Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Un nou ajutor de la Consiliul Judeţean pentru Oltchim

NECESITĂŢI. O nouă rundă de dezbateri în cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, privind ajutorul energetic, prin societatea CET Govora, ce-i este acordat combinatului Oltchim pentru a putea funcţiona. Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, şi consilierii USL au propus ca toată cantitatea suplimentară de energie electrică, în valoarea de aproximativ 13,8 milioane lei, să fie preluată de CET Govora de la Complexul Energetic Oltenia, urmând ca plata către furnizor să se efectueze eşalonat, până la data de 28 februarie 2013, pe măsura încasărilor de la Oltchim. Numai că, aleşii PDL au considerat că acţiunea conducerii judeţului este una cu iz electoral şi au sărit ca arşi, susţinând că în acest fel vor falimenta CET Govora.

La începutul şedinţei, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, le-a explicat consilierilor judeţeni că Oltchim Rm. Vâlcea nu-şi mai poate plăti datoriile către CET Govora aşa cum s-au înţeles iniţial, adică prin cesionarea unor contracte de vânzare produse clorosodice. Asta pentru că, partenerii externi ai combinatului, cu care au fost încheiate contracte pentru aceste produse, nu au fost de acord cu cesionarea acestora către CET Govora. Astfel că, luând act de aceste condiţii, conducerea Oltchim Rm. Vâlcea a solicitat efectuarea plăţii valorii energiei electrice livrate suplimentar, în mod direct, din încasările rezultate din derularea contractelor, urmând să plătească datoria eşalonat către CET, până în data de 28 februarie. Vestea nu a fost privită cu ochi buni de consilierii PDL, care prin vocea aleşilor Romulus Bulacu şi Iuliana Moise, le-au reproşat şefilor judeţului că duc CET-ul către faliment, dar şi că toate acţiunile lor sunt politizate şi au iz electoral. „Încercaţi să tot daţi vina pe guvernarea trecută şi nu judecaţi în profunzime lucrurile. Mi-ar plăcea să gândiţi strategii pe termen mediu sau lung, pentru că aceste improvizaţii pe care le faceţi acum nu o să ajute cu nimic. Găsim soluţii de moment până se termină alegerile şi apoi se vor concedia peste 1.000 de oameni. Acum nu facem decât să dăm vina unii pe alţii. Noi nu vrem decât să fim obiectiv şi să nu politizăm problema de la Oltchim” – a spus Romulus Bulacu, care în guvernarea PDL, când era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, nu a mişcat niciun deget pentru a ajuta Oltchimul, iar acum are neruşinarea de a deschide gura.

Acesta, ca şi colega sa ce se vrea acum deputat în nordul judeţului, au fost puşi la punct chiar de directorul societăţii CET Govora, Ludovic Zelici, care le-a prezentat situaţia de fapt, susţinând că şi-au făcut toate calculele şi că sunt convinşi că vor primi banii de la Oltchim. „Din toată cota de 42 de MW, Oltchim consumă cam 35-36 de MW în principal în secţia de electroliză, care produce produse foarte uşor vandabile, ce au un preţ foarte bun pe piaţă. Trebuie spus că şi în secţiile ce vor fi pornite, propenoxid şi polieteri, au de asemenea preţuri fabuloase, iar încasările vor fi imediate cu aceste produse. Din această cauză avem noi certitudinea că banii îi vom vedea în viitorul apropiat” – a spus directorul societăţii CET Govora.

„Orice om cu mintea întreagă înţelege că şi CET Govora fără Oltchim este în mare pericol” – Dumitru Persu

De departe cel mai elocvent şi realist discurs l-a avut vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Persu, care le-a cerut tuturor să conştientizeze că CET fără Oltchim nu poate funcţiona prea mult timp şi că trebuie salvat combinatul pentru a putea fi salvată întreaga economie a judeţului Vâlcea. „Eu credeam că măcar noi aici apreciem cu atât mai mult această susţinere din partea Consiliului Judeţean, pentru că obiectivul nostru, al tuturor, este pornirea Oltchimului. Cred că orice om cu mintea întreagă înţelege că şi CET Govora fără Oltchim este în mare pericol. Energia livrată de CET către Oltchim reprezenta, atunci când combinatul funcţiona normal, peste 65% din producţia acestei mari unităţi care se numeşte CET Govora. Deci, una cu alta, aceste două societăţi sunt foarte bine legate. Lăsând însă la o parte aceste considerente, având această scrisoare de garanţie din partea conducerii Oltchimului, care se angajează ferm să respecte termenele de plată, cred că nu trebuie să avem reţineri în a aproba acest sprijin de urgenţă. Oltchimul, domnilor consilieri, nu este un alambic, un cazan de fabricat ţuică, şi nu poate porni de pe o zi pe alta, dând drumul la robinete. Oltchimul are instalaţii complexe, investiţii uriaşe făcute în ultimii ani, care necesită o funcţionare într-un anumit regim. Degeaba îl pornim şi avem producere, dacă nu avem desfacerea asigurată. De aceea, termenul de punere în funcţiune la o capacitate mai mare şi la o capacitate care să asigure profit, va fi, după părerea mea, destul de îndelungat, de ordinul a trei, patru sau cinci luni de zile. Important este că noi asigurăm acest sprijin direct, pentru că salvarea Oltchimului înseamnă salvarea economiei judeţului Vâlcea” – a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Dumitru Persu.

CLAUDIA STANCIU