Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

SCANDAL RELIGIOS LA BREZOI?

 Cazul Pesceana se poate repeta

CONFLICT. Comunitatea greco-catolică din Brezoi, reînființatăîn anul 2000, își cere biserica înapoi. Este vorba de biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe”, care a fost construităde strămoșii acestora, în perioada celui de-al doilea război mondial. După mai multe încercă ri de a găsi o soluție pentru a reintra în posesia lăcașului de cult, comunitatea greco-catolică s-a lovit de refuzul parohiei ortodoxe. Acum greco-catolicii din Brezoi sunt hotărâți săajungăîn instanță, unde datoritădocumentelor de proprietate pe care le dețin își vor câștiga biserica înapoi. Ortodocșii vor fi executați silit dacă nu vor fi de acord cu retrocedarea lăcașului de cult.

Scurtăistorie

Conflictele dintre comunitățile de credincioși ortodocși și cele de catolici pot fi întâlnite din ce în ce mai des pe teritoriul României. Sute de oameni baricadați în biserici, bătăi în adevăratul sens al cuvântului între vecini sau cunoscuți, forțe impresionante de polițiști detașate la locul conflictului. O imagine arhicunoscutăce a fost prezentatăde majoritatea posturilor de televiziune si descrisăpe larg de ziare. Chiar și la noi în județ am asistat la astfel de scene și ne referim aici la cazul Pesceana. În urmăcu patru ani, mai bine spus în februarie 2005, preotul ortodox Victor Tudor, paroh al bisericii din satul Predești, a trecut în rândul Bisericii Române Unite cu Roma, lui alăturându-i-se mai mulți credincioși. Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost mărul discordiei, atât credincioșii ortodocși cât și cei greco-catolici susținând cu vehemențăcă lăcașul de cult le aparține. Conflictul a fost până la urmăaplanat, dar numai După implicarea conducerii județului și a celor două culte.

Situația credincioșilor greco-catolici din județul Vâlcea este departe de a fi rezolvată, asemenea scene putând săaparăoricând și oriunde. Iar urmările pot fi unele extrem de grave.

Biserica RomânăUnităcu Roma s-a format în urma unirii unei părți a clerului Mitropoliei Ortodoxe din Ardeal cu Biserica Romei. Unirea bisericii ardelene s-a produs în preajma anului 1700. Organizarea oficialăa Bisericii Române Unite ca parte a Bisericii Catolice s-a facut în 6 iulie 1716, în vremea papei Clement al XI-lea, prin decretul „Indulgendum esse”.

Ca și toate celelalte biserici greco-catolice din zona de influențăsovietică , Biserica RomânăUnităcu Roma a fost interzisăîn timpul regimului comunist, începând cu anul 1948, prin Decretul 358 din 1 decembrie 1948 și până în 1989, iar patrimoniul acesteia fost trecut fie în folosința statului comunist, fie în folosința Bisericii Ortodoxe Române. Un decret-lege al Consiliului Provizoriu de Uniune Naționalădin data de 24 aprilie 1990 prevedea că bunurile Bisericii Române Unite cu Roma aflate în proprietatea statului urmeazăsăfie restituite vechiului proprietar. În ceea ce privește situația bisericilor și a caselor parohiale aflate în posesia Bisericii Ortodoxe Române, conform aceluiași Decretul-lege aceasta urma săfie stabilităprin comisiile bilaterale de dialog, formate din reprezentanți ai ambelor culte.

