Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
Foto: primaria municipiului Ramnicu Valcea

Proiect pilot de guvernare deschisă la Râmnicu Vâlcea: Cetățenii implicați în deciziile locale

La Râmnicu Vâlcea s-a desfășurat primul proiect din țară care implică cetățenii în luarea deciziilor locale, proiect ce va fi inclus în viitoarea Strategie pentru Guvernare Deschisă, a anunțat Laurențiu Mazilu, șeful Serviciului pentru Guvernare Deschisă din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Laurențiu Mazilu, alături de reprezentanți ai Comisiei Europene și ai Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a participat, la Râmnicu Vâlcea, la conferința de închidere a acestui proiect, intitulat „Parteneriat pentru politica de coeziune”. Proiectul a lansat primul juriu al cetățenilor din România.

„Suntem aproape de finalizarea primei strategii pentru guvernare deschisă din România, care va fi supusă consultării publice în a doua parte a anului. Strategia se bazează pe recomandările OCDE, primite în urma a două rapoarte publicate în 2023. Ce ați realizat aici este remarcabil și l-am inclus în strategia noastră. Vom sprijini dezvoltarea proceselor participative deliberative la nivel local și central și vă invităm să contribuiți cu expertiza voastră,” a spus Laurențiu Mazilu celor care au lucrat la proiectul din Râmnicu Vâlcea.

Derulat pe o perioadă de doi ani, proiectul „Parteneriat pentru politica de coeziune” a urmărit implicarea locuitorilor municipiului în administrarea orașului. A fost creat un juriu al cetățenilor, format din 20 de membri selectați aleatoriu printr-o loterie civică. Întregul proces deliberativ s-a desfășurat în mai multe etape, sub îndrumarea experților și facilitatorilor calificați.

„Acest experiment a fost foarte interesant. Nu este ușor să aduni cetățeni din întreg orașul într-un grup divers și să-i faci să colaboreze eficient. Succesul acestui proiect ar trebui extins la toate serviciile publice. Opiniile cetățenilor sunt esențiale pentru îmbunătățirea serviciilor publice, care nu sunt niciodată perfecte. Felicit instituțiile implicate și sper ca opiniile noastre să fie luate în considerare de actualii și viitorii decidenți ai municipiului,” a declarat Sorin Zamfirescu, membru al juriului cetățenilor și fost primar al Râmnicului Vâlcea.

Proiectul a fost implementat de Primăria Râmnicu Vâlcea, în colaborare cu două organizații nonguvernamentale (Fundația Comunitară Vâlcea și Asociația H.appy Cities) și a beneficiat de asistență tehnică nerambursabilă din partea Comisiei Europene, prin intermediul OCDE.