Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Ion Cîlea nu vede cu ochi buni alianţa dintre PNL şi PDL la CJ

PROTOCOL. La scurt timp după alegerea în funcţia de preşedinte al PDL Vâlcea a lui Dorel Jurcan, circula vorba prin târg că pedelistul vrea să desfacă alianţa cu PSD din Consiliul Judeţean şi să se „căsătorească” cu PNL. De altfel, însuşi senatorul a punctat acest aspect de la înălţimea tribunei de la care a ţinut discursul pentru alegerile interne din partid. El susţinea că a fost unul dintre cei care s-a opus unei Alianţe cu PSD, pentru că el este principalul adversar al PDL. Pedelistul susţinea că în CJ se necesită formarea unei alianţe de dreapta, cu PNL.

După alegerile interne din PDL, ecourile unei posibile alianţe cu PNL au început, însă, să se estompeze, şi un astfel de mariaj politic începuse să pară de domeniul fantasticului. În timp ce liderii PDL militau pentru oportunitatea unei asemenea alianţe, cei ai PNL trăgeau cu tunul în pedeliştii din Consiliul Judeţean, extrem de vocal din acest punct de vedere fiind chiar preşedintele liberalilor vâlceni, Cristian Buican, care lăsa să se înţeleagă că semnarea unui protocol politic cu portocaliii lui Jurcan este aproape exclusă. „PSD este într-o cârdăşie cu PDL la nivelul Consiliului Judeţean Vâlcea, cârdăşie care a dus la falimentul total al administraţiei publice locale din judeţul Vâlcea. Am stat în ultima perioadă de vorbă cu foarte mulţi primari, atât pesedişti, cât şi pedelişti, şi vreau să vă spun că sunt disperaţi pentru faptul că nu mai au bani să-şi plătească salariaţii din propriile primării, nu mai au bani să plătească însoţitorii persoanelor cu handicap, darămite să aibă bani pentru proiecte sau să continue proiectele începute în perioada 2005-2008. În judeţul Vâlcea, în această perioadă, este o imagine dezolantă, peste tot vedem şantiere în paragină, lucrări care se degradează. Aceste lucruri se întâmplă datorită politicii falimentare a Guvernului Boc şi cârdăşiei de la Consiliul Judeţean Vâlcea dintre Romulus Bulacu şi Dumitru Persu. Aceştia doi fac politică numai în interesul partidelor pe care le reprezintă, în interes propriu şi în interesul clientelei politice. Bulacu şi Persu au un fel aparte de a pune în aplicare proiectul de dezvoltare al judeţului. Fondurile alocate în acest scop se distribuie în funcţie de interesele politice ale celor doi, banii fiind folosiţi pentru a se face jocurile în interiorul partidelor din care provin”, declara deputatul PNL Cristian Buican.

Puciurile

Numai că, de curând, liberalii lui Buican din CJ şi pedeliştii lui Jurcan au conceput un plan de faultare politică a pesediştilor, surprinzător, unul dintre artizanii acestei lovituri sub centură fiind chiar vicepreşedintele CJ, Romulus Bulacu, unul dintre oamenii de curte ai PSD, aşa cum l-a numit însuşi preşedintele PNL Vâlcea, Cristian Buican. Fără să stea prea mult pe gânduri, uitând că Ion Cîlea de-a lungul timpului i-a făcut mai multe favoruri (ne referim aici la banii pe care i-au primit primarii PDL de la CJ, chiar în perioada în care pedelistul se afla în campania pentru alegerile interne), Romulus Bulacu s-a grăbit să semneze alianţa dintre PNL şi PDL, dovedind, încă o dată, dacă mai era cazul, că acţionează de fiecare dată în funcţie de interesul personal, în acest caz păstrarea cu orice preţ a scaunului de vicepreşedinte al CJ.

Ne aducem bine aminte că acum doi ani de zile, aleşii judeţeni PNL şi PSD au votat, în cadrul unei şedinţe extraordinare, pentru schimbarea din funcţie a lui Romulus Bulacu, care imediat după acest episod a depus o acţiune în instanţă considerând că a fost victima unei mari nedreptăţi, prefigurându-se, astfel, o posibilă alianţă între pedelişti şi penelişti. Prefectul Petre Ungureanu a atacat prin adresa nr. 21403/2.12.2009 la Tribunalul Vâlcea, Secţia Contencios Administrativ, hotărârea adoptată de către consilierii judeţeni privind eliberarea din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea a lui Romulus Bulacu, solicitând constatarea nelegalităţii hotărârii, admiterea acţiunii şi dispunerea anulării actului administrativ atacat, chemând în judecată Consiliul Judeţean Vâlcea. Ungureanu a considerat hotărârea în cauză ca fiind nelegală, din motive ce contravin legislaţiei în vigoare: nejustificarea convocării unei şedinţe extraordinare, neexistenţa motivării aplicării sancţiunii de eliberare din funcţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, nerespectarea prevederilor legale privind statutul aleşilor locali, stipulate prin Legea nr.393/2004 cu modificările şi completările ulterioare. În consecinţă, până la soluţionarea, de către instanţa de judecată, a acţiunii pe fond, hotărârea atacată nu-şi poate produce efectele.

