Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Deputat Ștefan Ovidiu Popa: „Noua lege a pensiilor va pune în sfârșit ordine în sistemul public de pensii”

„PSD este singurul partid care a majorat pensiile de două ori într-un an, și se va întâmpla din nou. Prima oară a fost în 2017, când punctul de pensie a fost majorat de două ori, în februarie și în septembrie. În 2024 pensiile vor fi majorate la 1 ianuarie, prin indexarea punctului de pensie (cu 13,8%), iar apoi la 1 septembrie când foarte multe pensii vor crește în urma recalculării.

Noua lege a pensiilor va pune în sfârșit ordine în sistemul public de pensii și va înlătura inechitățile dintre pensionari.

Modificările propuse avantajează persoanele care au muncit mai mult. Vreau să enumăr în continuare câteva din cele mai importante modificări:

  • Pensionarii cu perioade mai lungi de contributivitate vor avea creșteri mai mari la recalculare.
  • Salariații care muncesc și contribuie peste 25 de ani primesc puncte suplimentare pentru stabilitate, care vor mări valoarea pensiei. Punctele se vor acorda astfel:
  • +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani de contributivitate
  • +0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani de contributivitate
  • +1 punct/an începând de la 36 de ani de contributivitate.
  • Persoanele care au contribuit 40 de ani la sistemul de pensii pot ieși cu 5 ani mai devreme la pensie.
  • De asemenea sunt luate în calcul veniturile salariale suplimentare (prime, premii, acord global, al 13-lea salariu etc) pentru care s-au plătit contribuții la sistemul de pensii.

În același timp această lege se adresează în egală măsură și salariaților. Aceasta stimulează munca, natalitatea și continuarea studiilor printr-o serie de măsuri. De exemplu femeile care au copii vârsta de pensionare scade cu câte 6 luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 3 ani și 6 luni iar concediul pentru creșterea copilului se consideră perioadă contributivă”, ne-a informat deputatul PSD de Vâlcea, Ștefan Ovidiu Popa.