Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Pompierii vâlceni au făcut bilanțul calamităților din județ

CONCLUZII. În data de 15 decembrie a.c., a avut loc, în Sala Mare a Consiliului Județean Vâlcea, prezentarea bilanțului pe anul 2010 a Inspectoratului  pentru Situații de Urgență „General Magheru” al județului Vâlcea. Pompierii vâlceni au caracterizat anul acesta ca fiind unul extrem de greu, însă ei au fost „permanent în slujba cetățeanului”.

La eveniment au participat inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, Adrian Mesescu, împreună cu ofițerii din cadrul ISU, prefectul județului, Petre Ungureanu, care este totodată și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Dumitru Persu, inspectorul-șef al Inspectoratului Județean de Poliție, Eugen Neață, precum și primari din județ, în calitatea lor de președinți ai comitetelor locale pentru situații de urgență. Toți cei prezenți au fost felicitați de colonelul Adrian Mesescu care a precizat că în urma controlului efectuat de inspectorii MAI asupra activității Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Vâlcea a primit calificativul „foarte bine”.

Primarii au chiulit de la antrenamentele pentru situații de urgență

Bilanțul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea, pe anul 2010, a fost unul pozitiv, pompierii vâlceni reușind să facă față cu brio misiunilor specifice, dar și calamităților naturale ce au avut loc în județul nostru. Astfel ei au intervenit în 59 localități afectate de alunecări de teren reactivate, de prăbu șiri de teren și de fenomene meteo periculoase. Cu toate acestea, inspectorul – șief al ISU Vâlcea, Adrian Mesescu, și-a arătat nemulțumirea față de anumiți primari din județ care nu s-au sinchisit să participe la antrenamentele organizate de instituția pe care o conduc, antrenamente care-i pregătea în calitatea lor de președinți ai comitetelor pentru situații de urgență. Printre localitățile care nu s-au implicat în desfășurarea acestor antrenamente au fost: Câineni, Băbeni, Stoilești, Mitrofani, Ghioroiu, Făurești și  Dănicei, Valea Mare, Prundeni, Gușoeni, Titești, Lăcusteni, Lădești, Pesceana, Șirineasa, Șușani, Mălaia, Măldărești, Mateești, Milcoiu, Nicolae Bălcescu, Olanu, Oteșani, Racovița, Roești, Stănești, Ștefănești, Stroești și Sutești. La rândul său, prefectul i-a atenționat pe primari cu privire la asigurarea permanenței în cazul avertizărilor meteo și hidrologice, avertizându-i, ca de fiecare dată, că va lua măsuri în cazul în care vor exista probleme din cauza neimplicării autorităților locale.

214 incendii într-un singur an

Anul 2010 a fost unul incendiar pentru angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vâlcea care au fost nevoiți să intervină la 1.431 de situații de urgență, printre care 214 incendii. Astfel, au fost mistuite de foc nu mai puțin de 166 de gospodării, 30 de sedii ale unor societăți comerciale, 12 proprietăți din domeniul public al statului, 4 proprietăți din domeniul privat al statului și 2 din domeniul străin. În ceea ce privește mijlocul de producere a incendiilor, putem spune că 31 s-au produs din cauza necurățirii coșului de fum, 26 din cauza acumulării de căldură din sobă, 25 de la cablurile electrice, 24 din cauza chibriturilor, 19 de la țigări și 15 din cauza focului lăsat nesupravegheat. Pe timpul incendiilor au fost protejate bunuri și instalații în valoare de circa 33.000.000 lei și salvate 113 animale (29 mari, 16 mici și 70 de păsări). Din nefericire, însă, au existat și patru victime, 29 de animale nu au mai putut fi salvate, iar valoarea pagubele a fost estimată la 3.000.000 lei.

CLAUDIA STANCIU