Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Marele premiu al etapei județene ”Maratonul pentru Educație Antreprenorială” Dolj a fost adjudecat de echipa de elevi a Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova cu proiectul ”Future Tech Explorers”

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a organizat în premieră semifinala județeană Dolj ”Maratonul pentru Educație Antreprenorială”, competiție de planuri de afaceri, parte a programului național omonim adresat liceenilor și organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Națională a Antreprenorilor. Programul este susținut de Auchan România (Gold partner), Vodafone Business (Brave partner), Banca Transilvania (Great partner), Adservio (Partner).

În cadrul etapei județene, organizate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj și Casa de Cultură a Studenților, au fost premiate cele mai bune planuri de afaceri prezentate de cele 9 echipe formate din 48 de liceeni de la 6 licee doljene. Anul acesta programul se va desfășura în 20 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată pe 23 mai, în Aula Magna Teoctist Patriarhul, a Palatului Patriarhiei, din București.

De la începutul anului, cca 400 de liceeni de la 6 licee din județul Dolj au participat la orele de educație antreprenorială, susținute de antreprenori voluntari, în cadrul „Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, un parcurs educațional meticulos conceput pentru a-i susține în explorarea vocației și în dezvoltarea competențelor antreprenoriale aplicabile în mediul de afaceri real, și care culminează cu competiția de planuri de afaceri.

Evenimentul a fost moderat Magdalena Popescu, Președintă CONAF Sucursala Vâlcea și Redactor Șef Vocea Vâlcii. Au participat în calitate de speakeri: Președinta CONAF – Cristina CHIRIAC, Viceprimarul Municipiului Craiova, Lucian DINDIRICĂ, Inspectorul Școlar General, Prof. Daniel Alexandru ION, directorul Casei de Cultura a Studentilor, Silviu Ionut DUMITRACHE. Proiectele au fost jurizate de: directorul de marketing, comunicare și CSR la EDENRED România – Lelia MANCAȘ, vicepreședinta CONAF și fondatoarea Kids in Business – Nicoleta MUNTEANU, fondatoarea Kasper Development – Daniela KASPER, directorul Băncii Transilvania Sucursala Craiova – Mihaela OZUNU, antreprenorul – Tatian DIACONU. În timpul deliberării juriului, doi invitați speciali le-au dezvăluit liceenilor poveștile lor de succes, vocația, efortul și pasiunea care au stat la baza acestui succes: campion al Romaniei cu Astra Giurgiu si al Supercupei cu Universitatea Craiova – Valerică Găman și fondatoarea Kids in Business – Nicoleta Munteanu.

Marele premiu al semifinalei a fost adjudecat de elevii Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova care l-au avut ca profesor coordonator pe Ramona Mazilu, cu proiectul ”Future Tech Explorers”. Proiectul lor presupune închirierea de terenuri în zone melifere bogate și variate pentru amenajarea a 150 de stupi necesari creșterii albinelor. Elementul de noutate constă în utilizarea unui sistem avansat de drone.

Pe locul al doilea s-a clasat proiectul numit ”PetPalace”, creat de elevii Colegiul Național „Nicolae Titulescu” din Craiova care au avut ca profesor coordonator pe Hilda Modora. Proiectul reprezintă un hotel canin unde stăpânii își pot lăsa animalul de companie în grija unor specialiști care se vor ocupa de îngrijirea acestora.

Locul al treilea a revenit proiectului „Proconstruct”, care presupune colectarea, procesarea plasticului și comercializarea online a unor produse cu o nouă viață. Proiectul este realizat de echipa Colegiul Național „Carol I” din Craiova împreună cu profesor coordonator Maria Magdalena Osman.

Cele trei echipe finaliste au fost răsplătite cu premii în bani. Echipa clasată pe locul I a primit un premiu în valoare de 3.000 de lei, cea de pe locul II a fost premiată cu 2.000 de lei, în timp ce echipa de pe locul III a fost recompensată cu 1.000 de lei. Mai mult decât atât, călătoria lor spre succes nu se oprește aici. Echipele finaliste vor participa la marea finală din București, unde își vor măsura forțele cu cei mai buni dintre cei buni.

”Voluntariatul este un gest nobil, o mână întinsă spre cei aflați în nevoie, o punte de legătură între speranță și realitate. Dar ce se întâmplă când voluntariatul se ridică deasupra acțiunilor individuale, devenind o mișcare amplă, cu un impact semnificativ la nivel național? Răspunsul este simplu: Maratonul pentru Educație Antreprenorială.

Maratonul pentru Educație Antreprenorială este mai mult decât o simplă competiție de idei de afaceri, este o expediție spre descoperirea propriului Eu, o misiune nobilă, o caravană a cunoașterii și a inspirației care străbate România, oferind tinerilor șansa de a-și descoperi vocația și de a-și transforma visurile în realitate. În spatele acestei misiuni ambițioase se află o armată de voluntari dedicați, inima care face ca Maratonul pentru Educație Antreprenorială să pulseze în ritmul pasiunii tinerilor, dăruirii dascălilor și dedicației mentorilor. Căci ei sunt voluntarii despre care vorbim: dascălii care își oferă timpul liber pentru a ghida și a inspira elevii, antreprenorii care călătoresc în țară pentru a-și împărtăși experiența și cunoștințele cu generația viitoare, și organizatorii care pun suflet în fiecare etapă a competiției.

