Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!
foto: Facebook

INTERCEPTĂRI INCENDIARE în dosarul retrocedărilor de păduri! Vâlceanul Adam Crăciunescu este vizat

foto: Facebook

Directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, a demisionat de conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, invocând motive personale. Decizia a fost adusă la cunoştinţa membrilor Consiliului de Administraţie. Deşi avea mandat până în anul 2017m Crăciunescu s-a retras, precizând că este vorba şi de vârstă, dar şi de „încărcătura“ din ultima perioadă.

Vâlceanul Adam Crăciunescu este implicat în dosarul retrocedărilor ilegale, în care sunt cercetaţi şi foştii deputaţi Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, precum şi senatorul Tudor Chiuariu.

Dosarul, în care Crăciunescu este urmărit penal, este instrumentat de procurorii DNA Braşov, iar prejudiciul, conform anchetatorilor, se ridică la suma de 303.888.615 euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.

Procurorii DNA susţin că Adam Crăciunescu nu ar fi reprezentat corect interesele Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva deoarece, prin anumite intervenţii, Tribunalul Covasna a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane, prejudiciind astfel Romsilva.

Tot procurorii mai spun că a existat o înţelegere prealabilă, pusă la cale de fostul deputat Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate.

Extras din rechizitoriul procurorilor DNA:

CRĂCIUNESCU ADAM, cercetat în stare de libertate pentru săvârşirea infracțiunilor de abuz în serviciu, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. și sprijinirea unui grup infracțional organizat, prev. de art. 367 alin. (1) din C.pen., toate cu aplic. art. 38 C.pen. și art. 5 C.pen.;

Inculpatul CRĂCIUNESCU ADAM, director RNP Romsilva, fără antecedente penale a avut o atitudine oscilantă şi nesinceră în anchetă.

PALTIN GHEORGHE STURDZA, prin intermediul lui ADAM IOAN, BENGESCU DAN COSTIN și HREBENCIUC VIOREL, a urmărit să-i determine pe reprezentanții ROMSILVA, mai exact pe directorul general Crăciunescu Adam, președinte PSD Timiș, să nu mai atace în instanță deciziile comisiei județene Bacău (fapt care este de natură să tergiverseze eliberarea titlului de proprietate) sau să renunțe la judecată acolo unde deja s-au demarat procesele civile.

Din probe rezultă că Hrebenciuc Viorel l-a abordat pe Crăciunescu Adam prin intermediul lui Ilie Sârbu, senator, persoană cu foarte mare influență asupra directorului RNP Romsilva.

Anterior cooptării lui Crăciunescu Adam de către Hrebenciuc Viorel în acest grup, acesta din urmă obținuse deja sprijinul directorului din cadrul Direcției Silvice Bacău, Ghelasă Viorel Gheorghe, vicepreședinte PSD Bacău, instigându-l la inacțiune.

Din declarația suspectului Ghelasă Viorel Gheorghe a rezultat că Hrebenciuc Viorel a făcut presiuni în mod repetat asupra acestuia solicitându-i să urgenteze demersurile necesare punerii în executare a deciziei nr. 231 și să nu mai formuleze acțiuni în instanță, iar la una dintre primele întâlniri pe această temă Hrebenciuc Viorel i-a spus acestuia că are un interes direct în cauză, respectiv un contract cu Sturdza Paltin Gheorghe.

….

Din probe a rezultat că atât Adam Ioan cât și Bengescu Dan Costin i-au solicitat în mod direct lui Hrebenciuc Vorel să intervină pe lângă directorul general Romsilva, care, la rândul său trebuia să dispună juriștilor din cadrul Romsilva și ai DS Bacău să aibă o atitudine necombatantă, ceea ce s-a și petrecut.

