Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

PNL, şanse mari să preia controlul total la CJ Vâlcea

Cea mai probabilă variantă după viitoarea şedinţă extraordinară a consilierilor judeţeni este o conducere formată din Bogdan Pistol – Romulus Bulacu şi Doru Filip

Decesul preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, complică şi mai tare situaţia pentru PSD Vâlcea care poate pierde total controlul în forul legislativ. Potrivit legii, prefectul Dumitru Nicu Cornoiu trebuia să dea în maximum 72 de ore un decret de vacantare a postului de preşedinte al CJ şi să convoace o şedinţă extraordinară în care să fie ales un nou preşedinte, unul interimar. Cum consilierii judeţeni trebuie convocaţi cu minimum trei zile înainte pentru o şedinţă, ea va avea loc cel mai probabil joi sau chiar vineri şi se anunţă încă de pe acum una încinsă. Deşi Ion Cîlea a lăsat cu limbă de moarte apropiaţilor săi din politică ca judeţul să nu ajungă pe mâna PNL, se pare că şansele matematice sunt de partea celor de dreapta, pesediştii având foarte puţine şanse de a-şi menţine supremaţia în CJ Vâlcea.

Varianta 1. Minimum un independent votează cu PNL – preşedinte interimar e Bogdan Pistol

Orice calcul începe de la informaţia că votul pentru desemnarea preşedintelui interimar este unul secret, nu prin ridicarea mâinii, aşa că orice surpriză este posibilă. Totuşi, varianta cu cele mai mari şanse este aceia în care liberalul Bogdan Pistol o să fie noul preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Vâlcea. Actualul vicepreşedinte are susţinerea unei părţi importante ai primarilor PNL din Vâlcea şi în mod normal o să fie votat de toţi cei 16 aleşi judeţeni ai dreptei. În aceste condiţii mai are nevoie de un singur vot din cele trei deţinute de independenţi. Cum Titi Grigore a primit deja un post călduţ, de reprezentant al CJ în Adunarea Generală a Acţionarilor de la CET, tot cu sprijinul şi la propunerea PNL, totul pare clar. În fine, un alt vot sigur poate să vină de la Doru Filip care se poate alege cu un post de vicepreşedinte, în cazul în care o să şi dorească acest lucru. Singurul nemulţumit ar rămâne fostul pepededist, Tibi Georgescu numai că votul lui nu ar mai conta mare lucru în această situaţie.

Varianta 2. Balotaj şi preşedintele se decide în turul II

O a doua variantă, cu şanse mult mai mici de reuşită este ca Bogdan Pistol şi propunerea PSD, cel mai probabil Dumitru Persu, să întrunească un număr identic de voturi: 16 de fiecare, asta dacă toţi cei trei independenţi votează alături de stâng. În acest caz se ajunge la balotaj, se refac alegerile şi tot voturile de la independenţi devin decisive. Şi în acest caz şansele cele mai mari le va avea Pistol care trebuie să „sucească” un singur vot şi în timp ce PSD şi Dumitru Persu ar avea varianta unei trădări din rândul PNL.

Varianta 3. Persu Preşedinte cu independenţii şi un vot de la PNL

Există şi o a treia variantă, cu şansele reale, dar mici. În acest caz, Dumitru Persu devine preşedinte interimar dacă o să fie votat de toţi cei trei independenţi, dar şi de unul dintre penelişti. Ar fi o adevărată surpriză care ar declanşa haos în PNL. Ţineţi cont, totuşi, de faptul că unul dintre copreşedinţii PNL Vâlcea, Cristi Buican, nu pare încântat sută la sută de varianta cu Bogdan Pistol preşedinte, caz în care poate pierde o parte din controlul pe care acum îl are asupra partidului, în favoarea aripii Dan Niţu-Bogdan Pistol.

Alţi doi vicepreşedinţi?

Dacă planurile liberalilor vor avea succes în totalitate, după şedinţa extraordinară Dumitru Persu ar pierde şi postul de vicepreşedinte. Pe postul vacantat de vice prin avansarea lui Pistol urmează să fie ales un liberal provenit din fostul PDL, cel mai probabil Romulus Bulacu, cel care l-a mai ocupat în timpul guvernării PDL-PSD. Apoi, se va propune şi revocarea lui Dumitru Persu din funcţia de vicepreşedinte, în locul său urmând să fie ales un independent, cel mai probabil Doru Filip, fost la UNPR. În cazul în care Filip va refuza, Petre Grigore are şansa a doua. Dumitru Persu are, însă, un as în mânecă, să atace în contencios administrativ decizia de schimbare a sa, caz în care aceasta se suspendă până la soluţionarea cauzei de către instanţă. În fine, şi prefectul Cornoiu poate ataca decizia de schimbare a lui Dumitru Persu, variantă puţin probabilă având în vedere că şi Filip şi Grigore i-au fost colegi de partid, la UNPR.

Nu e vid de putere, Persu are atribuţiuni de preşedinte

Până la şedinţa extraordinară a CJ Vâlcea nu este vid de putere pentru că Ion Cîlea i-a delegat atribuţiunile lui Dumitru Persu încă din primăvara acestui an, anticipând că ar putea avea probleme medicale care să-l împiedice să îşi exercite funcţia în anumite perioade. Astfel, orice decizie majoră care nu implică întrunirea de urgenţă a consilierilor judeţeni poate să fie luată de actualul vicepreşedinte PSD.

Situaţia voturilor din Consiliul Judeţean:

PSD – 13 voturi:
Dumitru Persu, Ion Belciu, Gery Buşe, Adrian Buşu, Aurelian Cârstea, Remus Grigorescu, Mircea Iova, Ioana Liţă, Victor Marin, Alexandru Oproaică, Constantin Pârvu, Laurenţiu Popa, Teodor Trancă.

PNL – 16 voturi:
Bogdan Pistol, Mihaela Andreianu, Romulus Bulacu, Gheorghe Folea, Adam Jinaru, Alina Lupu, Claudia Militaru, Iuliana Moise, Gheorghe Păsat, Remus Petrescu, Mircea Poenaru, Victor Popescu, Ştefam Prală, Aurel Simion, Victor Stănculescu, Dumitru Tărăşenie.

Independenţi: trei voturi:
Doru Filip, Tiberiu Georgescu, Petre Grigore