Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Conturi de Twitter ale ISIS, gestionate de pe adrese ale guvernului britanic

VandaSec, un grup de hackeri, susţine că mai multe conturi de Twitter ale unor suporteri ai Statului Islamic sunt gestionate de pe adrese IP deţinute de Departamentul Muncii şi Pensiilor din Marea Britanie. Conform Daily Mirror, cel puţin trei asemenea conturi au fost descoperite.

Hackerii au prezentat jurnaliştilor de la Daily Mirror dovezi că adresele IP ale guvernului britanic au fost folosite de trei jihadişti ca să acceseze conturi de Twitter de pe care se face propagandă ISIS şi se recrutează adepţi.

La prima vedere, adresele IP păreau să fie localizate în Arabia Saudită, dar după o căutare mai atentă, cu unelte specifice, hackerii au descoperit să adresele duc la Departamentul Muncii şi Pensiilor din Londra.

Descoperirea hackerilor a generat suspiciuni că persoane din interiorul guvernului gestionează conturile de Twitter pro-ISIS sau că respectivele conturi au fost create de serviciile de informaţii ca o cursă pentru jihadişti.

Totuşi, publicaţia britanică a efectuat propriile cercetări şi a descoperit să adresele IP duc la o serie de tranzacţii între Marea Britanie şi Arabia Saudită. Britanicii au vândut un mare număr de IP-uri către firme din Arabia Saudită. După realizarea tranzacţiei, în octombrie 2015, adresele IP au fost folosite de extremişti pentru a-şi difuza mesajele.

Deşi Departamentul Muncii şi Pensiilor a negat iniţial că ar deţine adresele IP, Jamie Turner, un expert dintr-o firmă numită PCA Predict, a descoperit o dovadă că adresele IP au fost vândute în octombrie 2015 către Arabia Saudită. Acesta a precizat că este posibil ca adresele IP să poate fi încă legate de guvernul britanic, pentru că datele nu s-au actualizat.

În cele din urmă, oficialii britanici au recunoscut că au vândut adrese IP către firme de telecomunicaţii din Arabia Saudită, însă guvernul de la Londra nu are niciun control asupra felului în care acestea sunt folosite.