În acest context este de menționat faptul că în luna decembrie 2013, după ce a aflat că jurista Alina Suciu din cadrul ROMSILVA a depus cererea de strămutare la ÎCCJ, obținând totodată și suspendarea judecății dosarului 2209/119/2013, după ce a fost admonestat de Hrebenciuc Viorel prin intermediul lui Sîrbu Ilie, Crăciunescu Adam a dispus ca Alina Suciu să nu mai reprezinte RNP Romsilva în cauzele ce privesc Domeniul Ghica Comănești și să nu mai facă deplasări în afara Bucureștiului, ceea ce a afectat în mod direct drepturile patrimoniale și interesele legitime ale acesteia.

În ziua de 05.12.2013, la ora 16:54:27 CRĂCIUNESCU ADAM a purtat cu șefa departamentului juridic din cadrul RNP Romsilva, următoarea convorbire telefonică:

CRĂCIUNESCU ADAM:

“Ia spune-mi cu Sturdza ce proces am suspendat noi de la… Am cerut noi strămutare de la…”

N C: “Este suspendat procesul…”

CRĂCIUNESCU ADAM: “Acela de la… N C: De la Covasna, pentru că s-au abținut toți judecătorii de civil și ne-a intrat dosarul pe complet de penal. Și s-a făcut cerere de strămutare și s-a suspendat, probabil o să admită și strămutarea, pentru că nu mai sunt judecători la Covasna.”

CRĂCIUNESCU ADAM: “Cine a făcut strămutarea?”

NC: “A făcut-o A S și cu CD”

CRĂCIUNESCU ADAM: “Dar de ce au făcut strămutarea? … CRĂCIUNESCU ADAM: Ia să-i iau eu notă de relații pe chestia asta. Formulează-mi niște întrebări.”

N C: “Bine. O să vă formulez niște întrebări.”

În data de 06-12-2013, la ora 12:25:13, CRĂCIUNESCU ADAM a purtat cu N C, șefa departamentului juridic din cadrul RNP Romsilva, următoarea convorbire telefonică :

N: “aveți dreptate.”

CRĂCIUNESCU: “Da.”

N: “Dumneavoastră nu ați semnat cererea de strămutare, este semnată de către Comisia Județeană de Fond Funciar Bacău, Direcția Silvică Bacău iar cei de la Bacău nu au avut ce să facă.”

CRĂCIUNESCU: “N, înseamnă că eu încă, cu memoria stau bine, că îmi făceam probleme.”

N: „Stați foarte bine, dar nici eu nu știam de cererea asta de strămutare, eu nu am văzut-o, nu știu cum arată.“

CRĂCIUNESCU: „Deci, problema este că nu am semnat-o eu.“

N: „Nu. Nu ați semnat-o. Nu. Este semnată de…”

CRĂCIUNESCU: „Stai să o văd că nu m-a informat de treaba asta.”

N: „Că i-am zis“

CRĂCIUNESCU: “Cine a semnat-o? Comisia județeană? Cine a semnat-o?”

N: “Comisia Județeană Bacău, Direcția Silvică.”

CRĂCIUNESCU: “Ghelasă.”

N: “Ghelasă, da, de la Bacău Bacău a semnat-o, dar na, nu avea…”

CRĂCIUNESCU: “Da, dar trebuia să ne informeze de treaba asta, adică… Trebuie să știu ce se întâmplă. Bine, pentru treaba asta, o să discut”

N: “A fost un mare scandal atunci și a amenințat-o și…”

CRĂCIUNESCU: “În ce dată? Trebuia să mă informeze de treaba asta.”

N: “Acum două…”

CRĂCIUNESCU: “Vreau să văd… Bine că…”

N: “Da. Nu, nu ați semnat-o dumneavoastră, nu. Nu. Și poate v-a spus domnul Mohanu nu știu dacă v-a spus, nu v-a spus.”

CRĂCIUNESCU: “Nu am fost de acord cu treaba asta. Le-am zis: Nu mai încercați că astea sunt agasări asupra oamenilor care nu dau bine, ce interese ai tu să tot modific treburile astea? Că își pune întrebarea asta. De acord, eu în instanță mă duc pac! Dar nu eu.”

