Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primarul Gheorghe Staiu se luptă să găsească finanţări pentru proiecte

REALIZĂRI. Primarul localităţii Şuşani, Gheorghe Staiu, a făcut dovada în cei opt ani de când a fost ales edil că într-o administraţie cu adevărat performantă faptele sunt infinit mai importante decât vorbele. Contribuind eficient la modernizarea comunităţii din care face parte, Gheorghe Staiu a devenit unul dintre primarii emblemă ai judeţului Vâlcea, el reuşind să-şi încânte alegătorii cu proiectele sale îndrăzneţe. Primarul din Şuşani este conştient că o comunitate se poate dezvolta şi moderniza doar cu ajutorul unor proiecte viabile, el depunând o muncă asiduă pentru a transforma localitatea într-una din cele mai frumoase din Vâlcea. Gheorghe Staiu spune că mai are totuşi mult de muncă şi de aceea este decis să mai câştige un mandat de primar, pentru a-şi pune în practică ideile.    

• Rep.: Domnule primar, se apropie campania electorală pentru alegerile locale, veţi candida pentru încă un mandat?

• Gheorghe Staiu: Sigur că voi candida, pentru că proiectele pe care le-am început trebuie continuate. Am muncit mult pentru tot ce am realizat în localitatea Şuşani şi mai am multe planuri pentru comunitatea mea.

• Rep: Ce v-a determinat să candidaţi la primul mandat?

• Ghe. S.: Prima dată când am candidat în 2004 am decis să o fac din cauza indiferenţei pe care autorităţile locale o afişau atunci. Am vrut să demonstrez că se poate şi altcumva, că se poate ca la cârma Primăriei Şuşani să vină un om gospodar, care vrea să facă ceva pentru oameni. Ţinând cont că de atunci şi până acum am fost ales de cetăţeni de două ori, cred că am reuşit să demonstrez că se poate.

• Rep.: Vă cunoaşteţi contracandidaţii? Care este cel mai de temut şi cum îi veţi elimina atuurile?

• Ghe. S.: Deocamdată nu s-au arătat adversarii politici. Unul singur a declarat public că vrea să candideze şi acela este viceprimarul meu actual, Florian Marica. De temut, cred că toţi sunt pentru că niciodată nu trebuie să-ţi subestimezi adversarul. Părerile cetăţenilor sunt împărţite întotdeauna, iar de multe ori cetăţenii o spun fiecăruia în faţă că-l votează, dar în spate ştiu ce au de făcut, votându-l pe cel pe care-l doresc mai mult. În privinţa eliminării atuurilor contracandidaţilor, cred că doar prin fapte o pot face şi aici mă refer la proiectele şi investiţiile din comuna Şuşani.

• Rep.: Care sunt proiectele pe care le-aţi realizat până acum în localitatea Şuşani şi de care sunteţi mândru?

• Ghe. S.: Printre cele mai importante proiecte ale mele sunt asfaltările celor două drumuri comunale: DC 64 Suşani – Stăiculeşti, care a fost făcut în primul mandat, şi DC 65 Râmeşti – Adacale, de care pot să spun că sunt foarte mândru, pentru că cetăţenii celor două sate trăiau în condiţii improprii şi nu aveau nici măcar piatră băgată pe drumuri. Acolo se trăia foarte greu, iar accesul era aproape imposibil mai ales iarna, din luna octombrie şi până în luna aprilie. Totodată am reuşit să construiesc şase poduri, unul pe râul Beica, unul pe pârâul Sârbeana, iar altele în Adacale, Uşurei, Şuşanii de Sus şi Anunţeşti. Aceste poduri asigură transportul şi accesul cetăţenilor către centrul localităţii şi le-a uşurat vieţilor oamenilor din Şuşani. De asemenea, am un proiect pentru baza sportivă din localitate, proiect care este în desfăşurare, însă datorită lipsei finanţării pe Ordonanţa 7 a Guvernului, am fost nevoit să întrerup lucrările. Mai mult, am mai multe proiecte încheiate de care sunt foarte mândru, de fapt de toate proiectele mele sunt mândru, pentru că  orice lucrare, cât de mică ar fi, pentru mine şi pentru concetăţenii mei contează foarte mult. Pot să vă mai spun că în acest mandat am realizat o sală de sport şcolară de 150 de locuri, care este pusă la dispoziţia elevilor din Şuşani, ei desfăşurându-şi orele de sport acolo în condiţii extrem de bune, condiţii de care poate mulţi elevi din Râmnic nu se bucură. Am modernizat ambele şcoli, Şcoala coordonatoare de la Şuşani şi Şcoala Uşurei, în care tinerii noştri învaţă în condiţii optime. Am modernizat dispensarul de la Râmeşti, am făcut un alt dispensar nou, un punct farmaceutic, pentru ca cetăţenii să nu se mai deplaseze să ridice reţetele de la Drăgăşani sau Slatina. Acum cetăţenii au în localitatea Şuşani aproape tot ce le trebuie.

