Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Femeile, mai ,,flexibile” pe piaţa muncii

În primele 10 luni ale anului, peste 1257 de persoane au urmat cursuri de calificare sau de reconversie profesională. Dintre absolvenţii cursurilor s-au încadrat doar 681 de persoane, majoritatea femei. Din cei 15.700 de şomeri înregistraţi, doar 4.500 sunt femei. Conducerea AJOFM Vâlcea susţine că acest fapt se datorează ,,flexibilităţii” femeilor şi nu unei discriminări pozitive a acestora. Suportă mai bine stresul şi au o capacitate mult mai mare de adaptare la condiţiile de muncă oferite de angajatori misogini sau neadertalieni.

Conducerea AJOFM Vâlcea susţine că serviciile de informare şi consiliere profesională au un rol esenţial în activitatea desfăşurată de serviciile publice de ocupare, de calitatea acestora depinzând în mare măsură rezultatele aplicării celorlalte tipuri de servicii de stimulare a ocupării, în special formarea profesională. Servicii de care beneficiază persoanele aflate în şomaj, doar că statistica arată că bărbaţii sunt mai reticenţi în asimilarea informaţiei sau în schimbarea profesiei.

Cu toate că în  primele 10 luni ale anului, peste 1257 de persoane au urmat cursuri de calificare sau de reconversie profesională, doar 21 % dintre cei care au beneficiat de servicii de mediere a muncii au reuşit să se angajeze. Alţi 1000 de şomeri au beneficiat de servicii de consiliere şi informare. În urma recalificării, jumătate  au reuşit să-şi  găsească un loc de muncă. Din statisticile Agenţiei de Şomaj rezultă că femeile sunt mult mai deschise la nou şi îşi  găsesc mult mai uşor de lucru.

,,Mai mult de jumătate dintre cursanţi, 74% sunt femei, adică o pondere foarte importantă care reuşeşte mult mai uşor pe piaţa forţei de muncă. Persoanele între 25 şi 45 de ani sunt mai flexibile privind reconversia profesională. Din statisticile noastre reiese că după o anumită  vârstă  există o anumită eficienţă în ceea ce priveşte schimbarea locului de muncă sau a unei profesii”, a declarat Tudor Ştefoane, director adjunct al AJOFM Vâlcea.

Serviciile de informare şi consiliere profesională  au vizat cu precădere categoriile de persoane cu probleme serioase de integrare pe piaţa muncii, cum sunt persoanele cu vârsta între 35-45 de ani, numărul acestora ajungând la  7958 de persoane;  persoanele  peste 45 ani ( 4999 persoane”, şi cele  peste 50 ani, categoria cea mai dezavantajată pe piaţa muncii. Numărul acestora a ajuns la  2583 de persoane, în condiţiile în care majoritatea angajatorilor caută  persoane tinere, fără obligaţii.

În aceeaşi perioadă numărul şomerilor neindemnizaţi a ajuns la 11940 persoane, iar cel al şomerilor de  lungă durată, la  6395 persoane.

DANA NEDESCU