Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

ADRĂNEL COTESCU: Guvernul Ponta împiedică relaxarea fiscală

Camera Deputaţilor a adoptat recent o Declaraţie care „se pronunţă pentru adoptarea de măsuri de relansare fiscală şi de creare a unui climat investiţional atractiv pentru mediul de afaceri, în special a măsurilor de neimpozitare a profitului reinvestit şi de reducere cu 5 puncte procentuale a contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatori care să permită aplicarea lor la 1 iulie 2014 cu respectarea angajamentelor asumate de România în faţa partenerilor internaţionali”.

Faţă de această măsură, senatorul liberal Marin Adrănel Cotescu susţine că guvernul Ponta refuză în continuare să implementeze un sistem care să asigure o relaxare fiscală şi să creeze un climat investiţional atractiv pentru mediul de afaceri.

„Adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă pentru modificarea art. 19 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal în vederea neimpozitării profitului reinvestit anunţată de către premier este doar praf în ochi aruncat mediului de afaceri. Ordonanţa aprobată de Guvern în 23 aprilie 2014 face o testare pentru un an şi jumătate cu măsura neimpozitării profitului reinvestit, până la 31 decembrie 2015 şi, în plus, nu satisface nici 10% din nevoile unei societăţi comerciale. Potrivit prevederilor proiectului de act normativ, categoriile de mijloace fixe pentru care se acordă scutirea sunt doar echipamentele tehnologice noi, cum ar fi maşini, utilaje şi instalaţii de lucru. Deci, nu se aplică şi celor achiziţionate la mâna a doua, deşi, în condiţiile economice actuale, sunt puţine întreprinderi care îşi pot permite să cumpere numai utilaje noi. De asemenea, ordonanţa nu se aplică altor categorii de investiţii cum ar fi construcţia de sedii, renovarea, consolidarea şi extindere sediilor, dotarea cu mobilier sau autoturisme, acestea fiind cheltuielile preponderente din mediul de afaceri, întrucât nu toate firmele desfăşoară activităţi tehnologice. Oricum, conform bunului obicei al guvernului, chiar şi această ordonanţă va fi amânată prin nepublicarea normelor metodologice, cu toate că premierul a transmis că acestea vor fi gata până la sfârşitul lunii aprilie. Încă o dată, Guvernul PSD condus de Victor Ponta se opune oricăror proiecte de dezvoltare a economiei româneşti şi încearcă să păcălească românii prin adoptarea unor măsuri fără un conţinut concret şi care nu pot produce efecte benefice asupra mediului de afaceri.”, a declarat senatorul PNL Adrănel Cotescu.