Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

RÂMNICU VÂLCEA: Se majorează din nou tarifele la salubrizare

• Majorarea, impusă de Romprest pe motiv că deşeurile trebuie tratate pentru a fi depozitate la Feţeni

Încă o majorare la colectarea gunoiului menajer din Râmnicu Vâlcea! Aleşii locali ai municipiului au avut de aprobat în şedinţa ordinară a lunii ianuarie un proiect privind modificarea tarifelor pentru activitatea de colectare separate şi transportul separate al deşeurilor menajere, inclusiv fracţii colectate separate şi pentru activitatea de colectare şi transport din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară/exterioară, hotărâre care a generat numeroase discuţii între executiv şi opoziţie.

Practic, operatorul actual Romprest solicită majorarea tarifelor din următoarele motive: modificarea salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2018 precum şi modul de calcul al taxelor salariale, tariful de depunere al staţiei de la Feţeni se va majora şi creşterea tarifului de tratare al deşeurilor la staţia de la Stolniceni. Această majorare ar fi apărut din cauza faptului că fosta administraţie publică locală nu a prevăzut în caietul de sarcini întocmit atunci pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor şi o prevedere care spune că operatorul trebuie să aibă şi o staţie de tratare pentru a duce apoi gunoaiele la depozitul de la Feţeni.

Practic, acum Romprest majorează tarifele având în vedere că trebuie să se asocieze cu o altă firmă care să trateze deşeurile, la preţurile stabilite de ei. Principalele discuţii pe acest subiect le-a avut liberalul Grigore Crăciunescu, acesta spunând că operaţiunea trebuie făcută, dar nu trebuie dată pe tavă Romprestului. “Este ilegal ce facem. Noi ca să fim corecți, să intrăm în legalitate, această operațiune este strict atributul primăriei. Ori negociem noi cu New Recycling, ne prezintă fișa de fundamentare cum au ajuns la 110 lei/tonă, poate face numai 50 lei/tonă operațiunea de tratare… este ilegal să acordăm în acest mod bani din bugetul public” a spus Grigore Crăciunescu.

De partea cealaltă, edilul Mircia Gutău a spus că fiind vorba despre două firme private, ei au ales şi că municipalitatea este pusă în situaţia să plătească transportul gunoiului la Bucureşti, s-o trateze şi să prindă acest preţ în cost. „Am pierdut 11 miliarde și mai pierdem 20 miliarde cu ei, sau să găsești o soluție. Eu le mulțumesc că au forțat și au găsit o firmă, de pe teritoriul municipiului. Veniţi cu soluție unde să-l tratez. Dar să profitaţi de prezenţa televiziunilor şi să spuneţi anumite lucruri mi se pare aberant. Aveţi tupeul să ne reproşaţi o licitaţie din 2015, în care aţi fost consilier local. Dacă la groapa de gunoi de la Feţeni nu se acceptă gunoi netratat, nu aţi impus acest lucru în caietul de sarcini” a spus edilul Gutău.

Primarul a mai declarat că nu a renunţat la propria staţie de sortare şi tratare. “Am vrut să facem la Feţeni dar costurile sunt fabuloase. Încercăm să facem lângă cele două investiţii ale Consiliului Judeţean cu fonduri europene şi o staţie de tratare, în aşa fel încât ADI Salubrizare va scoate la licitaţie să aibă tot ce trebuie: staţie de tratare, de sortare şi groapa de gunoi. Lucru pe care trebuia să le faceţi dumneavoastră, nu să ne reproşaţi acum, a declarat Mircia Gutău.