Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Anuța Handolescu, preocupatăde aducerea energiei verzi în Vâlcea

 Ea a găsit, pe cheltuiala proprie, 12 locații pentru instalarea unor centrale eoliene în județul nostru

Subprefectul Anuța Handolescu a comandat, pe cheltuiala proprie, un studiu pentru proiecte privind realizarea sistemelor de producere a energiei verzi. Pentru că ne aflăm într-o perioadă de criză, Anuța Handolescu s-a gândit săcaute soluții noi adaptabile vremurilor. Despre energia verde vâlcenii cunosc destul de puține lucruri. Acest lucru referindu-se, în principal, la sursăde energie regenerabilăși nepoluantă. Electricitatea generatădin surse regenerabile devine din ce în mai disponibilă. Prin alegerea unor astfel de surse de energie regenerabilăconsumatorii pot susține dezvoltarea unor energii curate care vor reduce impactul asupra mediului asociat generării energiei convenționale și vor crește independența energetică . „Când aceste tehnologii pot săvinăîn ajutorul consumatorului prin reducerea facturilor pentru diferite utilități și printr-un timp de amortizare scurt în cazul sistemelor de încă lzire a apei menajere, adoptarea unui astfel de sistem devine o investiție extrem de rentabilăîn cazul consumatorilor casnici, a hotelurilor, spitalelor etc”, a afirmat Anuța Handolescu.

Inițiativălăudabilă

Este de lăudat inițiativa subprefectului în condițiile în care nimeni, până acum, nu s-a interesat despre montarea unor centrale eoliene în județul nostru. Energia fotovoltaică și eolianăreprezintăo soluție viabilăpentru locațiile care nu beneficiază, în prezent, de racordare la rețeaua naționalăde electricitate. Handolescu este de părere că în viitor, printr-o legislație corespunzătoare aceste sisteme pot deveni rentabile și pentru consumatorii conectați la rețeaua naționalăprin eliminarea necesității folosirii unor acumulatori și livrării energiei direct în rețeaua națională. Energia verde denumităși energie curatăsau energie alternativăla cele clasice, produsădin surse regenerabile nepoluante este rentabilădin mai multe motive. „Schimbările climei produse la scara planetarăîn ultimii ani și consecințele dezastruoase ale acestora sunt marea provocare a următoarelor decenii pentru omenire. Datorită, pe de-o parte, înmulțirii populației globului, adică creșterii numărului de locuințe, clădiri, industrii, mijloace de transport, toate producă toare de emisii de dioxid de carbon și alte gaze nocive și pe de altăparte creșterii continue a necesarului de energie, problema unor surse de energie nepoluante a devenit presantă, iar în unele zone chiar urgentă”, a mai spus subprefectul.

Costul de întreținere al echipamentelor este minim

Un alt motiv pentru ca județul nostru săînceapăa folosi energia verde este un nou mod de viață- situația confortabilăde a fi parțial sau total independent din punct de vedere energetic, sau chiar de a furniza energie vecinilor sau rețelei publice de electricitate. Depărtarea Față de orice rețea de electricitate sau chiar lipsa ei, mobilitatea și diversitatea soluțiilor, continua creștere a prețurilor la energie electrică și combustibili.

Aceste energii se găsesc peste tot în naturăși chiar în orașe și sunt gratis, ele trebuiesc doar captate și transformate. Investițiile în echipamentele necesare captării, transformă rii și stocă rii se amortizeazărepede relativ la durata de funcționare a acestora, După care energia va fi practic gratis și inepuizabilă. Costul de întreținere al echipamentelor este minim sau chiar nul în unele cazuri, iar durata de funcționare lungă”, a declarat Anuța Handolescu.

De asemenea, ea a mai spus că centralele eoliene se pot amplasa în diferite zone ale județului

90% din costuri vor fi suportate de stat

Statul ar putea plăti 90% din costurile de montare a sistemelor de încă lzire care utilizeazăenergie regenerabilă. Românii își vor putea monta sisteme de încă lzit care săfuncționeze cu energie alternativăsuportând doar 10% din costuri. Ministerul Mediului îi va finanța, în proporție de 90%, pe cei care vor săîși înlocuiască sau să-și completeze sistemul de încă lzire clasic cu instalații care utilizeazăenergia solară, geotermalăsau eoliană.

În prezent, din Fondul de mediu sunt în curs de finanțare 10 proiecte pentru creșterea producției de energie din resurse regenerabile, în valoare de 49,9 milioane de lei, din care două vizeazăproducerea și distribuția apei calde menajere cu ajutorul panourilor solare. Finanțarea nerambursabilăpentru acestea depășește 356.800 lei. Conform reglementărilor Uniunii Europene (UE), România va trebui săproducă 20% din energie prin resurse regenerabile până în 2020.

Avem potențial, mai rămâne să-l valorifică m”

Conform afirmațiilor subprefectului Anuța Handolescu, specialiștii au luat un caroiaj de 70 de kilometri pe 70 de kilometri, care va putea cuprinde golurile alpine ale județului Vâlcea. Acest caroiaj este făcut pe un program lansat în Comunitatea Europeană de studiu al vântului din satelit. S-a plecat de la un punct care anul trecut a fost identificat de cei care au realizat studiul ca fiind viabil în Munții Lotrului. A rezultat faptul că zona de Nord a județului nostru are un mare potențial de obținere a energiei verzi. Specialiștii au descoperit că există12 potențiale amplasamente care pot duce câmpuri eoliene în zona munților din județ. „Este vorba despre Vidra, zona Obârșia Lotrului, partea dinspre Rânca și Petroșani, toți munții care vin pe stânga-dreapta Văii Lotrului, Malaia și Brezoi. Deoarece acest program se va lansa pentru prima datăîn România, județul nostru are șanse săatragăfonduri și sădevinăun județ care săproducă energie verde. Așadar, avem studiul, s-a demonstrat că avem și potențial, mai rămâne săvalorifică m acest potențial. Sper ca autoritățile județului săcontinue acest proiect”, a afirmat Anuța Handolescu.