Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

„Vreau ca atitudinea lui Matei, din CL, să fie sancţionată de conducerea USL”

EFORT. Într-un interviu acordat, în exclusivitate, bisăptămânalului VOCEA VÂLCII, consilierul PNL Bogdan Pruteanu ne-a explicat care au fost raţiunile care au stat la baza deciziei de a vota aprobarea donaţiei în favoarea primăriei, dar şi despre traiectoria sa politică de până acum. Liberalul este de părere că un ales local trebuie să urmeze linia impusă de formaţiunea politică din care face parte, dar, în acelaşi timp, să aibă, în permanenţă grijă să nu uite că, primordială, este grija pentru servirea interesului cetăţeanului.

• Reporter: Hotărârea aleşilor PNL de a vota proiectul de hotărâre privind donaţia de 13 mii de metri pătraţi a născut controverse în sânul PNL, Emilian Frâncu propunând sancţionarea ta şi a colegului Panduraşu. Nu e prea dură decizia?

• Bogdan Pruteanu: Eu şi colegul meu Panduraşu nu am greşit cu nimic. Într-adevăr am participat la o şedinţă, dar nu de BPM, o şedinţă mai restrânsă unde ne consultam cu colegii noştri din birou, dar asta nu înseamnă că noi, în Consiliul Local, trebuie să votăm ceea ce ne spun ei. Am fost la acea şedinţă şi am votat în favoarea acelui proiect, pentru că mi se pare normal să îmi susţin colegul şi propunerile colegilor mei, indiferent care sunt ele. Acest material l-aş fi votat şi în urmă cu un an de zile când a mai fost introdus în ordinea de zi, pentru că mi se pare normal ca acea zonă să se dezvolte, să colectam mai multe taxe şi impozite pe clădiri, nu pe pământ agricol. Deocamdată, Emilian Frâncu nu ne-a comunicat că vom fi sancţionaţi sau că atitudinea noastră va fi luată în discuţie. Cred că nu am deranjat sau supărat pe nimeni eu şi colegul meu, Panduraşu. Cu atât mai puţin pe domnul senator. Nu ştiu motivul pentru care s-a supărat, aş fi curios să mi-l comunice şi mie. Cât despre faptul că am fi încălcat statutul, nu e adevărat. Îl admir pe şeful meu de partid, Emilian Frâncu sunt alături de dânsul în lupta pentru Primăria Râmnicului. Nu aş face nimic împotriva domniei sale. Dacă cineva crede că am încălcat statutul, îmi dau demisia din propria iniţiativă.

• Rep: Putem vorbi de un conflict de putere între Emilian Frâncu şi Cristian Buican?

• B.P.: Din punctul meu de vedere, nu. Domnul senator Emilian Frâncu luptă pentru Primăria Râmnicului, preşedintele partidului Cristian Buican are o bătălie pe alt orizont.

• Rep: Pe ordinea de zi a acelei şedinţe despre care vorbeam, a existat un proiect de hotărâre cu mult mai important decât această donaţie, şi anume locurile de joacă. Cum vedeţi votul lui Gigi Matei care a scos la iveală faptul că în USL nu există uniune. S-a dezis el de principiile alianţei?

• B.P.: Pot să vă răspund la această întrebare printr-un proverb: „Hoţul strigă hoţii”. Am citit protocolul USL nu o dată, ci de mai multe ori. Aici nu scrie că eu trebuie să votez într-o şedinţă de Consiliul Local la fel cum votează domnul consilier de 11 ani, Gigi Matei. Votul domnului Matei, din punctul meu de vedere, este foarte grav pentru că a legalizat nişte locuri de joacă făcute ilegal. Punctul meu de vedere este că domnia sa este părtaş cu primarul Romeo Rădulescu. Înţeleg că este de 11 ani în Consiliul Local. Îi doresc încă 10 mandate de consilier local. Este foarte priceput. Se vede…

• Rep: Care sunt argumentele pentru care Gigi Matei s-a autointitulat liderul opoziţiei din Consiliul Local. L-a mandatat cineva sau, pur şi simplu, i-a plăcut lui să-şi spună astfel?

• B.P.: Din punctul meu de vedere, domnului Gigi Matei îi place să apară în anumite ziare cu săgeata la pozitiv. Acesta este motivul pentru care se autointitulează liderul opoziţiei. Nu este şi nu va fi liderul meu şi nici liderul opoziţiei. Există un protocol, ne respectăm colegii, dar atât. Gigi Matei nu este şeful meu, să fie clar. Liderul este Eduard Vârlan, în CL,  iar la nivel municipal domnul Emilian Frâncu. La judeţ îl am pe Cristian Buican.

