Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Drumul Naţional 7D, cea mai mare minciună rutieră vâlceană

ILUZIE OPTICĂ. O minciună naţională se află pe hărţile rutiere ale României de mai bine 10 ani. Singurul Drum Naţional care în realitate este o uliţă sătească traversează judeţul Vâlcea prin Colegiul de Nord al senatorului Frâncu şi al deputatului Buican. De zece ani, cei doi lideri nu au făcut nimic pentru anularea acestei mistificări grosolane. DN 7D, drumul care începe undeva pe Valea Oltului şi se termină brusc într-o poiană din judeţul Argeş.

Exemplul trist şi foarte periculos pentru un conducător auto care soseşte pentru prima dată în judeţul Vâlcea dinspre Sibiu este DN 7D. Normativele spun că există un drum naţional care leagă două oraşe importante pe hartă. „Drumul Naţional Fantomă”, cum îl numesc localnicii din Ţara Loviştei, DN 7D este de mai bine de 10 ani, după cum spune deputatul liberal Cristian Buican, „cea mai sinistră glumă” pe harta rutieră a României, acest drum fiind doar o uliţă sătească.

Ce face un conducător auto când pătrunde pe Valea Oltului, în colegiul de Nord al celor doi parlamentari, Frâncu şi Buican. Evident se uită pe hartă şi poate şi-ar dori să ajungă mai repede spre Bucureşti, prin Piteşti.

Aşadar, şoferul, posesor al celei mai noi hărţi rutiere a României, deschide la pagina Vâlcea şi, vede că, de la Câineni există un drum îngroşat, cu linie roşie, pe care e scris DN7D şi care evident se duce spre Curtea de Argeş – Piteşti. Automat, în dorinţa de a evita un ocol prin Râmnicu Vâlcea omul se va înscrie la stânga spre Câineni.

Momentan, nimic nu-l sperie, e asfalt prin comuna respectivă, face stânga şi, pe la Grebleşti, se uită din nou pe hartă. Drumul în realitate este cam ciudat faţă de ceea ce scrie acolo pe hartă. Uşor asfaltul dispare, dar pe borne scrie clar DN7D, în Titeşti reapare puţin asfalt, dar după centrul comunei dispare complet.

Conducătorul auto este stresat, urmăreşte bornele kilometrice care îi indică faptul că se află pe drumul cel bun. La Perişani se trezeşte din nou cu asfalt, o bună bucată de drum, ajunge chiar la o intersecţie unde i se spune direcţia spre Curtea de Argeş. Încrezător porneşte spre judeţul Argeş.

Numai că, la capătul comunei vâlcene Perişani conducătorul auto intră deja în Dosarele X. Adică, drumul pe care mersese ajunge nici mai mult nici mai puţin într-o…poiană. Se uită la hartă, se uită la drum, hai că porţiuni neasfaltate mai întâlnise, dar de această dată să nu mai găsească drumul, chiar că e prea de tot. Harta spune clar DN 7 D. Adică drum naţional, nu judeţean, nici altceva. Îi trece prin cap să caute pagina cu Argeş. Aici, se sperie, în judeţul Argeş nici urmă de DN 7 D. Chiar că se află în zona crepusculară.

Pune alături cele două judeţe şi vede că, una din uliţele care este în faţa lui, în judeţul Argeş, este drum comunal care duce undeva la Sălătrucu. Uliţă, dar greu de admis şi acest cuvânt pentru că este drum mai degrabă forestier, drum de care sau de tractor. Nici cu 4×4 nu poate fi traversat.

Dar cei din Argeş l-au definit cât de cât real – drum comunal. Ce face conducătorul auto? Evident îi înjură pe toţi liderii vâlceni, pe cei care au făcut harta şi nu are altă variantă decât să se întoarcă. În cel mai fericit caz, merge prin Perişani – Cornetu şi ajunge din nou pe Valea Oltului. Mare ocol!!!

DN 7 D a fost o decizie luată în anul 2000, sub mandat PSD, şi ca o propagandă electorală. Din pix, un drum comunal care lega câteva comune loviştene a fost înaintat în grad la nivel de Drum Naţional. Cum ai face din plutonier – maior. Pe Adrian Năstase şi miniştrii săi i-a durut fix în pix de acest drum, iar pe Tăriceanu cu atât mai mult.

Cei doi parlamentari liberali, senatorul Frâncu şi deputatul Buican, au făcut nenumărate interpelări, în ultimii doi ani la Minister. Să recapitulăm – 4 ani PSD nu s-a întâmplat nimic, 4 ani PNL – Tăriceanu, nici atât, 3 ani PDL nu s-au găsit fonduri.

RAUL POP