Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Doi tineri din Râmnicu Vâlcea, ”good guys” în rândul hackerilor

Atunci când pronunţi cuvântul “hacker”, de obicei oamenii se uită la tine ciudat şi îşi imaginează o persoană într-un subsol care stă înconjurat de o mulţime de cabluri, monitoare şi care tastează nevrotic, furând bani “de pe net”. Există o imagine peiorativă a “hackerilor” în mintea colectivităţii, care au fost portretizaţi ca fiind răufăcători care fură date sensibile de la oricine. În sensul larg, cuvântul hacker defineşte un proces creativ de a soluţiona, care ia în considerare proprietăţile unui sistem în moduri neaşteptate.

Un grup de tineri a făcut o afacere din meseria de “hacker specializat”. Folosesc aceleași metode utilizate de hackeri ca să atace companiile, însă legal, cu acordul acestora. Țintă este clară: detectarea vulnerabilităților critice. Prin testare, le ajută să se protejeze împotriva atacurilor cibernetice și a fraudelor informatice.

Pasiunea pentru a descoperi ce se află dincolo de un anumit produs sau “ce se întâmplă dacă” i-a determinat pe Andrei Pușoiu și pe Daniel Ciobanu să pună bazele afacerii Cyber Threat Defense, cooptându-l pe Alexandru Armean. În echipă au mai pătruns și alți pasionați de IT, precum Răzvan Furdui, Veronica Mihaiu sau Adrian Vicol.

Primii doi au lucrat ca experți în securitate (pentesteri) la diferite companii din Cluj, în paralel punând bazele firmei. Alexandru a fost manager la o multinațională în echipa de cyber security, fiind implicat în proiecte de consultanță pe lângă job.

Începuturile au fost cele mai captivante pentru Andrei și Daniel, ei cunoscându-se de peste opt ani, din Râmnicu Vâlcea. Acolo cuvântul hacker era folosit des pentru că multe persoane se ocupau cu fraude IT și se îmbogățeau peste noapte. Deși toate știrile erau negative, acestea le-au captat atenția, fascinându-i.

”Voi ce tip hackeri sunteți? este o întrebare care ni se pune des și care ne amuză. Imaginea acelui răufăcător din subsol nu are nimic de-a face cu ceea ce facem noi și cu imaginea noastră. Suntem ingineri tineri (numiți și pentesteri) și entuziaști, acei „good guys” pasionați de a afla care sunt posibilele modalități prin care acei „bad guys” pot să intre în sistemele clienților și să abuzeze de breșe prin care determină pierderi considerabile țintelor” au spus reprezentanții Cyber Threat Defense.