Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Scumpirea carburanților în România: Efectele noilor accize și contextul internațional

După o perioadă de reduceri modeste și constante ale prețurilor carburanților, șoferii vor resimți majorări de preț la pompă începând cu luna viitoare. Noile accize impuse de stat vor intra în vigoare din iulie. Concomitent, piața petrolului la nivel internațional se străduiește să se stabilizeze după recentele perturbări economice.

Pentru a înțelege posibilele evoluții ale prețurilor în a doua jumătate a anului 2024, Ziare.com a consultat expertul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă. La sfârșitul săptămânii trecute, prețul carburanților se situa la 6,88 lei pe litru pentru benzina standard și 6,93 lei pe litru pentru motorina standard, datorită unei promoții valabile în weekend, care a redus prețul cu 5 bani pe litru. Conform Profit.ro, acest preț al motorinei a fost cel mai scăzut din ultimele 11 luni.

Odată cu ajustarea accizelor de la începutul anului, o nouă majorare a prețurilor este așteptată de la 1 iulie. Conform calculelor Profit.ro, noua politică fiscală va adăuga 43 de bani pe litru la prețul benzinei și 40 de bani pe litru la prețul motorinei. Înainte de aceste creșteri, România avea unele dintre cele mai mici accize din UE, potrivit unei analize Ziare.com.

În luna iunie, planurile Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au fost dezvăluite în presă, anunțând menținerea reducerilor de producție pentru 2024. Confirmarea oficială a venit pe 2 iunie, când OPEC și partenerii săi din OPEC+ au decis să mențină o reducere a livrărilor de petrol de două milioane de barili pe zi până la sfârșitul lui 2025. De asemenea, o reducere voluntară de 2,2 milioane de barili pe zi a fost prelungită pentru al treilea trimestru al anului curent, iar o altă reducere voluntară de 1,66 milioane de barili pe zi va fi în vigoare până la finalul lui 2024, conform Reuters.

Prețul carburanților în Europa, inclusiv în România, este influențat de cotația barilului de petrol Brent. În aprilie, prețul contractelor continue pentru barilul de țiței a atins maximul anual de 91,17 dolari pe baril. La momentul redactării acestui articol, prețul pe piață era de 82,92 dolari pe baril, potrivit platformei Market Watch.