Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ÎNGRIJORĂTOR: Consumul de substanțe și starea de bine a copiilor. Rezultatele unui studiu Salvați Copiii România

Conform unei anchete realizate de Salvați Copiii România, trei din zece copii afirmă că știu pe cineva care a consumat substanțe psihoactive sau droguri, ponderea crescând la patru din zece în cazul adolescenților. Cel mai îngrijorător este faptul că aceștia identifică consumatorii în rândul prietenilor sau colegilor de școală, ceea ce indică o incidență ridicată a consumului în mediul școlar sau în proximitatea copiilor.

În rândul copiilor cu vârsta peste 14 ani, consumul de alcool și tutun este mai răspândit: 27% afirmă că au consumat alcool, 19% au fumat țigări obișnuite, 11% tutun încălzit, iar 16% au vapat în ultima săptămână. Cu toate acestea, doar 3% dintre copii recunosc că au consumat personal substanțe psihoactive sau droguri, fără diferențiere pe criterii de vârstă, gen sau mediu de rezidență. Având în vedere incidența mare a consumului în grupul de egali și caracterul dezirabil al unui răspuns privind consumul propriu, acest procent este probabil subestimat.

Dintre cei care afirmă că au consumat personal, majoritatea spun că au făcut acest lucru de mai multe ori, iar cea mai consumată substanță este canabisul, urmat de ecstasy și LSD. Majoritatea copiilor au auzit de cel puțin una dintre substanțele psihoactive menționate în studiu. Diferențele semnificative apar în funcție de vârstă: copiii peste 14 ani au auzit într-o proporție mult mai mare de toate tipurile de substanțe psihoactive comparativ cu cei sub 14 ani.

Ce consumă copiii

  • Cafeaua este principala substanță consumată de copii: 4 din 10 copii spun că au consumat cafea în ultima săptămână.
  • Băuturile alcoolice și energizantele sunt consumate de 2 din 10 copii.
  • Țigările și vapingul sunt menționate de 1 din 10 copii.

Consumul de substanțe crește odată cu vârsta copiilor:

  • 64% dintre copiii de 14 ani și peste au băut cafea în ultima săptămână.
  • 27% au consumat alcool, iar 24% energizante.
  • 19% au fumat țigări obișnuite, 11% tutun încălzit, iar 16% au vapat.

Consumul de alcool este mai răspândit în rândul băieților (22% vs. 18%).

Starea de bine și contextul familial

În general, copiii au acordat o notă medie de 7,44 din 10 la întrebarea cât de fericiți s-au simțit în ultimele două săptămâni. Băieții și copiii mai mici de 14 ani, precum și cei din mediul urban, se declară mai fericiți comparativ cu fetele, copiii mai mari și cei din mediul rural. Copiii de vârstă mică, băieții și cei din mediul urban afirmă în măsură mai mare că sunt fericiți, liniștiți sau energici, pe când cei peste 14 ani, fetele și copiii din mediul rural se simt mai stresați, demoralizați sau deprimați.

Majoritatea copiilor locuiesc cu ambii părinți (aproximativ 80%). Absența unui părinte este corelată cu scoruri mai ridicate în ceea ce privește stresul și deprimarea. Doar sub 10% dintre copii descriu atmosfera din familie ca fiind neplăcută sau foarte neplăcută. O atmosferă familială neplăcută este asociată cu niveluri mai ridicate de stres și deprimare.

Numărul de prieteni este pozitiv corelat cu starea de bine, iar lipsa prietenilor este asociată cu stres și deprimare. De asemenea, o atmosferă neplăcută în școală sau clasă este legată de un nivel mai ridicat de stres în rândul copiilor.

Studiul a fost efectuat sub forma unui sondaj de opinie online, adresat copiilor cu vârsta între 10 și 17 ani, în perioada noiembrie-decembrie 2023.