Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Senatorul Niţu: Sistarea ajutoarelor sociale este o măsură destul de dură, însă necesară pentru reducere a fenomenului de abandon şcolar

Parlamentarul Colegiului Senatorial Nord, liberalul Dan Niţu, este de părere că numai prin măsuri dure se poate stopa sau măcar se poate reduce abandonul şcolar. Tocmai de aceea, recent el s-a alăturat grupului de parlamentari care susţin condiţionarea acordării ajutoarelor sociale familiilor nevoiaşe de trimiterea la şcoală a copiilor pe care îi au în grijă, prin completarea Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. „Este responsabilitatea părinţilor şi a celor care îi au în grijă să-şi crească şi să îşi pregătească copiii pentru viitor, dar este datoria noastră să ne asigurăm că aceşti tineri au acces la un drept fundamental – la educaţie. Sistarea ajutoarelor sociale este o măsură destul de dură, însă ea este necesară, în condiţiile în care s-a constat că, în cazul acestor categorii de persoane, mijloacele penale de reducere a fenomenului de abandon şcolar nu dau rezultate. România se numără, în prezent, printre ţările europene cu grad mare de analfabetism, iar infracţionalitatea juvenilă este în creştere. Cu siguranţă, acestea sunt efectele directe şi imediate ale abandonului şcolar la vârste destul de mici. De aceea, se impune o responsabilizare a părinţilor. Prin aplicarea de sancţiuni de ordin material, mai mulţi părinţi îşi vor trimite copiii la şcoală şi se vor asigura că aceştia frecventează fără întreruperi cursurile” – susţine senatorul Dan Niţu.

Senatorii au propus,în proiectul lor, ca plata ajutorului social să fie sistată în cazul în care elevul are peste 100 de absenţe nemotivate pe parcursul unui semestru şcolar. Cei care trebuie să verifice situaţia elevilor sunt inspectorii şcolari, ei urmând să pună la dispoziţia agenţiilor teritoriale situaţia privind absenteismul şcolar al copiilor care provin din familii beneficiare de ajutoare sociale. Trebuie să menţionăm că această propunere legislativă se află acum în dezbatere la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.