Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Au furat aproape 1.000 de obiecte de patrimoniu cultural de la Ocnele Mari, dar au fost lăsaţi în libertate

Cei doi hoţi de obiecte de patrimoniu naţional de la Ocnele Mari au fost lăsaţi în libertate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea, luând împotriva lor doar măsura controlului judiciar. Florin N., de 37 de ani şi Giuliano B., de 40 de ani, au făcut săpături ilegale în situl arheologic Buridava Dacică, de la Ocnele Mari, poliţiştii descinzând la locuinţele hoţilor abia la începutul acestei săptămâni, deşi oamenii legii ştiau de furturi de mai mult timp.

Acum, cei doi hoţi sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces cu detectoare de metal sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizarea prealabilă şi furt calificat, în formă continuată. Pe parcursul supravegherii, inculpaţii vor trebui să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt chemaţi; să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; să nu depăşească limita teritorială a judeţului Vâlcea; să nu intre în legătură în niciun mod cu persoanele stabilite de prin ordonanţă; să nu efectueze nicio activitate de prospectare/escavare/căutare sau alte activităţi cu potenţial de investigaţie istorico-arheologică.

„În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat 294 de bunuri susceptibile a fi clasate în patrimoniul cultural naţional, respectiv inele, monede, fibule, paftale, medalii, verigi, monede şi unelte din bronz şi fier şi două detectoare de metale, deţinute conform unor autorizaţii emise cu respectarea cadrului legal privind patrimoniul cultural naţional.

De asemenea, poliţiştii au ridicat 204 articole pirotehnice, tip petarde din categoria a II-a, interzise la deţinere şi 59 de articole pirotehnice, tip artificii din categoria I.

Totodată, s-a dispus ridicarea pentru cercetări a altor 678 de bunuri, respectiv inele, fibule, paftale, unelte, monede, brăţări, cercei, amulete, clopoţei, vârfuri de săgeţi, pinteni, catarame de harnaşament, arme, cuie, mărgele, verigi şi fragmente de oglindă.

Cercetările continuă faţă de cei doi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces cu detectoate de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă şi furt calificat” – se arată în comunicatul de presă al IPJ Vâlcea.