Achiziția de vaccinuri anticovid făcută de către Comisia Europeană este anchetată de către Parchetul European (EPPO) condus de către Laura Codruța Kovesi. Într-un comunicat emis de instituția mai sus menționată se precizează că în acest moment al anchetei nu vor fi făcute publice alte date.
Publicația germană Der Spiegel a atras atenția anul trecut că gestionarea documentelor privitoare la achiziția de vaccinuri anticovid nu respectă regulile de transparență pe care instituția și le-a auto-impus. „Comisia UE șterge masiv e-mailuri, iar sms-urile și chat-urile nici măcar nu sunt arhivate – pentru că sunt de scurtă durată. Este posibil ca mesajele-text dintre Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, să fi dispărut și ele”, citat din Der Spiegel.
New York Times a publicat un articol la sfârșitul lunii aprilie prin care anunța că von der Leyen și Albert Bourla s-au aflat într-o strânsă legătură înainte de a anunța, în mai, livrarea a 1,8 miliarde de doze de vaccin împotriva Covid, produse de Pfizer, în Uniunea Europeană.
Surse din anchetă spun că principalul lucru vizat este modalitatea prin care Comisia Europeană a realizat achiziția centralizată de vaccinuri. Au fost mai multe plângeri care s-au făcut cu privire la această modalitate.
În același timp sunt anchetate și câteva achiziții ulterioarea făcute de diverse țări de la Comisia Europeană. Aceste achiziții au fost de mai multe ori subiecte importante de presă în ultimul an.
Acordul încheiat de Comisia Europeană, condusă de către Ursula von der Leyen reglementează livrarea vaccinurilor companiei Pfizer în țările Uniunii Europene până anul viitor.
Curtea de Conturi Europeană a acuzat Comisia Europeană luna trecută că refuză să facă publice mai multe detalii referitoare la cum a fost negociat cel mai mare contract de vaccinuri din Uniunea Europeană.
De altfel, publicația Politico a declarat și că ancheta Ombudsmanului European nu a găsit răspunsuri după ce Comisia Europeană a susținut că nu mai deținea e-mailuri sau mesaje text la dosar.
În România principalii contestatari ai achizițiilor de vaccinuri anticovid au fost cei de la AUR și Marcel Ciolacu, președintele PSD. Dacă în cazul AUR este vorba în primul rând de militantismul partidului împotriva virusului, Ciolacu a fost nemulțumit de cantitatea mare de vaccinuri achiziționată.
În luna aprilie a acestui an el a declarat că așteaptă ca cineva să răspundă pentru faptul că au fost cheltuiți peste 700.000 de euro pentru 100 de milioane de doze de vaccin, în condițiile unei populații vaccinabile de aproximativ 15 milioane.
Lasă un comentariu