N: “Deci dumneavoastră nu ați fost de acord și totuși ei au făcut-o. Asta este.”

CRĂCIUNESCU: “Da. Au prins momentul când am fost plecat, să vezi și data când este.”

În aceeași zi, la scurt timp după ce a aflat că nu a semnat cererea de strămutare, Crăiunescu Adam, a purtat următorul dialog cu Sîrbu Ilie:

ILIE SÂRBU: „Da. Nu te-a mai sunat ăla.“

ADAM CRĂCIUNESCU: „Am vorbit cu el. Vine luni la mine. Eu l-am sunat și mi-a răspuns după aia. „

ADAM CRĂCIUNESCU: „Da. Să vină. A! Am aflat pentru ce era supărat omul (s.n. Hrebenciuc Viorel).”

ILIE SÂRBU: “Da?”

ADAM CRĂCIUNESCU: “Aia nu am făcut-o eu” (S.N FACE REFERIRE LA CEREREA DE STRĂMUTARE PROCES DE LA TRIB. COVASNA).

ILIE SÂRBU: „Lasă că vorbim când ne vedem.“

Faptul că în această convorbire Crăciunescu Adam face referire la Hrebenciuc Viorel se coroborează cu declarația de suspect a lui Crăciunescu Adam în cuprinsul căreia a arătat că s-a întâlnit cu Hrebenciuc Viorel în luna decembrie 2013, ocazie cu care Hrebenciuc Viorel a refuzat să dea mâna cu directorul RNP Romsilva.

Crăciunescu Adam a fost abordat de inculpatul ADAM IOAN la comisia parlamentară pentru agricultură şi întrebat de procesul de la Bacău

“cum stăm cu Bacăul? S-a pierdut s-a câștigat”.

“I-am spus că mergem înainte cu procesul.”

Legătura dintre măsurile luate de Crăciunescu Adam față de jurista Alina Suciu ca urmare a faptului că și-a îndeplinit în mod corespunzător atribuțiile de serviciu rezultă și din convorbirea purtată în data de 07 decembrie 2013, ora 21 :33, de Adam Crăciunescu și unul dintre subordonații săi,

Mohanu: 

ADAM CRĂCIUNESCU: “Este, dar de fapt strămutarea fără să mă informeze… de acord, eram de acord poate cu ea, nu era nici o problemă, dar bă, mă informezi.”

MOHANU: “Da. Asta este corect. Nici nu încape discuția.”

ADAM CRĂCIUNESCU: “Eu nu sunt împotriva a nu rezolva probleme, dar după aia nu vreau ca după ce nu câștigă unul și altul să fim trași noi, să fim chemați prin procese.”

MOHANU: “Eu i-am și spus cu deplasările acestea la instanțe să vină personal să prezinte.”

ADAM CRĂCIUNESCU: “Și cu instanțele. Mie până când nu îmi prezintă recomandarea de la medic că poate merge în delegații nu îi mai dau nici o delegație, gata am terminat.”

MOHANU: “Am primit și eu hârtia aceea.”

ADAM CRĂCIUNESCU: “Nu. Mai întâi să-și clarifice treaba din punct ….ce restricții are, cum are că nu… o băgăm… asta face după aia pică tot că ea știe este foarte conștientă de niște treburi.”

……….

Influența lui Hrebenciuc Viorel asupra Romsilva și faptul că a solicitat să nu se mai facă noi acțiuni în instanță este confirmat și de împrejurarea că Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva îi solicitase anterior unui angajat, să dea declarație scrisă în sensul că nu mai are noi documente care să stea la baza unei cereri de revizuire.

Aceste aspect sunt confirmate prin SMS-ul trimis de Hrebenciuc Viorel inculpatului Bengescu Dan Costin în data de 03 octombrie 2013:

“Am rezolvat ! B a dat decl scrisa ca nu mai are alte inscrisuri.”