Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

DROGAȚ LA 14 ANI

CONSUM DE DROGURI. Vineri, 26 octombrie 2012, ora 13, în Sala Mare a Prefecturii Vâlcea, a avut loc prima dezbatere privind consecințele consumului de droguri la mamă și copil, organizată de către reprezentanții CPECA Vâlcea. La manifestare au participat reprezentanți (specialiști în domeniul medical, psihologic, juridic) ai următoarelor instituții implicate în prevenirea consumului de droguri: CPECA Vâlcea, Instituția Prefectului Vâlcea, Primăria Municipiului Rm. Vâlcea, Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, Direcția de Sănătate Publică Vâlcea, Arhiepiscopia Râmnicului, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea, Inspectoratul Județean de Poliție Vâlcea, Inspectoratul Județean de Jandarmi Vâlcea, Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vâlcea, Organizația World Vision România, Biroul Zonal Vâlcea, Serviciul de Combatere al Criminalității Organizate Vâlcea.

Conform Raportului anual al ANA 2010 (prezentat în noiembrie 2011), în România a crescut consumul de canabis, ecstazy, heroină, cocaină, SNPP (substanțe noi cu proprietăți psihoactive, așa-zisele ” etnobotanice” ); a crescut numărul toxicomanilor infectați cu hepatita virala B și C, HIV; a crescut numărul de decese (34 /2010 prin supradoza) și a scăzut vârsta consumatorilor. În județul Vâlcea, în anul 2012 față de anul 2011 se constată o creștere ușoară a numărului de consumatori de droguri ce s-au prezentat la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgențe Vâlcea, toți consumând SNPP. Vârsta consumatorilor a scăzut spre 14 ani, categoria 15-19 ani reprezentând 47,6% din totalul cazurilor. O altă noutate îngrijorătoare se referă la faptul că apar cazurile de sex feminin, în anul 2011 ele lipsind. De asemenea, a crescut rata de policonsum, asocierile de SNPP cu alcool, canabis, medicamente fiind ceva obișnuit.

Mame consumatoare de droguri nasc copii dependenți

Agenția Națională Antidrog (ANA), prin Centrele de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) desfășoară în perioada 05 octombrie 2012 – 26 iunie 2013 și în județul Vâlcea campania națională ” Riscurile consumului de droguri la mamă și copil” . Obiectivul principal al campaniei îl reprezintă sensibilizarea și conștientizarea viitoarelor mame cu privire la riscurile consumului de tutun, alcool și droguri asupra fătului. Una dintre cele mai importante probleme asociate consumului de droguri la părinți este aceea că mamele consumatoare de droguri nasc adesea copii dependenți de droguri. În plus, aceștia prezintă în majoritatea cazurilor patologie medico-psiho-socială, fiind predispu și la tulburări de dezvoltare, atât cognitive, cât și somatice, au probleme de nutriție și o stare excesivă de iritabilitate. Pe de altă parte, potrivit specialiștilor, mortalitatea infantilă este mai ridicată în rândul nou-născuților proveniți din mame consumatoare de droguri. În acest sens, opiniile experților au relevat că administrarea drogurilor în timpul sarcinii crește foarte mult riscul de apariție a malformațiilor congenitale, de naștere prematură, de greutate mică la naștere sau chiar de pierdere a sarcinii. Totodată, consumul de droguri ilicite este asociat cu morbiditate și mortalitate crescută în rândul nou-născuților și expune, în special în cazul consumului pe cale injectabilă, și la alți factori de risc care sunt nocivi atât pentru mame, cât și pentru feții acestora, cum ar fi transmiterea virusurilor HIV și HVC, precum și a altor boli infecțioase (sifilis). De regulă, copiii născuți din mame consumatoare de droguri prezintă la naștere sindromul de abstinență neonatală (sevraj), care poate dura de la o săptămână la 1 lună.

MAGDA POPESCU