Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Istoria faimosului iepuraș pufos de Paște

Așa cum mulți creștini știu deja, Biblia nu menționează vreun iepuraș mitic care să livreze ouă sau cadouri copiilor în ziua învierii lui Isus Hristos.

Conform unei teorii prezentate de Time, simbolul iepurașului își are originile în vechea tradiție păgână asociată festivalului Eostre, care celebra zeița fertilității și a primăverii. În această tradiție, simbolul animal al zeiței era iepurele, reprezentând fertilitatea. În Statele Unite, simbolul iepurașului a fost adus pentru prima dată în anii 1700 de către imigranții germani din Pennsylvania, care au transmis tradiția cunoscută sub numele de „Osterhase” sau „Oschter Haws” din Țara Veche.

Legenda spune că iepurele ar depune ouă colorate pe care le oferea cadou copiilor cuminți, motiv pentru care aceștia îi lăsau morcovi în locurile unde iepurașul își putea lăsa ouăle.

Deși iepurii sunt mamifere și nu depun ouă, iconografia combină simbolurile ouălor și ale iepurelui, ambele fiind asociate cu fertilitatea, renașterea și viața nouă, într-o celebrare a sărbătorii de primăvară a Paștelui.

În tradiția creștină, ouăle de Paște simbolizează învierea lui Isus și ieșirea sa din mormânt. Tradiția împodobirii ouălor de Paște datează din secolul al XIII-lea, când ouăle erau considerate un aliment interzis în timpul Postului Mare și erau decorate pentru a marca sfârșitul postului și pentru a adăuga o notă festivă sărbătorii de Paște.

Astăzi, iepurașul de Paște este adesea descris ca un iepure alb cu urechi lungi, îmbrăcat în haine colorate, și este prezent în paradele de Paște, în chioșcurile din mall-uri și în alte evenimente festive, purtând adesea un coș plin cu ouă colorate, ciocolată, bomboane și alte delicii pentru copii.

În ciuda prevalenței iepurașului de Paște, acesta nu este întotdeauna cel care aduce ouăle de Paște în alte țări decât Statele Unite. De exemplu, în Australia, vacanța de primăvară este întâmpinată cu „Easter Bilby”, un marsupial asemănător iepurelui, pe cale de dispariție, nativ al acelei țări. Alte animale care aduc cadouri includ „Cucul de Paște” din Elveția și, în unele regiuni din Germania, „Vulpea de Paște” sau „Cocoșul de Paște”. Deci, dacă doriți să explorați mai mult în acest an, acestea sunt câteva idei de început.