Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cătălina Jugrăvescu, medaliată cu aur la Olimpiada Internațională de Geografie din Taiwan

SUCCES. Faima elevilor geniali din Vâlcea a trecut nu de puține ori granița județului, dar și a țării cu medaliile obținute la concursurile naționale. Un astfel de geniu este și tânăra Cătălina Jugrăvescu, elevă în clasa a IX-a a Colegiului Național „Alexandru Lahovari”, care, de curând, a câștigat medalia de aur la Olimpiada Internațională de Geografie din Taiwan.

Cătălina Jugrăvescu este un nume obișnuit în spatele căruia se ascunde o adolescentă pentru care viața de liceu nu a însemnat niciodată baruri sau cluburi, ma șini și telefoane la modă sau haine de firmă. Accesoriile sale sunt doar medaliile și premiile la olimpiadele și concursurile de geografie naționale și internaționale. Pasiunea Cătălinei pentru geografie a început încă din copilărie, când își petrecea vacanțele la bunicii din satul Valea Luminii, județul Argeș, unde explora pădurile alături de tatăl și de bunicul ei. Mai apoi, în clasa a VIII-a și-a dat seama că, pentru ea, geografia înseamnă totul și a început să facă performanță. Atunci, ea a câștigat faza județeană la olimpiada de geografie, iar la faza națională de la Baia Mare a obținut locul doi. În clasa a IX a, la Colegiul „Alexandru Lahovari”, Cătălina l-a întâlnit pe profesorul Liviu Tudor, cel care avea să o îndrume să câștige două medalii de argint și una de aur la olimpiadele internaționale de geografie din Polonia, Tunisia și, respectiv, Taiwan.

O experiență de neuitat

La Olimpiada Internațională din Taiwan ce a avut loc în perioada 29 iulie 2010 6 august 2010, Cătălina Jugrăvescu a trăit o experiență pe care nu o va uita toată viața. Ea a reu șit să se facă remarcată din 106 participanți, din 26 de țări ale lumii, câștigând medalia de aur. „Experiența din Taiwan a început oarecum trist pentru că noi trebuia să fim patru în echipă și, din cauza unor neînțelegeri cu pașaportul băiatului din Ia și, am fost nevoiți să renunțăm la competiția pe echipe. Când am ajuns, însă, noi veneam după doi ani în care am câștigat medaliile de aur pe echipe și toți șitiau acest lucru și, de aceea, se uitau la noi cu un anumit respect, dar și teamă. Cu toate acestea ne-au primit bine, am stat de vorbă și am împărtă șit idei. Olimpiada în sine a fost grea, poate una dintre cele mai grele la care am participat.  Proba scrisă a fost extrem de dificilă, la fel și proba practică, de cartare, cu ajutorul GPS-ului, atât în oraș cât și în afara Taipeiului” ne-a povestit olimpica Cătălina Jugrăvescu. De și i-a plăcut enorm în Taiwn, adolescenta nu s-a putut obișnui cu mâncarea tradițională de acolo, ea renunțând de mai multe ori la a mânca în restaurantele taiwaneze.

Răsplătită pentru inteligența sa

Pentru rezultatele obținute la Olimpiadele din Tunisia și Polonia, Cătălina a primit 7.000 de lei de la Ministerul Educației. Nici conducerea de atunci a Primăriei Râmnicului nu a fost indiferentă, primarul Mircia Gutău răsplătindu-i efortul în cadrul Balului Primăriei, dar și la o festivitate de premiere a olimpicilor de anul trecut. „Mi-a plăcut foarte mult la Balul Primăriei, când primarul Gutău ne-a felicitat pe toți olimpicii pentru rezultatele obținute. Apoi, anul trecut, la o festivitate de premiere mi-a înmânat un plic din partea primăriei cu 4.000 lei, iar la sfârșit a venit și și-a cerut scuze că nu a avut mai mult să-mi dea. Mi-a plăcut enorm ca primar Mircia Gutău, șitia să aprecieze oamenii și munca lor. Anul acesta, nu șitiu dacă primăria ne va mai premia” ne-a mai spus Cătălina Jugrăvescu.

Vrea să- și continue studiile în Anglia

Ambițioasă și puternică, tânăra Cătălina Jugrăvescu are planuri mari pentru viitor. După ce va absolvi clasa a XII-a la Lahovari, ea își dorește să își continue studiile în Anglia, mai exact la London School Of Economic and Political Science, la secțiunea geografie politică economică. Ea este sceptică față de modul în care evoluează învățământul în România și spune că este posibil chiar să se stabilească în străinătate. „În primul rând sistemul de învățământ din România trebuie schimbat din temelii. Avem foarte multă informație cantitativă și foarte puțină calitativă. Apar foarte multe chestii mai puțin importante, iar ceea ce contează de fapt este omis. În experiențele mele de la olimpiadele internaționale am stat de vorbă cu mulți elevi din multe țări și mi-am dat seama că la noi trebuie schimbat ceva. În orice caz, vreau să-mi continui studiile în Anglia și nu vreau geografie pură. M-am  gândit să dau la un institut de geografie, dar sunt mult prea sociabilă și activă să stau doar într-un laborator” ne-a mărturisit Cătălina Jugrăvescu.

CLAUDIA STANCIU