit Ioana. Anul acesta, de și a fost extrem de ocupată cu șicoala, tânăra a reu șit să ia locul I la concursul național de șiah Divizia A, locul III la Vara Ceahistă Craioveană, locul I la campionatul șicolar județean și mențiune la campionatul șicolar național.

CLAUDIA STANCIU