Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Luptă pentru PUTERE în PSD Vâlcea: Coca, Rădulescu, Buşu sau interimar de la Capitală?

Decesul preşedintelui Ion Cîlea a complicat şi mai mult situaţia în PSD Vâlcea. Asta pentru că, după alegerile prezidenţiale, în urma cărora social-democraţii nu au obţinut rezultatul pe care-l aşteptau, organizaţia era oricum zdruncinată. Acum însă, când au rămas fără lider, „lupii tineri” din PSD Vâlcea şi-au scos colţii, ei fiind „însetaţi” după Putere. Data unor alegeri pentru stabilirea unui preşedinte statutar este incertă, însă bătălia se dă acum pe un interimat ce ar putea dura destul de mult timp. După cum bine se ştie, Ion Cîlea a condus organizaţia judeţeană a social-democraţilor încă din anul 2005, atunci când l-a succedat pe Iulian Comănescu.

Bătălie pe moştenirea lui Ion Cîlea

În mod normal, în acest moment, numărul unu în PSD Vâlcea ar trebui să fie deputatul Constantin Rădulescu, care este preşedinte executiv al organizaţiei judeţene, ales la precedenta conferinţă judeţeană, din aprilie 2013. De aceea, mulţi s-au dus cu gândul la faptul că tânărul parlamentar va asigura interimatul. Numai că, lucrurile par să nu stea chiar aşa, pentru că PSD Vâlcea este împărţit în acest moment în cel puţin trei tabere. Cei trei pesedişti, ale căror nume se vehiculează pe scena politică vâlceană şi care cred că au cele mai mari şanse să fie preşedinţi în locul lui Cîlea, sunt deputatul Constantin Rădulescu, senatorul Laurenţiu Coca şi consilierul judeţean Adrian Buşu.
Acum, rămâne de văzut care dintre cei trei vor primi „hârtia” de la Bucureşti, pentru că, în mod cert, conducerea centrală a partidului va avea un cuvânt greu de spus în numirea unui interimar.

Surprize, surprize de la Bucureşti!

O altă variantă de interimat poate să fie o persoană venită de la centru, cel mai probabil Rovana Plumb, fost parlamentar de Vâlcea a cărui şef de cabinet a fost chiar senatorul Laurenţiu Coca. Această decizie poate să fie luată de Victor Ponta pentru a nu agita şi mai tare apele în rândul pesediştilor vâlceni, care oricum vor fi nevoiţi să treacă printr-o campanie electorală internă, ce se anunţă încă de pe acum una „sângeroasă”.
Şi că tot a venit vorba de alegerile interne, ei bine, acestea ar putea avea loc cel mai probabil în luna martie a anului viitor, dar totuşi ar putea să fie urgentate în cazul în care se vor anunţa alegeri parţiale pentru preşedinţia Consiliului Judeţean şi pentru Primăria Râmnicului.
În aceste condiţii, în competiţia internă a PSD Vâlcea, cu prima şansă la alegeri pleacă senatorul Coca, perceput de mulţi primari şi consilieri ca succesor al lui Ion Cîlea. De altfel, fostul preşedinte l-a şi desemnat pe Coca să-l reprezinte la Comitetul Executiv Naţional al PSD care i-a exclus din partid pe Vanghelie şi Geoană. Costi Rădulescu se bazează şi el pe o parte din aripa tânără a partidului. În fine, Adrian Buşu ar avea atu-ul că poate conduce partidul de la Râmnicu Vâlcea şi nu de la Bucureşti cum ar fi nevoiţi să facă primii doi cel puţin până la terminarea mandatului de parlamentari.

Variantă de compromis

În rândul pesediştilor vâlceni se vorbeşte şi de o variantă de mijloc, astfel încât Laurenţiu Coca să fie ales în funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene şi să îşi pregătească candidatura pentru postul de preşedinte al Consiliului Judeţean, în timp ce Costi Rădulescu să preia organizaţia municipală şi să atace postul de primar al Râmnicului la viitorul scrutin, asta în condiţiile în care Ion Gigi Matei nu va mai dori să candideze.