Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Patru spitale vâlcene au datorii de 15 milioane lei vechi

Consiliul Judeţean Vâlcea se opune, în continuare, preluării spitalelor din judeţ care sunt pline de datorii din judeţ, negociind de zor cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. 15 milioane de lei este suma la care se ridică datoriile celor patru spitale ce trebuie preluate de CJ. Este vorba de Spitalului Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Vâlcea, Spitalul de Pneumoftiziologie Mihăeşti şi Spitalul de Psihiatrie Drăgoeşti. „I-am cerut ministrului să contrasemneze contractul de preluare ca o garanţie că datoriile ne vor fi achitate la zi, înainte de preluare. Răspunsul a fost acela că legea nu prevede aşa ceva şi că el nu semnează. În aceste condiţii, nici noi nu vrem să le luăm aşa cum ni le oferă ei, pline de datorii şi probleme. Spitalele de Pneumoftiziologie Mihăeşti şi de Psihiatrie Drăgoeşti le vom prelua probabil săptămâna viitoare. Însă, pe celelalte două nu”, ne-a declarat Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea.

Menţionăm că Ministerul Sănătăţii  întârzie să ia o decizie cu privire la  Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Vâlcea care are datorii de 3,5 miliarde de  lei, precum şi conturile blocate de către furnizorii de alimente. „A existat propunerea de a ne transforma în secţie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, dar,  până în acest moment, nu a fost luată nicio o decizie în acest sens. Tot ce ştim este că ni s-a  redus numărul de paturi destul de mult”, susţine Marian Stoica, directorul spitalului.

Spitalele orăşeneşti din  Horezu, Drăgăşani, Brezoi şi Bălceşti au datorii de 400 mii de lei şi au trecut, din luna iunie a acestui an trecând în administrarea

primăriilor. La scurt timp după după preluare, primarii din Horezu şi Bălceşti au demis directorii, considerând că spitalele au nevoie de o conducere nouă. „Nu pot spune că am fost nemulţumit de fostul director, dar eu am alte criterii de evaluare”, a spus  Constantin Niţu, primarul din  Horezu. Spitalul din Bălceşti are şi el, de puţin timp, o nouă echipă de conducere. Până la organizarea concursului, directorul general şi cel economic sunt interimari. „Schimbarea nu s-a făcut pe criterii politice. Eu sunt independent,  iar înainte am fost la PSD Pe directorul economic l-am schimbat pentru că are un dosar penal, iar directorul general nu şi-a făcut treaba din moment ce a acumulat datorii de 190 mii de lei”, este de părere Ion Curelaru, primarul din Bălceşti.

După preluarea de către primării, Spitalele Municipale Drăgaşani şi Brezoi, au, în continuare, aceeaşi conducere. „Nu voi schimba directorul, sunt foarte mulţumit de ceea ce am găsit în spital. În plus, există în derulare un proiect european de reabilitarea  de 2,3 milioane de lei ”, spune Robert Schell, primar Brezoi.

Codruţa Alexandru