Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

FOTO 1942: 13 Iunie – Înălțarea Domnului. Tradiții și obiceiuri

Înălțarea Domnului este una dintre cele mai mari sărbători creștine, amintindu-ne de înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile de la Învierea Sa. Înălțarea lui Iisus Hristos la ceruri simbolizează și înălțarea umanității împreună cu el.

Pagină dintr-un „Abecedar” (1942) despre sărbătoarea Înălțării Domnului.

Tradiţii şi obiceiuri pentru „Înălţarea Domnului”

În această zi, credincioşii participă la slujbe speciale organizate pentru a comemora momentul în care Iisus Hristos s-a înălţat la ceruri în prezenţa discipolilor săi.

În unele locuri, se păstrează tradiţia să se consume alimente care au fost binecuvântate de către preot în timpul slujbei de Înălţare.

În ziua „Înălţării Domnului”, oamenii se salută cu vorbe speciale, folosind cuvintele „Hristos s-a Înălţat!” şi „Adevărat s-a Înălţat!” timp de 10 zile.

De „Înălţare” nu se coase, nu se ţese şi nu se croieşte, nu se spală, nu se fac treburi grele la câmp sau în gospodărie, nu se mătură în casă sau în curte.

Gospodinele colorează ouă pentru ultima dată în acest an, iar vopseaua rămasă trebuie pusă la rădăcina unui pom.

Gospodinele agaţă leuştean la porţi şi ferestre, pentru a ţine strigoii la distanţă. Oamenii poartă frunze de nuc şi leuştean la brâu, pentru că aşa a avut şi Iisus Hristos când s-a înălţat la ceruri.

În unele regiuni ale ţării se obişnuieşte să se împodobească toate casele cu crenguţe de paltin.

Local, în această zi, animalele din ogradă şi mai ales vitele sunt bătute cu frunze de leuştean pentru a se îngrăşa şi a fi sănătoase tot restul anului.

Tot de „Înălţarea Domnului” se obişnuieşte să se dea de mâncare animalelor din gospodărie pâine sfinţită, pentru a le proteja şi a asigura sănătatea şi fertilitatea lor.

O legendă spune că, în această zi, cucul încetează să mai cânte, semn că vara este aproape şi ţăranii trebuie să fie harnici.

În această zi nu este bine să împrumuţi obiecte sau bani, deoarece se crede că astfel îţi dai norocul şi binecuvântarea.

Tradiţia din unele locuri spune că în ziua de „Înălţare” nu ai voie să dai din casă foc şi sare.

În unele zone din România, de „Înălţarea Domnului” oamenii merg la cimitire pentru a curăţa mormintele şi a le decora cu flori şi lumânări. Se organizează parastase şi se împart pomeni pentru sufletele celor răposaţi.