Comunitate greco-catolică veche de peste 100 ani

Într-o situație deloc fericităse aflăși comunitatea de greco-catolici din orașul Brezoi. La origine sat de moșneni, care se ocupau cu creșterea vitelor, oilor, exploatarea și prelucrarea rudimentarăa lemnului, Brezoiul s-a dezvoltat mult După 21 aprilie 1887, când statul român a dat o lege ce favoriza inițiativele particulare. Atunci a luat ființăSocietatea forestieră”Lotru”, cu capital italian. Structura populației s-a schimbat prin apariția de muncitori străini, maghiari și germani. Foarte mulți români de dincolo de munți au venit la Brezoi pentru a lucra la gatere, aceștia fiind în mare parte de credințăgreco-catolică . Au primit teren și și-au construit locuințe, stabilindu-se definitiv pe meleagurile vâlcene. Într-unul din documentele vremii se menționeazăcă cei aproximativ 350 de credincioși greco-catolici au dorit să-și construiască și o biserică . Ioan Dăncă neț, unul din greco-catolicii veniți din Ardeal, a donat o supraFață de aproximativ 2000 metri pătrați. „Subsemnatul Ion Dăncă neț, că lăuzit de dragostea de neam, convins că deosebirea de confesiune între români niciodatănu va diviza poporul român spre a îndeplini și un deziderat al părinților mei ce au îmbrățișat confesiunea greco-catolică din libera mea voințăși nesilit de nimeni, donez astăzi de veci în plină proprietate și posesiune, în mod irevocabil, liber de orice sarcini, Mitropoliei Arhiepiscopiei Române Unite Greco-Catolice de Alba Iulia și Făgăraș una bucatăde pământ izlaz și fânețe, în mărime de 2000 metri pătrați. Donațiunea ce fac este în scopul de a se construi pe acest teren o biserică pentru românii de confesiune greco-catolică .” Aceste rânduri au fost scrise în contractul de donațiune încheiat în data de 19 martie 1938.

Fondurile pentru ridicarea sfântului locaș de cult au venit din partea credincioșilor acestui cult. Biserica cu hramul „Sfântul Gheorghe” a fost construităîntre anii 1941-1944, dar credincioșii greco-catolici nu au reușit săse bucure foarte mult timp de ea, deoarece în anul 1948 statul comunist a emis decretul cu nr. 358 prin care a scos în afara legii Biserica RomânăUnităcu Roma (Greco-Catolică ), ca și instituție, iar bunurile acesteia(biserici, case parohiale, terenuri) au fost trecute în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române.

„Ne vrem biserica înapoi!”

După Revoluția din 1989, Biserica RomânăUnităcu Roma a reintrat în legalitate, parohia greco-catolică din Brezoi fiind reînființatăîn anul 2000. La ora actuală, preotul greco-catolic oficiazătoate slujbele și serviciile religioase în biserica romano-catolică din localitate, deoarece credincioșii acestui cult nu au reușit săreintre în posesia bisericii construite de strămoșii lor.

În mai multe rânduri, comunitatea greco-catolică a încercat săgăsească o soluție, pe cale amiabilă, pentru a oficia slujbele în biserica „Sfântul Gheorghe” dar nu s-a găsit înțelegere din partea parohiei ortodoxe. Drept urmare, anul acesta prin preotul Victor Ostropel, comunitatea din Brezoi a trimis o nouănotificare că tre parohia ortodoxă, rugându-i pe reprezentanții acesteia săse întâlnească pentru a ajunge la o înțelegere: „Am încercat pe cât se poate săfim cât mai înțelegători, sărezolvăm problema pe cale amiabilă, dar nu am primit nici un răspuns la această notificare. Nu ne-au spus nici măcar dacă vor veni sau nu și nici nu am putut stabili, de comun acord, o altăzi pentru a ne putea întâlni. O a doua întâlnire la care i-am invitat pe reprezentanții parohiei ortodoxe din Brezoi este pe 5 mai. Dacă nici de data aceasta nu vor veni, noi îi vom acționa în instanță, iar acolo se va ține seama de acte. Noi avem toate documentele necesare pentru a înainta un proces în justiție, pentru a ne susține cauza și pentru a câștiga. această biserică a fost construităpentru credincioșii greco-catolici din Brezoi, pe un teren care a fost donat Mitropoliei Române Unite cu Roma, în spețăArhiepisopiei de Alba-Iulia și Făgăraș. Biserica nu este a mea sau a credincioșilor greco-catolici din Brezoi ea aparține chiar mitropoliei, așadar aceasta este singura proprietate de drept”, ne-a declarat preotul Victor Ostropel.

