Primarul democrat Romeo Rădulescu nu a renunţat la ideea falimentării societăţii Apavil, o idee moştenită de la fostul primar Mircia Gutău, care-şi propusese să scape de Apavil din cauza conducerii stufoase, o conducere majoritar pesedistă. În prezent, primarul Rădulescu refuză o creştere a preţului apei pentru Apavil, dintr-un motiv foarte simplu: creşterea respectivă ar diminua profitul societăţii Acvarim, unitate administrată de Primăria Râmnicului, aflată în imposibilitatea de a-şi achita lucrările efectuate în oraş pe programul ISPA. Acvarim are de recuperat în prezent aproximativ 90 miliarde lei vechi: 40 miliarde de la combinatul Oltchim; 15 miliarde de la CET Govora, restul de la populaţie, bani imposibil de recuperat până la finele anului, ultimul termen impus pentru finalizarea lucrării. Primarul Râmnicului nu-şi poate permite să întârzie lucrarea din cauza penalităţilor foarte mari, fiecare blocaj financiar îl poate costa dublu în cazul neachitării facturilor către firma constructoare. Lucrarea a fost întârziată din cauza deselor campanii electorale organizate de conducerea Primăriei Râmnicului, care şi-a uitat priorităţile. Dumitru Persu, vicepreşedintele CJ, spune că Apavil nu are nicio vină pentru faptul că executivul primăriei nu a ştiut să-şi gestioneze banii şi acuză executivul Primăriei de falimentarea intenţionată a Apavil şi de o posibilă îmbolnăvire a populaţiei. Social–democratul susţine că cetăţenii Râmnicului ar trebui, dacă ar avea sânge în instalaţie, să acţioneze Primăria în instanţa de judecată, pentru risipirea banului public.
Şedinţă cu scântei la Consiliul Judeţean între liderii PSD şi PDL. Capii celor două partide s-au certat la cuţite pe tema apei potabile, mai exact a preţului acesteia. Societatea Apavil a cerut o creştere de câţiva bănuţi de aramă, cerere refuzată de executivul Primăriei, deşi, anul trecut, primarul a permis societăţii Acvarim, unitate subordonată Primăriei, o majorare de preţ de 15%, pe intenţia de majorare a Apavil. Cu toate că Apavil şi-a argumentat cererea, consilierii PDL, respectiv prim-vicepreşedintele PDL Romulus Bulacu şi consilierul Dan Fiera, au refuzat cererea de majorarea a tarifului. Dumitru Persu, vicepreşedinte al CJ, a declarat că deşi PDL a obţinut tot ce a vrut de la PSD, respectiv conducerea noului operator de apă, încearcă în continuare falimentarea Apavil şi desfiinţarea celei mai importante surse de apă în favoarea societăţii Acvarim, firmă care a majorat tariful apei în condiţiile în care este un simplu distribuitor.
,,Am avut o întâlnire de lucru în perspectiva promovării a documentaţiei pentru majorarea tarifului la Apavil, care nu s-a mai majorat de doi ani de zile şi care încet, încet intră în faliment, societatea comercială a CJ, pe care noi cei care suntem vremelnic în nişte funcţii de consilieri judeţeni sau vicepreşedinţi avem obligaţia să-i asigurăm cele mai bune condiţii să funcţioneze măcar la limita unei rate de profit de 4%. Societatea poate fi scăpată de la faliment în condiţii legale, dacă există voinţă politică la amândouă partidele, PSD şi PDL. Atâta timp cât tu ai realizat o regională de apă pe eforturile şi din bugetul statului român, o investiţie de sute de miliarde, fundamentată în principal pe alimentarea cu apă a oraşului Râmnicu Vâlcea, tu nu ai dreptul, oricine ai fi tu la putere de-a lungul timpului, să anulezi această investiţie, să bagi bani suplimentar în altă sursă de apă în ideea de a acapara şi de a avea influenţe directe în viitoarea societate comercială care se face. Apavil poate intra în faliment dacă înfiinţezi o altă sursă de apă şi dacă nu-i dai voie să-şi majoreze tariful, în timp ce pe al tău îl faci rentabil, pe celalalt îl bagi în faliment. Un metru cub de apă se vinde de Apavil cu 6.300 lei vechi, înseamnă că un litru de apă livrat de Apavil în condiţii excepţionale, apă de izvor, costă 6,3 bani, iar un litru de apă plată, din comerţ, se vinde cu 25.000 lei bani vechi. Deci care este creşterea formidabilă a litrului de apă, de la 6,3 bani la 8,3 bani, justificată pe creşterea cheltuielilor cu energia electrică, a cheltuielilor cu combustibilul, a cheltuielilor cu elementele chimice necesare pentru tratarea apei, creşterea amortizării, a taxelor şi tarifelor încasate de Societatea Română de Apă şi nu ştiu ce…. Toate elementele astea sunt date prin lege şi automat Apavil nu poate să rămână cu un preţ de la 1 ianuarie 2009, a afirmat Dumitru Persu.
