Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

În 2015, în luna mai salariul mediu net a fost mai mic decât în aprilie

În luna mai 2015, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2500 lei, cu 2,5% mai mic decât în luna aprilie 2015. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.806 lei, în scădere față de luna precedentă cu 51 lei (-2,7%). În luna mai 2015, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activități economice.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în extracția petrolului brut şi a gazelor naturale (6523 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1018 lei).

În luna mai 2015, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna aprilie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), sume din alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), a realizărilor de producție ori încasărilor mai mari (funcție de contracte). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activități economice.

Indicele câştigului salarial real a fost de 96,8% pentru luna mai 2015 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 132,6%, cu 4,3 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna aprilie 2015.

Comparativ cu luna mai a anului 2014, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 7,4%. Indicele câştigului salarial real față de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 106,2%. Câştigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creşterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 15,7% în activități de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale); între 10,5% şi 13,0% în intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, colectarea şi epurarea apelor uzate, extracția minereurilor metalifere, extracția cărbunelui superior şi inferior, fabricarea altor produse din minerale nemetalice; între 6,5% şi 8,5% în producția şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat, fabricarea băuturilor, industria metalurgică, transporturi pe apă, telecomunicații, captarea, tratarea şi distribuția apei, activități profesionale, ştiințifice şi tehnice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 29,7% în extracția petrolului brut şi a gazelor naturale; între 4,5% şi 8,0% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activități de servicii

anexe extracției, transporturi aeriene; între 3,0% şi 3,5% în activități auxiliare intermedierilor financiare, activități de asigurare şi fonduri de pensii, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, activități de producție cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistră¬ri audio şi activități de editare muzical¬; activități de difuzare şi transmitere de programe).

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (‐0,4%). Uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au înregistrat în administrația publică, respectiv în sănătate şi asistență socială (+0,6%).