• Rep: Există, în acest moment, în USL, o ruptură gândindu-ne la acuzele aduse consilierilor PNL de Gigi Matei. El a spus că aleşii locali PNL sunt mafioţi. Acuze extrem de grave, trebuie ele trecute cu vederea sau sancţionate în USL?

• B.P.: Da, trebuie sancţionate în USL. În protocol scrie foarte clar că nu avem voie să ne jignim colegii de alianţă. Gigi Matei a încălcat, pentru a nu ştiu câta oară, acest protocol, iar votul pe care noi l-am dat, din punctul meu de vedere, nu este deloc grav. Este unul normal, pentru că dorim extinderea şi dezvoltarea oraşului, iar votul pe care colegul meu din Consiliul Local, Gigi Matei, l-a dat este un vot de intrare în legalitate a unor unei ilegalităţi.

• Rep: Are de gând PNL să „amendeze” politic această atitudine a lui Gigi Matei?

• B.P. : Aştept şedinţa de birou politic şi o să pun în discuţie ceea ce s-a întâmplat în şedinţa de Consiliu. Sper ca decizia biroului municipal al PNL să fie una favorabilă şi să facem, într-un fel sau altul, o adresă la Bucureşti pentru replicile dure pe care Gigi Matei ni le-a dat în Consiliul Local.

• Rep. : În urma votului privind donaţia, care a arătat că nici în PDL aleşii nu ajung uşor la un consens, se poate spune că primarul Rădulescu are probleme în a-şi coordona colegii de partid să fie favorabili unui proiect de hotărâre care, ştim bine, până acum a purtat marca PDL?

• B.P.: Primarul Romeo Rădulescu nu mai controlează consilierii PDL de foarte mult timp. Acest lucru s-a accentuat și mai tare, odată cu venirea fostului primar Mircia Gutău.  Se vede clar că există două tabere: pro şi contra Romeo Rădulescu. Primarul, nici cu ajutorul voturilor noastre, nu a fost în stare să se asigure de o majoritate și să treacă o horărâre în Consiliul Local. Punctul nostru de vedere este că nu mai are nici susţinerea propriului partid, de aceea, strategia noastră este de a vedea dacă Romeo Rădulescu se mai bucură de susţinere în interiorul partidului. Se pare că nu mai are susţinere nici în partid şi nici în Consiliul Local.

• Rep: Intenţia lui Frâncu de a vă sancţiona nu aduce cumva prejudicii de imagine partidului?

• B.P.: Nu ştiu. Rămân de părere că a fost doar o declaraţie, că lucrurile se vor analiza mult mai bine şi se va vedea că nu am încălcat statutul în nici un fel, iar domnul senator va spune public că noi nu am încălcat statutul şi că nu putem fi sancţiona, pentru că nu am făcut nimic greşit.

• Rep: Eşti unul dintre cei mai vocali consilieri liberali. Îşi permite partidul să te piardă?

• B.P.: Cu siguranţă, PNL nu îşi permite să piardă niciun simplu membru, darămite un consilier local. Sunt în partid de 7 ani şi cred că îmi merit funcţia de ales local pentru că am câştigat-o prin luptă, muncă şi dăruire. PNL nu se poate despărţi atât de uşor de un consilier local tânăr care poate să crească mai mult.

• Rep: Cum vezi tu aplanarea disputelor dintre Rădulescu şi Buican? Ştim că acest conflict a izbucnit în urma acestui vot referitor la donaţie, iar voi, aleşii PNL, aţi demonstrat că nu sunteţi împotriva dezvoltării oraşului.

• B.P.: În ceea ce priveşte declaraţia domnului primar Romeo Rădulescu, pot să vă spun că este şi nu este un bun diplomat. El a gândit foarte bine când a făcut acea declaraţie pentru că este un bun strateg. S-a gândit că poate crea  tensiuni între senatorul Emilian Frâncu şi Gigi Matei. Din punctul meu de vedere, a fost o declaraţie strict politică a lui Romeo Rădulescu, iar scopul a fost de a-i învrăjbi unul împotriva altuia pe liderii din USL. Cât despre dezvoltarea oraşului,  v-am mai spus. Noi suntem mereu pro.

• Rep: Ai devenit, în scurt timp un consilier, vizibil, tenace. Care este cheia succesului în politica şi care este viziunea ta, în viitor, având în vedere că vei candida pentru un nou mandat?

• B.P.: Sper ca în 2012 să mă aflu într-o poziţie eligibilă în Consiliul Local. Cât despre succesul în politică, vreau să vă spun că o datorez, în principal, partidului, colegilor mei, dar şi liderul de grup Eduard Vârlan,  care m-a educat politic, consultându-mă cu el înainte de fiecare şedinţă. Sper să o facă şi de acum încolo şi să demonstreze că este alături de mine şi de Adrian Panduraşu.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU