Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Adrănel Cotescu, interesat de reabilitarea termică a blocurilor din Vâlcea

Senatorul PNL de Vâlcea, Adrănel Cotescu, a adresat o interpelare viceprim-ministru Vasile Dîncu, legată de reabilitarea termică a locuinţelor multietajate din județul Vâlcea. Adrănel Cotescu vrea să afle câte programe de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din județul Vâlcea sunt în curs de implementare, respectiv care este termenul propus pentru finalizarea lucrărilor.

„Majoritatea blocurilor de locuinţe din România au fost construite după proiecte elaborate în perioada 1950–1990. Blocurile prezintă un nivel scăzut de izolare termică, iar aceasta se traduce în facturi mari pentru încălzire. Pe perioada iernii, mare parte din căldura unui apartament se pierde din cauza gradului redus de izolare termică, deşi locatarii o plătesc. Un apartament cu 2 camere dintr-un bloc din România consumă de două ori mai multă energie termică decât un apartament din alte ţări europene. Acest lucru duce la facturi mari la întreţinere. În schimb, reabilitarea termică a blocului reduce factura de întreţinere pe perioada iernii cu până la 40%. Pe timp de vară, locuinţele izolate asigură confortul termic fără cheltuieli suplimentare pentru aerul condiţionat.

Reabilitarea termică presupune lucrări de reabilitare termică a anvelopei, respectiv izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocului, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire, reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic-încălzire şi izolarea conductelor din subsol/canal termic în scopul reducerii pierderilor de căldură, lucrări de reabilitare termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum și instalarea, după caz, a unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile -panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldură şi/sau centrale termice pe biomasă, inclusiv achiziţionarea acestora.

De-a lungul ultimilor ani s-au promis programe ample de reabilitare termică a blocurilor, dar fără prea mari rezultate. Anveloparea blocurilor poate fi finanţată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Vă rog să îmi transmiteți, domnule viceprim-ministru, câte programe de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din județul Vâlcea sunt în curs de implementare, respectiv care este termenul propus pentru finalizarea lucrărilor.” arată senatorul Cotescu în interpelarea sa.