Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

România spune „Nu” drogurilor: Șase noi substanțe interzise prin lege

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri o lege care completează tabelele-anexă nr. I și II ale Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Actul normativ introduce pe lista drogurilor de mare risc șase noi substanțe psihoactive și medicamente, care au fost recent puse sub control la nivel internațional în cadrul unei sesiuni a Comisiei Națiunilor Unite privind Stupefiantele. Astfel, legislația națională este aliniată cu cea internațională, contribuind la protejarea sănătății și reducerea riscurilor de îmbolnăviri sau decese cauzate de consumul de droguri.

Noua lege, promulgată de șeful statului, urmărește completarea tabelului-anexă nr. I la Legea nr. 143/2000, prin includerea substanțelor prevăzute de Convenția asupra substanțelor psihotrope din 1971, precum și a tabelului-anexă nr. II, prin includerea substanțelor prevăzute de Convenția unică asupra stupefiantelor din 1961. Astfel, tabelele-anexă sunt actualizate cu șase noi substanțe psihoactive și medicamente.

Guvernul a adoptat acest proiect de lege într-o ședință pe 7 martie, punând sub control următoarele substanțe: 2-methyl-AP-237, etazene, etonitazepyne, protonitazene, ADB-BUTINACA și alpha-PiHP, conform unui comunicat de presă al Executivului. Aceste substanțe au fost monitorizate în ultimul an de Grupul Național de Avertizare Timpurie, constituit la nivelul Agenției Naționale Antidrog. Grupul include, pe lângă specialiștii antidrog, reprezentanți ai DIICOT, Poliției Române, Ministerului Sănătății și medici renumiți din principalele unități medicale din București.

Cele șase substanțe fac parte din categoria noilor substanțe psihoactive, droguri sintetice extrem de periculoase, produse în laborator.