Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

HORIA HORĂSCU: Prundeni va deveni INDEPENDENTĂ energetic!

Până la sfârşitul anului, comuna Prundeni din judeţul Vâlcea va fi independentă energetic. Anunţul a fost făcut de primarul localităţii, Horia Horăscu, care, de mai bine de o jumătate de an, a schimbat furnizorul de energie electrică la Prundeni, reziliind contractul cu CEZ-ul şi acceptând oferta unei alte firme, mult mai avantajoasă.

Modalitatea prin care localitatea Prundeni va deveni independentă energetic este crearea unui parc fotovoltaic care să producă energie electrică. Investiţia, speră primarul Horăscu, va fi gata până la sfârşitul anului 2016.

„La ora actuală, m-am tot lăudat cu un investitor străin care vine să facă un parc fotovoltaic. Deja, pe teritoriul comunei, avem doi italieni, care au două parcuri fotovoltaice private. Suntem în faza de obţinere a avizelor pentru un parc fotovoltaic public, al localităţii, prin care vom obţine 5 MW, cu care se va asigura energia electrică pentru iluminatul public, pentru iluminatul la instituţiile publice din comună, şcoli, primărie, cămine culturale, precum şi încălzirea cu plasme refractare. Centralele pe gaze vor rămâne o amintire, deja grădiniţa din satul Călina se încălzeşte cu plasme refractare la curent electric, care sunt mult mai ieftine, ca şi costuri.

Probabil până la sfârşitul anului vom avea şi acest parc fotovoltaic, îl vom face cu o finanţare de la Banca Mondială. Noi vom deveni producători de energie electrică şi vom vinde energia electrică şi apoi cu ce încasăm ne asigurăm toate celelalte costuri.

Pentru că normele parteneriatului public privat nu sunt definitive, am găsit o soluţie din punct de vedere juridic, o asociere în participaţiune, noi venim cu terenul, ei cu utilajele, iar ei cesionau din cei 10 MW, 5 MW transformaţi în bani, ca şi redevenţă la comună”, ne-a declarat Ion Horăscu.