De-a lungul timpului, credincioșii greco-catolici din Brezoi au continuat sămeargătot la biserica „Sfântul Gheorghe”, lăcaș de cult construit de strămoșii lor, chiar dacă aceasta a trecut în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române, iar acolo a oficiat slujbele religioase un preot ortodox. Cu toate acestea, comunitatea greco-catolică a așteptat ani în șir ca biserica ce a fost clădităcu sudoare și suferință, în anii crunți ai războiului, sărevinăadevăraților proprietari. „Ne-am rugat la Dumnezeu săse facă dreptate. Am așteptat atâția ani săse schimbe ceva și nici până acum nu am reușit săne vedem visul cu ochii. Noi am fost botezați greco-catolici și, chiar dacă am venit la slujbele părintelui Mihai Constantinescu, care este ortodox, asta nu înseamnăcă ne-am lepădat de credința noastră. Am mai fost și la biserica romano-catolică , dar ne e mai apropiatăde suflet bisericuța noastră. De aceea o vrem înapoi, pentru copiii și nepoții noștri”, ne-a declarat unul din enoriașii greco-catolici din Brezoi.

Răspunsul Episcopiei Râmnicului: „Majoritatea decide”

Datorităfaptului că am sărbătorit Paștele, iar zilele acestea au fost foarte bogate în slujbe și servicii religioase, a fost foarte greu ca la Episcopia Râmnicului săgăsim pe cineva care săne ofere măcar numărul de telefon al părintelui Mihai Constantinescu. Singura persoanăcare ne-a putut răspunde la întrebarea referitoare la situația apărutăla Brezoi a fost purtătorul de cuvânt al Episcopiei Râmnicului, pr. Ion Predescu: „Nu cunosc foarte bine situația. Ceea ce pot spune este că noi respectăm întru-totul hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a stabilit ca lăcașurile de cult revendicate de cultul greco-catolic săaparținăîn continuare majorității credincioșilor. În cazul nostru, majoritatea este ortodoxă. În rest, amănunte privind situația de la Brezoi este bine săle discutați cu părintele paroh, care cunoaște cel mai bine situația”.

Instigare la violențădin partea unui preot

Părintele Mihai Constantinescu este acuzat de enoriașii comunității greco-catolice de instigare la revoltă: „Ne spune tot felul de lucruri în biserică . A spus că vor veni ereticii și ne vor lua biserica cu forța, că sănu-i lăsăm, că dacă va fi nevoie ne vom baricada înăuntru și tot așa Preotul nostru greco-catolic nu a intrat până acum niciodatăîn biserică de teamăsănu complice și mai mult lucrurile. În loc săgăsim înțelegere, că până la urmăBiserica tot una este, părintele Constantinescu mai rău face Noi ne-am gândit săfacem slujbele alternativ, După un program bine stabilit, de comun acord, dar dacă nu se vrea. Vom merge la judecată, unde sperăm săni se facă dreptate” ne-a declarat un credincios greco-catolic ce participăla slujbele ortodoxe ținute în biserica „Sfântul Gheorghe”.

Primarului Brezoiului: „Nu avem nevoie de un conflict”

Referitor la conflictul dintre comunitatea greco-catolică și cea ortodoxăapărut în orașul Brezoi, primarul Robert Schell, ne-a declarat: „Deocamdatălucrurile nu sunt într-o fazăpericuloasăpentru credincioșii ortodocși. Este adevărat că proprietarii de drept ai acestui sfânt lăcaș de cult sunt greco-catolicii. În acest sens, ei au și documente care atestăacest lucru. Construcția bisericii cu hramul „Sfântul Gheorghe” a fost finalizatăîn anul 1947, rămânând la stadiul de tencuială. Comuniștii au luat-o și au dat-o ortodocșilor, care au tencuit și au pictat biserica. că utăm săgăsim o cale de înțelegere pentru ambele părți. Eu am participat până acum la o întâlnire, următoarea mediere, ca săzic așa, va fi pe 5 mai. În urma recensământului din anul 2002, doar cinci persoane au afirmat că sunt greco-catolici. Interesul meu este de a nu produce vreun conflict în Brezoi, pentru că nu avem nevoie de așa ceva. Dacă nu vom reuși, ca pe cale amiabilă, săîmpăcă m ambele tabere, atunci instanța va fi cea care va decide. „

Conform art. 3 din decretul-lege nr. 126/1990, comunitatea greco-catolică va acționa în ” judecata Tribunalului Vâlcea, iar apoi a Curții de Apel Pitești și în final a Înaltei Curți de Casație și Justiție, urmând ca parohia săfie obligatăsărestituie forțat(prin hotărâre judecă torească definitivăși irevocabilăși, firește, executatăsilit de executorii judecă torești, împreunăcu agenții forței publice) bunurile imobile a că ror retrocedare pe cale amiabilăa fost solicitată”.