Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Dan Diaconescu poate face pușcărie dacă oferta depusă de Oltchim nu e reală

PRIVATIZARE. Omul de televiziune Dan Diaconescu a câștigat licitația pentru combinatul chimic Oltchim. Printre cei care s-au arătat interesați să cumpere compania vâlceană se numără: PCC SE, care, de altfel, este și acționar minoritar al Oltchim, Aisa Investment și Chimcomplex, controlate de omul de afaceri Ștefan Vuza.  Diaconescu a plătit pentru acțiunile Ministerului Economiei a fost de 203,14 milioane lei, adică  45 milioane euro. Trebuie spus că oferta a fost depusă doar pentru cumpărarea pachetului de acțiuni al Ministerului Economiei, de 54,8%, nu și al creanțelor Electrica și AVAS, în sumă de 410 milioane euro. Totalul creanțelor combinatului este de 700 de milioane de euro.

În cazul în care oferta pentru cumpărarea Oltchim, depusă de Dan Diaconescu, nu este reală, omul de afaceri poate răspunde, potrivit declarațiilor ministrului Economiei, Daniel Chițoiu, inclusiv penal. Acela și Chițoiu, aruncând, din nou, praf în ochii electoratului, a mai spus că intenționa, cu mai mult timp înainte de privatizarea Olrchim, acordarea ajutorului de urgență pentru combinatul chimic, în sumă de 45 de milioane de euro, adică, aceea și sumă licitată de Diaconescu pentru cumpărarea pachetului majoritar al Oltchim. ” Am demarat procedurile pentru acordarea unui ajutor de salvare de acum 10 zile. El se acorda pe 6 luni, sub forma de împrumut cu dobândă la prețul pieței. În această perioadă, se pregăteau documentele pentru a fi notificată Uniunea Europeană. Acordarea ajutorului era în cazul în care nu aveam cumpărător pentru Oltchim” , a spus Daniel Chițoiu.

În documentația depusă de ofertanți se află scrisori de garanție bancară pentru suma minimă cerută prin caietul de sarcini, adică 4 milioane de euro pentru acțiunile Oltchim. Mai mult, ei au fost obligați să depună declarații pe propria răspundere că vor putea plăti sumele cu care au câștigat licitația, iar în cazul în care aceste plăți nu se vor produce, s-ar putea considera fals în declarații, fapt care atrage răspunderea penală. Așadar, repetăm, în cazul în care Dan Diaconescu nu va plăti banii, poate să aibă grave probleme cu legea.

13,443 milioane lei pentru toate cele trei active, în bloc, este oferta depusă de PCC, iar Chimcomplex a făcut o ofertă de 18,810 milioane lei pentru acțiunile Oltchim și de 221,476 milioane lei pentru cumpărarea creanțelor Electrica, în timp ce Aisa Invest, controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza,  a oferit 30 milioane lei pentru acțiunile Oltchim.

OLIVIA PÎRVU-CÎRCIU