• Rep.: Domnule primar Staiu, ce proiecte de investiţii aveţi incluse în programul dvs. electoral?

• Ghe. S.: Pentru următorul mandat am primit o sumă de cofinanţare de la Consiliul Judeţean Vâlcea pentru canalizare în comuna Şuşani, proiectul fiind făcut şi urmează să fie scos la licitaţie pentru execuţie. De asemenea, am în proiectare o piaţă agroalimentară care este foarte necesară pentru ca toate produsele noastre să nu mai plece în alte comune şi să rămână în interior, pentru că ştiţi destul de bine că este extrem de necesar un schimb de cereale pentru ridicarea nivelului de trai într-o comunitate. Totodată, mi-am propus să termin proiectul de alimentare cu apă şi să-l repun în funcţiune pentru a da apă cetăţenilor. Avem câteva zone în comună care au cu adevărat nevoie de apă, cum ar fi satul Stoiculeşti unde este deficienţă de apă potabilă. În privinţa drumului judeţean, pot să vă spun că am asfaltat din totalul de 15 kilometri doar 9 kilometri, deşi ştim cu toţii că este în domeniul Consiliului Judeţean, drumurile judeţene fiind în inventarul lor. Datorită insistenţelor mele la conducerea Consiliului Judeţean şi la cea a Regiei de Drumuri şi Poduri au fost făcuţi 9 kilometri de asfalt, urmând ca ceilalţi să fie completaţi anul acesta şi, astfel, să scăpăm de praful care se ridică de fiecare dată când trec maşinile.

• Rep.: Care sunt problemele cu care vă confruntaţi ca primar al localităţii Şuşani, în momentul actual?

• Ghe. S.: Problema cea mai mare rămâne drumul judeţean de care vă spuneam mai devreme. Dacă acest drum ar fi asfaltat în totalitate, multe lucruri ar veni de la sine. Copiii ar putea să vină mai des acasă la bătrânii lor şi să-i ajute. Mă bazez pe sprijinul Consiliului Judeţean şi al Regiei de Drumuri pentru a realiza acest obiectiv important. Am promisiuni din partea domnului Cîlea, mai ales că este an electoral şi întotdeauna în perioada aceasta promisiunile sunt nenumărate, dar eu vreau fapte şi nu vorbe.

• Rep.: Se ştie bine faptul că majoritatea primăriilor din judeţ se confruntă cu mari probleme financiare, motiv pentru care sunt întârzieri mari la plata salariilor şi la plata asistaţilor sociali. Dumneavoastră cum vă descurcaţi cu banii la Primăria Şuşani?

• Ghe. S.: Sunt la zi cu salariile, dar în schimb sunt deficitar în ceea ce reprezintă plăţile către persoanele cu handicap şi cei cu indemnizaţiile de însoţitori. Sper ca în aprilie să fac rost de fonduri pentru încă o lună, dar automat dacă scot pe o luna, nu pot plăti decât luna în curs şi tot rămân deficitar până la urmă. În rest, ar fi binişor după repartiţia pe care am primit-o de la Consiliul Judeţean, pentru că până în luna august sunt asigurate şi salariile şi facturile curente.

• Rep.: În ce relaţii sunteţi cu autorităţile judeţene şi aici ne referim la Prefectură şi Consiliul Judeţean?

• Ghe. S.: Relaţii strict profesionale. Cu reprezentanţii Prefecturii nu am avut niciodată probleme şi mă înţeleg chiar foarte bine şi cu domnul prefect Ungureanu. De fiecare dată am încercat să asigur o continuitate în ceea ce priveşte corespondenţa şi să dau răspunsuri în termenele prevăzute de lege. În schimb, am o mare nemulţumire în ceea ce priveşte conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea şi asta priveşte repartiţia fondurilor. Nu înţeleg de ce acele sume care au fost aprobate pentru cofinanţare sunt repartizate în trimestrele 3-4, pentru că ştim cu toţii că lucrările încep primăvara, nu la sfârşitul anului. Ne-a dat un miliard de lei vechi şi nu-i putem folosi decât în luna august. Mi se pare bătaie de joc şi sincer nu cred că şi la ceilalţi primari a fost făcută la fel repartiţia. Mi s-a părut că totul a fost făcut intenţionat.

CLAUDIA STANCIU