Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Cotescu îl trage la răspunde pe vicepremierul Chiţoiu

Senatorul PNL, Adrănel Cotescu, se arată îngrijorat de aprobarea ordonanţei de urgenţă prin care toți agenții economici care au o cifră de afaceri inferioară plafonului de 65.000 de euro vor plăti un impozit de 3% din cifra de afaceri, începând cu 1 februarie 2014. Prin intermediul unei interpelări adresată vicepremierului Daniel Chiţoiu, senatorul Cotescu vrea să ştie dacă este posibilă revenirea la posibilitatea întreprinderilor cu o cifră de afaceri inferioară plafonului de 65.000 de euro de a opta între impozitarea cifrei de afaceri și impozitarea profitului.

„Această nouă reglementare legislativă afectează IMM-urile care, până la acel moment, aveau posibilitatea de a opta pentru plata impozitului pe profit. Practic, de la 1 februarie, nicio societate privată cu venituri sub plafonul de 65.000 de euro sau nou-înființată nu va mai putea plăti 16% impozit pe profit, ci va fi obligată să aplice regimul fiscal al microîntreprinderilor, care presupune plata unui impozit de 3% pe veniturile realizate

În concret, întreprinderile afectate sunt cele care practică un adaos comercial scăzut (și care, implicit, au un profit mic), dar o cifră de afaceri mare, în funcție de obiectul comerțului. Consecințele sunt negative în special pentru acele întreprinderi care înregistrează pierderi într-un an fiscal și care sunt obligate să plătească 3% din cifra de afaceri față de 0 lei cât ar plăti pentru că nu realizează profit” – se arată în interpelarea lui Adrănel Cotescu.