Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Peripețiile aproape penale ale lui Alexandru Roșu

PE LÂNGĂ LEGE. Despre primarul comunei Bujoreni, social-democratul Alexandru Roșu, VOCEA VÂLCII a publicat, în decursul timpului, numeroase articole care vizau fel de fel de ilegalități înfăptuite de pesedist. De și, am adus în atenția opiniei publice fapte de-o gravitate năucitoare, nu se poate spune că au fost luate măsuri prea dure. Din când în când, autoritățile statului au mai scos la iveală tot felul de matrapazlâcuri, unele mărunte, altele grave, însă, niciodată, primarul nu a trebuit să dea cu adevărat socoteală în fața legii.

În acest număr, vă vom prezenta și alte aspecte ale activității acestui primar, ce fac parte dintr-un lung șir, parcă interminabil, de fapte în afara legii. Ceea ce șiochează atunci când vine vorba de Alexandru Roșu este ușurința cu care reușește de fiecare dată, să se manifeste împotriva interesului comunitar. Tot mai multe voci din interiorul Primăriei Bujoreni susțin că Roșu a instituit dictatura în instituția pe care o conduce de atâta amar de timp și că a devenit, în timp, un personaj sinistru alături de care este tot mai greu să- și desfășoare activitatea.

Recent, am primit o serie de informații legate de modul în care primarul Roșu a decis să pună în posesie o serie de indivizi cu suprafețe mari de teren din domeniul public al Primăriei Bujoreni. Mai exact, este vorba de împroprietărirea cu 8.825 de metri pătrați a unui anume Gabriel Mărăcine. Surse demne din primărie ne-au declarat că individul nu deține acte de proprietate asupra terenului solicitat, așa cum aflăm dintr-un proces verbal, din data de 10 ianuarie 2012, care nici măcar nu a fost semnat de secretarul instituției, după cum cere legea, ci doar de primar. Se pare că acest Mărăcine, care are domiciliul în orașul Călimănești nu deține niciun gram de pământ în Bujoreni, de și în documentul de care aminteam anterior susține că stăpânește cei peste 8 mii de metri de aproape 20 de ani. ” În șiedința Comisiei Locale de Stabilire a Dreptului de Proprietate Bujoreni, din data de 10.01.2012 s-a luat în discuție cererea nr.7926/08.12.2011 a domnului Mărăcine Gabriel cu domiciliul în orașul Călimănești, Județul Vâlcea prin care solicita reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul Legilor Fondului Funciar a unei suprafețe de aproximativ 0,88 ha, neproductiv în sat Lunca, punctul Peste Linie – Balta Sărată, teren pe care îl stăpânește de peste 20 de ani și nu are litigii de hotar cu vecinii. Comisia Locală de Stabilire a Dreptului de Proprietate Bujoreni cu unanimitate de voturi propune pentru validare și emiterea Titlului de Proprietate pe Anexa 6 pentru suprafața de 0,88 ha, neproductiv, extravilan, punctul Peste Linie – Balta Sărată pe numele de Mărăcine Gabriel” , scrie în procesul verbal.

Nereguli în documente

După cum era de așteptat, în urma validării de către comisia locală de fond funciar a imensei suprafețe de teren, s-a iscat, se zvonește, un adevărat scandal, având în vedere că pământul era domeniu public, lucru de-o gravitate foarte mare, și că personajul care a fost pus în posesie nu deținea titlu de proprietate. Pe cale de consecință, comisia județeană de fond funciar a considerat că documentele care au fost puse la dosar sunt incomplete și a decis reîntoarcerea actelor la comisia locală pentru completarea datelor. Mai precis, atașarea documentelor care să facă dovada posesiei suprafeței de teren amintite. ” Subsemnatul Mărăcine Gabriel cu domiciliul în Orașul Călimănești, județul Vâlcea, vă rog să-mi aprobați reconstituirea în natură prin eliberarea unui Titlu de Proprietate în temeiul Legilor Fondului Funciar a unui teren în suprafață de aproximativ 8.800 m.p. situat în satul Lunca, punct Peste Linie pe care îl stăpânesc de peste 20 de ani netulburat și neavând litigii de hotar” , aflăm dintr-un alt document depus la primărie.

Am mai aflat că Gabriel Mărăcine este patronul unei firme de deszăpezire, care a încheiat contract și cu Primăria Bujoreni, SC GALAMAR SRL, care, de-o vreme încoace s-a abonat la banii publici ai localității.

La Primăria Bujoreni, principiul nepotismului funcționează perfect. Roșu a reu șit să angajeze în instituția pe care o conduce, am mai scris despre acest lucru, nu mai puțin de 17 cunoscuți de ai săi, care beneficiază de un regim preferențial. La un moment dat, datorită comportamentului de satrap afișat de primarul pesedist, tot mai mulți consilieri locali, chiar și cei din rândul PSD, s-au gândit chiar la un referendum pentru schimbarea lui Alexandru Roșu din funcția pe care o deține.

Unul dintre consilierii care îi face primarului o opoziție puternică este pedelistul Gheorghe Gângu, despre care cetățenii comunei au numai cuvinte de laudă. Ei spun că alesul este printre puținii care le ascultă păsurile și le rezolvă problemele, nu puține la număr.

O activitate dubioasă

În urmă cu ceva vreme, VOCA VÂLCII scria despre concluziile unui raport al Curții de Conturi, constatându-se o serie de deficiențe majore în actele contabile, care au cauzat prejudicii materiale Primăriei Bujoreni. În disprețul legii, contabilii instituției, cu avizul primarului Alexandru Roșu, au ” omis” să înscrie în bugetul local fondul de rezervă bugetară de 5% din totalul cheltuielilor. Mai grav decât atât, au fost subevaluate veniturile proprii necesare pentru acoperirea unor cheltuieli  neprevăzute din bugetul local. O altă problemă care a ie șit la iveală în urma controlului este cea legată de nedeclararea de către contribuabili a anexelor gospodărești finalizate, pentru care au solicitat autorizații de construire, pentru care, potrivit legislației în vigoare, primăria ar fi trebuit să încaseze taxe. ” S-a constatat nedeclararea la compartimentul de impozite și taxe din cadrul primăriei  de  către  un număr de 109 persoane, a clădirilor și a anexelor gospodărești iar impozitul datorat de persoanele fizice care dețin în proprietate mai multe clădiri utilizate ca locuință nu a fost majorat” , se arată în raport. Nu au fost găsite acordurile și avizele prevăzute de lege la solicitarea eliberării autorizațiilor de construire și nici cererile de  solicitare a autorizațiilor de construire. Și mai grav, multe dintre autorizațiile de construire sunt lovite de nulitate pentru că sunt semnate doar de primarul Alexandru Roșu.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU