Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Din ciclul „când poliţiştii devin infractori”! Agent din Drăgăşani, acuzat de abuz în serviciu!

Încet, dar sigur, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea scapă de „uscăturile” corupte din interior. Tot mai mulţi poliţişti pică în „plasa” procurorilor şi a lucrătorilor DGA – Serviciul Judeţean Vâlcea, chiar şi cele mai mici abateri de la lege fiind aspru sancţionate. Zilele trecute a venit rândul unui agent de poliţie de la Poliţia Municipiului Drăgăşani să înceapă plătească pentru faptele comise, el fiind trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.

Este vorba despre Nicolae Stegariu Georgescu, un poliţist tânăr, care a comis infracţiunile în perioada când se afla la Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Drăgăşani. Conform unor surse judiciare, în vara anului trecut, poliţistul cu pricina se afla în acţiune, în „oraşul dintre vii”, în momentul în care un şofer a trecut pe culoarea roşie a semaforului. Rutierul Georgescu a plecat în urmărirea conducătorului auto, l-a oprit pe dreapta şi l-a luat la întrebări. Numai că, surprinzător sau nu, poliţistul nu a luat măsurile legale ce se impuneau în acel caz, el „iertându-l” pe şoferul cu pricina şi întocmindu-i un proces-verbal fals.

Lucrurile nu au rămas însă aşa, pentru că un martor binevoitor al acestei întâmplări a făcut un denunţ împotriva poliţistului Nicolae Stegariu Georgescu, denunţ pe care l-a înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea. Pe fir au intrat atunci procurorii vâlceni, dar şi lucrătorii DGA – Serviciul Judeţean Vâlcea, care au început o anchetă şi au descoperit că poliţistul de la Biroul Rutier Drăgăşani nu şi-a dus la îndeplinire sarcinile de serviciu, el neluând măsurile ce se impuneau în cazul conducătorului auto contravenient. Mai exact, poliţistul trebuia să-i suspende permisul de conducere şoferului şi să-l amendeze drastic pentru neacordare de prioritate pietoni şi pentru că nu purta centură de siguranţă. Mai mult, agentul Georgescu a întocmit şi un proces-verbal fals, trecând acolo cu totul şi cu totul alte fapte faţă de cele constatate la faţa locului, fapte ce aveau un sistem de sancţionare mult mai blând.

Ca atare, pe numele poliţistului Nicolae Stegariu Georgescu a fost deschis un dosar penal, iar vineri, 11 decembrie 2015, el a fost trimis în judecată, pe rolul instanţei Judecătoriei Drăgăşani, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual. Dacă va fi găsit vinovat, conform art. 279 din noul Cod Penal, poliţistul riscă o pedeapsă cu cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Trebuie menţionat că imediat ce s-a început împotriva lui urmărirea penală, conducerea IPJ Vâlcea a decis să-l mute pe poliţistul Nicolae Stegariu Georgescu de la Biroul Rutier la Ordine Publică. Asta în condiţiile în care, numele aceluiaşi agent de poliţie mai apare şi în dosarul în care un primar dintr-o localitate din preajma municipiului Drăgăşani este cercetat pentru comiterea unui accident rutier grav. În acea speţă, mai mulţi poliţişti ai Poliţiei Municipiului Drăgăşani au încercat să-l „scoată basma curată” pe edil, ei fiind acum cercetaţi într-un dosar ce se anunţă a fi exploziv. Dar, despre această speţă vom reveni cu amănunte într-un viitor apropiat!