Aşadar, demersul liberalilor lui Buican a fost blocat de acţiunile în instanţă, şeful PNL Vâlcea rămânând cu gustul amar al înfrângerii. Simţindu-se, probabil, umilit politic, liderul PNL a mai încercat o manevră politică, care, bineînţeles, a fost şi ea sortită eşecului.  Văzând că nu reuşeşte să elibereze locul de vicepreşedinte al CJ sub nicio formă, preşedintele liberalilor vâlceni a pus la cale un plan şi mai ambiţios. Trâmbiţând că vicele pesedist, Dumitru Persu, nu a vrut să respecte înţelegerea dintre PNL şi PDL, care, oricum, a fost una verbală (deci lipsită de valoare politică!) omul a încercat să-i forţeze mâna preşedintelui CJ, Ion Cîlea, căruia i-a cerut schimbarea din funcţie a lui Persu, însă pesedistul a refuzat introducerea acestui punct pe ordinea zi. A doua înfrângere a păpuşarului-şef penelist! Încercând să forţeze regulile jocului, aleşii liberali, consiliaţi „magistral” de al lor mentor politic Cristian Buican, au încercat să blocheze, împreună cu aleşii pedelişti, proiectele iniţiate de social-democrat, încercând, astfel, să-l constrângă pe Cîlea să accepte o mascaradă politică ieftină, gândită într-un moment de plictiseală al şefului PNL. Numai că, aşa cum era previzibil, Cîlea i-a aşezat la masa negocierilor pe consilierii judeţeni pedelişti, cărora le-a propus să-şi regândească poziţia faţă de PSD. Astfel, liberalii au rămas în afara jocului, iar Buican a suferit o nouă umilinţă.

Buican a minţit

Prin urmare, avem de-a face cu un personaj politic, Cristian Buican, care se află de prea multă vreme în afara jocului politic, şi cu un pedelist căruia îi lipseşte moralitatea politică şi care este dispus la compromisuri majore pentru a rămâne în scaun. Întrebat, cu ceva timp în urmă, dacă a avut negocieri cu PDL în vederea formării unei alianţe la Consiliul Judeţean, Cristian Buican a minţit susţinând că zvonurile sunt total neadevărate. „Nu m-am întâlnit în ultima perioadă cu Dorel Jurcan… Noi dorim să guvernăm şi la nivel judeţean pentru binele cetăţeanului. Nu dorim să intrăm într-o cârdăşie nici cu pesediştii, nici cu pediştii. Dacă vreunul dintre partidele reprezentate în Consiliul Judeţean va dori să facă o Alianţă cu liberalii pe un proiect serios pentru binele locuitorilor judeţului Vâlcea, noi suntem deschişi dialogului. Dacă vreo gaşcă din Consiliul Judeţean va dori să facă vreo cârdăşie cu PNL se vor izbi de un refuz ferm.  Noi nu vrem să facem cârdăşii cu nimeni şi nu acceptăm nici cârdăşia altora”, susţinea el. Aşadar, având în vedere noile conjuncturi politice, este foarte clar că Buican trage toate iţele pentru a face rost de un scaun de vicepreşedinte al CJ, în care-l vede cocoţat pe liberalul Mircea Poenaru. Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, susţine că nu va fi niciodată dispus să accepte un asemenea protocol politic, chiar dacă acest lucru înseamnă trecerea în opoziţie la CJ. „Treaba lor, să facă alianţa, dar eu nu voi fi de acord cu aşa ceva. Intru în opoziţie şi îi desfiinţez, că şi aşa nu sunt în stare să facă nimic în interesul cetăţeanului. Doar pentru ei… Oricum, o spun răspicat. Eu nu sunt de acord cu această alianţă şi nu voi fi niciodată. Până acum liberalii îi înjurau pe pedelişti, iar acum se unesc cu ei. Primul care s-a grăbit să semneze este nimeni altul decât Romulus Bulacu. Văd că Buican nu vrea să-mi răspundă la telefon, se face că nu-l vede când îl sun, la fel şi Dorel Jurcan. Alianţa asta între PDL şi PNL nu se va face pentru interesul cetăţeanului, ci pentru cel personal”, a precizat Cîlea.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU