Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Legea Falimentul Personal: Cum schimbă creșterea salariului minim din 1 Iulie pragurile de datorii

Cei care doresc să solicite intrarea în insolvență trebuie să îndeplinească anumite criterii legate de nivelul datoriilor. Legea falimentului personal prevede un prag al datoriilor atât pentru procedurile principale de insolvență, cât și pentru procedura simplificată, iar acest prag este raportat la salariul minim. Având în vedere că salariul minim va crește începând cu 1 iulie, și pragul datoriilor va fi majorat corespunzător. Persoanele aflate într-o situație financiară dificilă pot solicita intrarea în insolvență, dar, conform Legii 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, această opțiune nu este disponibilă pentru oricine are probleme financiare.

În primul rând, cei care doresc să solicite intrarea în insolvență trebuie să îndeplinească, printre altele, și condiția unui prag minim al datoriilor.

Legea 151/2015 prevede trei tipuri de proceduri de insolvență, fiecare având praguri diferite de datorii. Dat fiind faptul că aceste praguri sunt calculate în funcție de salariul minim, iar valoarea acestuia va crește de la 1 iulie, și pragurile de datorii vor fi majorate începând de luna viitoare.

Conform legii, valoarea minimă a datoriilor scadente necesară pentru a putea depune cererea de deschidere a procedurii de insolvență pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau a procedurii judiciare de insolvență prin lichidare de active este de 15 salarii minime pe economie. Astfel, de la 1 iulie, pragul de datorii va fi de 55.500 de lei.

Prin urmare, nivelul datoriilor trebuie să depășească această sumă pentru ca persoanele cu probleme financiare să poată solicita una dintre cele două proceduri de insolvență: cea pe bază de plan de rambursare a datoriilor și cea prin lichidare de active.

Pe de altă parte, în cazul procedurii simplificate de insolvență, cuantumul total al obligațiilor trebuie să fie de cel mult 10 salarii minime pe economie.

Cu alte cuvinte, pentru a putea apela la procedura simplificată de insolvență, cei interesați vor trebui să se încadreze, de la 1 iulie, într-un prag al datoriilor de până la 37.000 de lei.

Modalitatea de Aplicare a Procedurilor de Insolvență

Prima dintre procedurile de insolvență, cea pe bază de plan de rambursare a datoriilor, permite datornicilor să-și redreseze situația financiară respectând măsurile stabilite într-un plan elaborat și aprobat de majoritatea creditorilor. În esență, respectarea strictă a acestui plan îi ajută pe cei cu dificultăți financiare să-și plătească datoriile și, în unele cazuri, chiar să scape de o parte dintre ele.

Procedura de insolvență prin lichidare de active se aplică fie persoanelor cu o situație financiară foarte gravă, fie celor care au trecut deja printr-o procedură pe bază de plan de rambursare a datoriilor, dar care a eșuat din cauza nerespectării planului sau din motive externe. Această procedură implică vânzarea tuturor bunurilor datornicului ce pot fi valorificate, conform legii, iar datornicul va putea folosi doar o mică parte din bani pentru întreținere.

În cele din urmă, procedura simplificată de insolvență se aplică persoanelor cu datorii mai mici, care nu au bunuri sau venituri urmăribile și care fie au atins vârsta standard de pensionare, fie și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă.