Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Care sunt rezultatele controlului efectuat de Ministerul Muncii la Centrul de la Măciuca

În urma imaginilor care prezentau bolnavi ai Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică de la Măciuca în ipostaze revoltătoare, autorităţile s-au autosesizat. Printre acestea se numără şi Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, care în data de 31 ianuarie, a venit cu un raport ce confirmă doar parţial informaţii apărute în mass-media. Să nu uităm totuşi, că în urma acestor informaţii „confirmate parţial”, capul directorului de la Centrul de la Măciuca a picat! La doar trei zile după scandal, respectiv, în data de 25 ianuarie, Gabriel Sergiu Smărăndoiu a fost demis.

„În data de 31 ianuarie au apărut rezultatele controlului efectuat de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca, ce confirmă doar parţial informaţiile apărute în mass-media.” se indică încă din titlul raportului.

O echipă mixtă a mers în control la Măciuca

Cel care a dispus acest control a fost însuşi capul Ministerului Muncii şi Justiţie Sociale, Lia-Olguţa Vasilescu. O comisie mixtă a facut verificările:

„Ministerul Muncii și Justiției Sociale a finalizat controlul efectuat la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Măciuca din județul Vâlcea, dispus de doamna ministru Lia-Olguța Vasilescu, ca urmare a informațiilor apărute în mass-media.

Astfel, la sediul centrului s-a deplasat o echipă mixtă de control, formată din membri ai Corpului de Control al Ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi ai Autorității Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, în scopul verificării eventualelor abuzuri asupra persoanelor aflate în centru, precum și a condițiilor de cazare oferite acestora.”, se arată în continuarea raportului respectiv.

Şi vin şi constatările…

Aşa cum era de aşteptat, comisia a găsit totul în regulă şi spaţiile nici măcar nu mai arătau ca cele prezentate în imaginile de pe site-ul tolo.ro.

„Cu această ocazie s-a constatat, de exemplu, că, deși centrul asigură condiții minime de confort, spațiile comune erau curate și prevăzute cu echipamente de încălzire, iar dormitoarele dispuneau de cazarmamentul necesar, unele dintre acestea fiind chiar personalizate în funcţie de stadiul de dependenţă al beneficiarilor.

De menționat faptul că, la data controlului, echipa ministerului nu a identificat spații amenajate în incinta centrului, așa cum sunt prezentate în imaginile de pe site – ul tolo.ro.

Referitor la procedurile de contenționare (imobilizarea fizică a pacienților), s-a constatat că au existat persoane supuse acestor proceduri însă doar la recomandarea medicului psihiatru, care acordă schemele de tratament, și numai sub supravegherea medicului centrului. De asemenea, contenționarea a fost pusă în aplicare doar cu mijloace care nu provoacă răni sau leziuni, pentru perioade de timp între 10 minute și maximum 60 minute, în funcție de gravitatea situației.” se precizează în comunicat.

Cine va răpunde pentru remedierea deficienţelor constatate

Chiar daca mai sus se precizează că centrul asigură condiţiile minime de confort, se pare ca au fost numiţi nişte responsabili pentru remedierea deficienţelor constatate . Iată care sunt aceştia:

„1. Pentru realizarea demersurilor în vederea acreditării serviciului social, conform Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare şi a Hotărârii Guvernului nr. 118/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, răspunde directorul executiv DGASPC Vâlcea.

Termen de realizare: 31.03.2017.

2. Pentru elaborarea Planului propriu de dezvoltare, care include şi planul de amenajare şi adaptare a mediului ambiant (dotarea cu calculator sau laptop cu acces la internet la care să aibă acces beneficiarii; amenajarea dormitoarelor/camerelor beneficiarilor, grupurilor sanitare, respectiv duşurilor/băilor beneficiarilor şi a grupurilor sanitare conform standardelor minime de calitate, așa cum este prevăzut în Ordinul MMFPSPV nr. 67/2015-Anexa 1. Planul va fi aprobat, ulterior, de către Colegiul Director al DGASPC Vâlcea, răspunde şeful de centru.

Termen de realizare: 31.03.2017.

Verifică și coordonează: director executiv DGASPC Vâlcea.

3. Pentru realizarea, cu celeritate, a demersurilor în vederea recrutării personalului de specialitate și de îngrijire, conform prevederilor legale în vigoare, răspund șeful centrului și directorul executiv DGASPC Vâlcea.

Termen de realizare: 31.03.2017.

4. Pentru reorganizarea serviciilor sociale din subordinea DGASPC Vâlcea, inclusiv în funcție de procentul personalului de specialitate, conform art. 9 din H.G. nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, răspunde directorul executiv DGASPC Vâlcea.

Termen de realizare: 31.03.2017.

5. Pentru demararea procesului de adaptare a mediului fizic și informaţional, conform prevederilor art. 62, alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum și ale Normativului NP 051-2012, răspunde șeful centrului.

Termen de realizare: 31.03.2017.

Verifică și coordonează directorul executiv DGASPC Vâlcea.

6. Pentru luarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea oricăror forme de tratament abuziv, neglijent, degradant asupra beneficiarilor, cu scopul protejării beneficiarilor împotriva discriminării sau tratamentului degradant sau inuman, conform prevederilor legale în vigoare, răspunde șeful de centru şi personalul de specialitate și îngrijire.

Termen de realizare: permanent.

Verifică: director executiv DGASPC Vâlcea.” se arată în finalul comunicatul emis de Ministerul Muncii, care şi-a luat angajamentul că va monitoriza ducerea la îndeplinire a acestor măsuri prin Direcția Generală Corp Control, Implementare Strategie Națională Anticorupție.