Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Costurile de consum ale sistemelor de încălzire – comparaţie

Atunci când se ia în considerare instalarea unui sistem de încălzire, unul dintre cei mai importanţi factori eliminatori este costul de funcţionare, consumul. Întrucât are o funcţie vitală în confortul locuinţei noastre şi va fi utilizat extensiv pe perioada lunilor reci, acest tip de sistem de încălzire trebuie să fie avantajos din punct de vedere al costurilor de mentenanţa (întreţinere) şi consum dar şi să ofere un confort termic foarte bun.

Printre cele mai economice sisteme de încălzire, ce presupun costuri de consum mici se numără şi sistemele de încălzire electrică în pardoseala AMASS, acestea fiind extrem de eficiente din punct de vedere economic dar şi asigurând un confort termic superior radiatoarelor (varianta tradiţională). Acestea funcţionează pe baza principiului inerţiei termice stocând căldură, pe care o eliberează treptat, nefiind nevoie astfel de energie în momentul în care nu mai este alimentat cu energie electrică.

Spre exemplu, într-o cameră ar fi nevoie de un radiator de 1000 w, un sistem de încălzire electrică în pardoseala ar necesita doar 700-800 w. Normativele privitoare la instalaţiile termice precizează un calcul ce are la baza toate elementele constructive ce au temperatura la fata interioară (faţa dinspre incinta încălzită) mai mică decât temperatura de calcul poziţionată în centrul camerei (legea termodinamicii a transferului termic). Întrucât la sistemul de încălzire în pardoseala temperatura la fata pardoselii este mai mică decât cea din centru camerei, în camerele în care acesta este instalat, nu se vor mai calcula necesar termic la acest element de construcţie. Întrucât pierderile energetice într-o locuinţă se împart în 20-30% acoperiş, 20-30% pardoseli şi restul prin pereţi, într-o cameră cu încălzire în pardoseala necesarul termic va fi mai mic cu 20-30% decât dacă ar fi fost utilizat un radiator.

Transformând aceste calcule în cifre exacte, un sistem de încălzire electrică în pardoseala va avea un cost consum lunar de aproximativ 120 euro/150 mp utili. Acest cost este cel mai mic, după doar cel al unui sistem de pompe de căldură cu agent termic în pardoseală, care se ridică la 100 euro/lună. Sistemele cu pompe, însă, prezintă un cost iniţial al investiţiei de 6 ori mai mare decât cel al unui sistem de încălzire electrică, 17000 euro faţă de 2800 euro. Centrala termică cu gaz cu agent termic în pardoseala se aproprie ca valoare de costul de consum al acestor sisteme, cu 170 de euro pe lună, însă aceasta presupune, de asemenea, un preţ mai mare al investiţiei iniţiale de 6200 euro, spre deosebire de doar 2800 euro.

Toate celelalte sisteme, centrală termică cu gaz şi radiatoare, centrală termică electrică cu radiatoare, plasmele electrice cu infraroşii şi centrala termică cu peleţi şi radiatoare prezintă costuri de consum mai mari decât sistemele de încălzire electrică în pardoseală, acestea ridicându-se la 200 euro/lună, 550 euro/lună, 250 euro/lună, respectiv, 400 euro/lună.