Le mulțumesc celor peste 150 de antreprenori care au susținut anul acesta orele de educație antreprenorială pentru cca 15.000 de liceeni și celor 200 de dascăli care au coordonat tot atâtea echipe de liceeni să realizeze planul de afaceri pentru competiție. Felicit elevii care au îndrăznit să intre în această competiție pentru că au demonstrat că sunt o generație dornică să își croiască propriul drum spre succes. Indiferent de rezultatul de astăzi, au făcut un pas important în călătoria lor spre găsirea rostului în viață.

Succesul nu se măsoară doar prin trofee. Adevărata reușită constă în descoperirea pasiunii lor, în contribuția pe care o vor aduce societății și în impactul pe care îl vor avea asupra lumii”, a declarat Cristina CHIIRAC, președinta CONAF.

În cea de a doua ediție a ”Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, începând cu luna ianuarie și până în prezent, au participat la orele de educație antreprenorială peste 15.000 de elevi din peste 130 de licee din 40 de localități din țară, din peste 20 de județe. Etapele județene au debutat pe 21 martie la Galați, aceasta fiind urmată de cea din Timiș pe 4 aprilie, Brașov pe 8 aprilie, Brăila pe 10 aprilie, Argeș pe 12 aprilie, Alba pe 15 aprilie, Neamț pe 16 aprilie, Satu Mare pe 17 aprilie, Tulcea pe 18 aprilie, București pe 19 aprilie, Prahova pe 22 aprilie, Cluj pe 23 aprilie, Gorj pe 24 aprilie, Iași pe 26 aprilie, Giurgiu pe 10 mai.

Semifinale ale competiției de planuri de afaceri vor avea loc și în județele: Arad, Bihor, Buzău, Constanța De anul acesta programul a fost preluat și de către Republica Moldova.

Acest program amplu beneficiază de o colaborare exemplară din partea inspectoratelor școlare județene, care își unesc forțele cu societate civilă pentru creșterea oportunităților educaționale și profesionale pentru liceeni. Maratonul pentru Educație Antreprenorială este susținut integral de companiile românești, care demonstrează astfel o încredere profundă în potențialul și viitorul României. Acest parteneriat între sectorul public, nonguvernamental și cel privat creează un ecosistem favorabil inovării și succesului, evidențiind o comunitate unită în susținerea aspirațiilor tinerilor.

Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără susținerea sponsorilor locali: Julius Meinl, L’assassino Pizzeria, Arilia Sweet Moments, Bacolux, Grădinița Ama și Sea Outlet.
Parteneri Media: Profit TV, AGERPFRES, Capital, Wall Street, Vocea Vâlcii, Financial Intelligence, The Woman, TV Brașov, Ultima oră, Media Consulta, Antena 3 Constanța, Săptămâna Financiară, La pas prin Brașov, Events Max, Energynomics, SpotMedia, Club Antreprenor, Business Mark, 365 Transilvania, Evenimentul Zilei, Revista Cariere, România Pozitivă, BIZ, Curs de Guvernare, Tranzit, EM360, Focus Energetic, City TV Constanța, Business Review, E-Femeia, Mașini Utilaje, Info Financiar, Bizzi Live, Chindia Media, Juridice, Obiectiv Vocea Brăilei, Observator De Timiș, KLARMEDIA – monitorizare media.

Programul este iniţiat ca urmare a acordului de Parteneriat – PACTUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ pentru susținerea și dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, semnat de CONAF cu Ministerul Educației și Cercetării în anul 2019 și prelungit în anul 2022 pentru încă 4 ani.

MARATONUL pentru EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ este MARCĂ ÎNREGISTRATĂ de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin.

Despre CONAF:
Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din România care militează pentru eficientizarea dialogului cu autoritățile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creștere economică sustenabilă și sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă̆ ca urmare a necesitații de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 2 federații, 12 patronate, 20 asociații, 27 sucursale și peste 5.500 de companii, peste 170.000 de angajați.

CONAF organizează̆ evenimente importante pentru societatea românească̆, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. Dezvoltă și finalizează proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale.

Printre proiectele CONAF, amintim „Pactul pentru Tineri”, „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” „DigitalUP” „Pactul pentru Muncă” – în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educație Antreprenorială” , ”Romanian Venture Forum” seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate”, ce au generat pe lângă̆ ecourile în spațiul public, decizii legislative schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeri și mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, în scopul găsirii soluțiilor optime și celor mai bune strategii de viitor.

CONSILIUL DIRECTOR CONAF: Cristina Chiriac, Dana Nuță, Anca Damour, Alina Gamauf, Camelia Șucu, Tatian Diaconu, Marius Ghenea, Nicoleta Munteanu, Gabriela Montoiu, Hildegard Brandl, Corneliu Bodea, Amalia Năstase, Viorica Pușcaș.