Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ANAF a preluat preşedinţia Organizaţiei Intraeuropene a Administraţiilor Fiscale

La Rotterdam a avut loc cea de a XIX-a Adunare Generală a Organizaţiei Intraeuropene a Administraţiilor Fiscale (IOTA), eveniment în cadrul căruia ANAF şi-a prezentat candidatura depusă pentru preşedinţia organizaţiei. Astfel, ANAF a primit voturile membrilor pentru a prelua mandatul aferent preşedinţiei IOTA pentru o perioadă de 1 an.

„Adunarea Generală a IOTA este o reuniune la nivel de rang înalt între reprezentanţi ai autorităţilor fiscale membre, ai Comisiei Europene şi a unor organizaţii internaţionale de profil, fiind compusă din două sesiuni distincte: reuniunea tehnică şi sesiunea administrativă.

Sesiunea tehnică din acest an a avut ca tema ”Self-service pentru conformare voluntară”, în cadrul căreia participanţii au prezentat şi dezbătut cele mai recente iniţiative şi proiecte implementate cu privire la serviciile electronice destinate contribuabililor. În cadrul sesiunii administrative au fost stabilite, prin vot, preşedinţia organizaţiei şi componenţa Consiliului Executiv.

Preşedintele Organizaţiei este şi Preşedinte al Consiliului Executiv, organ statutar cu rol de coordonare strategică, compus din 9 membri. Astfel, prin actualul mandat, ANAF va avea un rol fundamental în ceea ce priveşte direcţia viitoare a organizaţiei şi coordonarea întregii activităţi a acesteia, pentru perioada iulie 2015 – iulie 2016, cu atât mai mult cu cât în ultimul an s-a ridicat în mod stringent chestiunea redefinirii rolului organizaţiei pe plan internaţional şi, mai ales, prin repoziţionarea sa în raport cu celelalte organizaţii internaţionale de profil.

Este pentru prima dată de la aderare când României îi este încredinţat mandatul de preşedinte al organizaţiei, anul precedent fiind marcat de un alt eveniment important, respectiv primul mandat în calitate de membru al Consiliului Executiv al IOTA. Mandatul actual va contribui la intensificarea relaţiilor bilaterale, în special la nivel de conducere, cu alte administraţii fiscale.

Cele două mandate consolidează poziţia Agenţiei Naţionale de Administrarea Fiscală în contextul internaţional, subliniind profesionalismul şi capacitatea autorităţii fiscale române de a funcţia ca factor activ în procesul decizional european şi manifestând totodată interesul ANAF de a-şi dezvolta serviciile în concordanţă cu tendinţele şi bunele practici de la nivel internaţional.

I.O.T.A. este o organizaţie internaţională a cărei misiune este de a oferi membrilor săi asistenţă cu privire la aspecte legate de administrarea fiscală. Începând cu anul 1998 România are calitatea de membru al Organizaţiei Intraeuropene a Administraţiilor Fiscale, în baza Legii nr.186/1998, reprezentată prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Ceea ce deosebeşte IOTA de alte organizaţii internaţionale de profil este caracterul practic al activităţilor desfăşurate, realizate prin schimburi de experienţă şi bune practici de administrare fiscală, în timp real, cu specialiştii din celelalte administraţii fiscale membre IOTA precum şi apartenenţa funcţionarilor fiscali la o reţea de experţi în diferite domenii ale administraţiei fiscale, ce facilitează extrem de mult colaborarea şi comunicarea între administraţiile fiscale ale statelor membre” ne transmit printr-un comunicat de presă Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea.