Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Comercianții OBLIGAȚI să accepte plăți fără numerar

O lege aplicabilă începând cu 16 iunie obligă comercianții să accepte cel puțin o metodă de plată electronică.

Legea 406/2023, care intră în vigoare pe 16 iunie 2024, introduce o măsură semnificativă privind utilizarea conturilor bancare: toți comercianții vor trebui să ofere clienților cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

„Persoanele fizice sau juridice, menționate la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu impact asupra înregistrării în registrul comerțului (…) sunt obligate să implementeze și să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar, conform definiției din Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, stipulează noua lege. Aceasta se aplică atât societăților, cât și persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale.

Deși textul legii nu se referă explicit la comercianți, scopul inițiatorilor este clar: „Pentru a stimula utilizarea mijloacelor moderne de plată, propunem ca comercianții care operează pe teritoriul României să fie obligați să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar”, se precizează în expunerea de motive a legii.

Inițial, Legea 406/2023 includea și o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile în numerar, dar aceasta a fost eliminată. Documentul prevedea inițial că „plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”.

Totuși, parlamentarii au revizuit această prevedere, astfel încât în forma finală se menționează doar posibilitatea de a plăti salariul prin virament bancar: „Beneficiarii de plăți de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizații și alocații de asistență socială plătite din bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar.”

Astfel, după modificări, dispoziția devine aproape redundantă, deoarece salariații pot deja primi salariile prin virament bancar. Interdicția de a plăti salariile în numerar a fost eliminată în urma opoziției manifestate în spațiul public față de o asemenea măsură.