Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

RÂMNICU VÂLCEA: Hramul Catedralei Arhiepiscopale Râmnicu Vâlcea

În perioada 24-26 aprilie 2015, Arhiepiscopia Râmnicului organizează mai multe evenimente cultural-duhovnicești care marchează hramul Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica” din Râmnicu Vâlcea. Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea este prilejuit de sărbătoarea mitropolitană „Aducerea Moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului, în Oltenia”.

Astfel, vineri, 24 aprilie, de la ora 18:00, la Cinematograful „Geo Saizescu” din Rm. Vâlcea va avea loc un concert extraordinar de muzică psaltică. La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Theodoros Vassilikos, cel mai renumit interpret grec de muzică psaltică al secolului al XX-lea, va fi prezent în Râmnicu Vâlcea. Intrarea este liberă.

Sâmbătă, 25 aprilie, de la ora 10:00 este organizat Simpozionul național închinat Sfântului Calinic de la Cernica. Cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la instalarea Sfântului Ierarh Calinic în scaunul de Episcop al Râmnicului, Arhiepiscopia Râmnicului organizează Simpozionul național „Lucrarea duhovnicească și culturală a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului”. Lucrările simpozionului se vor desfășura în Sala „Iosif Episcopul” din Centrul Cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” al Eparhiei Râmnicului. Va fi lansat un CD audio cu cântări psaltice din „Slujba Vecerniei şi Utreniei Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica” și o nouă lucrare editorială, apărută la Editura „Praxis” a Arhiepiscopiei Râmnicului, cu titlul „Carte cu rugăciuni”, o reeditare a cărții de rugăciuni a Sfântului Ierarh Calinic din 1861. Vor continua lucrările propriu-zise ale simpozionului, mai mulți invitați de seamă urmând a susține referate, până la ora 13:00.

La Catedrala Arhiepiscopală, de la orele 15:00 va avea loc Vecernia pentru Sfântul Calinic de la Cernica – Slujba de seară pentru Sfântul Ierarh Calinic, Vecernia mare și Litia, de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Tot sâmbătă, 25 aprilie, îndată după săvârșirea slujbei Vecerniei mari, se va desfășura o amplă procesiune în orașul Râmnicu Vâlcea. Pelerinii vor porni din curtea Catedralei Arhiepiscopale la ora 16:30 și vor merge pe Bd. Calea lui Traian, până în dreptul Bisericii Toți Sfinții, unde se va face un popas de rugăciune. Procesiunea va continua pe Bd. Tudor Vladimirescu și Str. General Praporgescu, până în fața Bisericii Sfântul Dumitru, unde va avea loc al doilea popas duhovnicesc. Pelerinii vor porni apoi spre Catedrala Arhiepiscopală, pe Bd. Nicolae Bălcescu și Str. Episcopiei. La catedrală, pelerinii vor fi întâmpinați de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care va rosti un cuvânt de binecuvântare.

Duminică, 26 aprilie, când este prăznuită „Aducerea Sfintelor Moaşte ale Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului, în Oltenia”, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de la ora 09:00, pe scena amenajată în faţa Catedralei Arhiepiscopale. Vor participa zece ierarhi: IPS IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei; IPS VARSANUFIE, Arhiepiscopul Râmnicului; IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților; PS Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei; PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei; PS Visarion, Episcopul Tulcii; PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.