Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Apeluri pentru salvarea sitului arheologic Pompeii, Italia

Luna trecută a căzut o parte importantă din zidul cetăţii Pompeii, oraşul roman încremenit de la erupţia lui Vezuviu. Este doar cea mai recentă dintre distrugerile de pe sit, despre care experţii spun că se afla într-o condiţie critică. Deşi situl este relativ sigur pentru turişti, dezintegrarea este atât de alarmantă încât a determinat Uniunea Europeană să ofere 150 de milioane de euro pentru prezervare.

De aceea, în Italia se intensifică apelurile pentru salvarea monumentelor de la Pompeii. Apelurile sunt formulate de personalităţi din media italiană, ONG-uri şi activişti.

Pompeii, care este considerat unul dintre cele mai cunoscute situri arheologice din lume, a suferit mai multe incidente similare în ultimii ani.

Oraşul roman Pompeii a fost acoperit de cenuşă vulcanică în urma unei erupţii petrecute în secolul I şi de atunci a rămas aproape intact.

„Ruinele de la Pompeii au nevoie de o muncă neîncetată de prezervare, pentru a contracara acţiunea factorilor externi”, spune expertul Filippo Coarelli, fost arheolog la Universitatea din Perugia. „Situl arheologic este foarte mare: mai mult de 40 de hectare cu străzi, case private şi clădiri publice”, spune Coarelli. Totuşi „în ziua de azi doar cinci lucrători calificaţi au grijă de întregul sit. Complet inadecvat”.