Vâlcenii puşi să consume apă infestată cu bolile din staţiunea Olăneşti
Alianţa PSD-PDL, încheiată la nivelul CJ, i-a cam pus botniţă social-democratului Dumitru Persu, acesta a refuzat să spună numele democraţilor care s-au opus acestei majorări, i-a numit generic…ăştia. Persu a precizat că cei doi consilieri judeţeni PDL, în frunte cu primarul Romeo Rădulescu, obligă populaţia să consume apă cu dejecţii şi bolile din staţiunea Olăneşti, în condiţiile în care sursa Brădişor poate să acopere consumul cu apă de calitate pentru întregul oraş cât şi în localităţile limitrofe până la Drăgăşani.
,,Deocamdată se opun ăştia ( vicepreşedintele Romulus Bulacu şi consilierul judeţean Dan Fiera) care sunt interesaţi ca această unitatea să vină pe reduceri de personal în momentul în care ei sunt subdimensionaţi. Ei au un laborator de analize la Valea lui Stan, care trebuie să funcţioneze non-stop, acolo trebuie să fie zi de zi un om care să ia probe de apă din oră în oră, să nu îmbolnăvească oraşul, să omoare oamenii. E o gogoriţă de cea mai joasa speţă că Apavil are mulţi angajaţi. Mie nu mi-e frică să spun, au vrut să facă ăştia o nouă sursă de apă, aia de la Vlădeşti, ca să nu mai depindă de Brădişor. Păi populaţia asta este chiar atât de tâmpită să plătească zeci de miliarde pentru realizarea noii surse de apă, apă care vine din şase canale de scurgere de la toate bolile de la Olăneşti? Râul Olăneşti a secat într-o vară cât degetul, păi de ce bag eu banii în sursa asta când capacitatea sursei Brădişor îmi asigură tot consumul de apă al populaţiei până la Drăgăşani”, a mai spus vicepreşedintele Dumitru Persu.
Cetăţenii ar trebui să-l dea în judecată pe primar
Într-un final, vicepreşedintele Persu a recunoscut, într-o criză de sinceritate, că niciunul dintre capii sau membrii partidului nu au sânge în instalaţie, adică curaj, să-l acţioneze în judecată pe primarul democrat, chiar dacă acesta îşi face propria lege în detrimentul populaţiei sau al statului. Persu invită, în schimb, populaţia să facă acest lucru, adică pe cei care l-au mandatat să le reprezinte interesele.
„Pe ce argumente refuză primarul să renunţe la această sursă? Când îţi ia casa foc şi eşti într-o situaţie cumplită, tu ce faci… îţi iei televizor cu plasmă prima dată sau îţi faci dracu acoperişul casei? Când eu am apă de izvor, puţine oraşe au aşa ceva, Brăila, Galaţi, Tulcea beau apă din wc-ul Europei, din Dunăre, şi noi bem apă de izvor din vârful muntelui şi vezi Doamne trebuie să facem altă aducţiune de apă. Le-am spus celor de la PDL: domnilor dacă am avea sânge în instalaţie v-am da în judecată, nu pe voi personal, Primăria. Aş da-o în judecată pentru sabotarea economiei locale, pentru că noi am cheltuit sute de miliarde pentru Brădişor, din bugetul statului. Şi vine acum, marele Gasby şi spune că nu-mi mai convine, o falimentez şi-mi fac alta. Pe banii cui? Pe banii contribuabilului de care facem noi caz. La ultima discuţie i-am spus că modul în care procedează este jalnic, nu este de nivelul unui primar de municipiu Râmnicu Vâlcea.”, a conchis vicepreşedintele social-democrat.
DANA NEDESCU
Lasă un comentariu