Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Cine vrea Primăria Râmnicului?

Fără doar și poate, candidatul cu cele mai multe șanse la Primăria Râmnicului este actualul edil-șef, Mircea Gutău, care, în acest moment, este plasat pe locul I în topul simpatiei alegătorilor râmniceni. Social-democratul care, speră pesediștii vâlceni, să ocupe fotoliul de primar al Râmnicului, este nimeni altul decât consilierul local Gigi Matei, cunoscut opiniei publice pentru locvacitatea sa ieșită din comun, dar și pentru spiritul său războinic pus, nu de puține ori, în slujba unor cauze nu tocmai nobile ” liberalii sunt deciși sută la sută să vină cu un candidat din „bătătura” proprie, Ion Nicolae, mare șef pe la Inspectoratul în Construcții Vâlcea, consilier local și băgător de seamă politic în ale liberalismului ” candidatul PRM, Nicu Silvestru, e o figură deloc cunoscută electoratului râmnicean. Silvestru a fost ofițer de Miliție, în epoca ceaușistă, iar După Revoluția din 1989, a lucrat în cadrul Academiei de Poliție și este membru PRM din luna aprilie 2006

 

 

A rămas mai puțin de un an până la alegerile pentru Primăria Râmnicului. Majoritatea formațiunilor politice vâlcene și-au și desemnat, deja, candidații pe care îi vor arunca în lupta pentru fotoliul de edil-șef al municipiului. Cele mai multe șanse la funcția amintităle are actualul primar al Râmnicului, Mircea Gutău. Sondajele aratăcă actualul șef al municipalității are peste 70% sufragiile alegătorilor, un scor greu de doborât de contracandidații săi. Deocamdată, doar câteva partide și-au desemnat candidatul la primărie, restul preferând sămai aștepte. 

însă , săvedem cine sunt cei care doresc cu ardoare scaunul de primar al municipiului și câtătrecere au sau nu la electoratul râmnicean. În rândurile care urmează, VOCEA VÂLCII prezintăevoluția lor, în timp, atât pe scena politică vâlceană, cât și în administrația locală, dacă este cazul.

Actual viitor primar

Fărădoar și poate, candidatul cu cele mai multe șanse la Primăria Râmnicului este actualul edil-șef, Mircea Gutău, care, în acest moment, este plasat pe locul I în topul simpatiei alegătorilor râmniceni. Mircea Gutău este perceput de cetățeni ca cel mai  bun primar pe care l-a avut, După 1989, municipiul nostru. Văreamintim, că acum un an, Mircea Gutău și viceprimarul Nicolae Dicu au fost acuzați de luare de mităși ținuți 4 luni de zile, în arest preventiv. În cele din urmă, instanța a hotărât judecarea în libertate a edililor, considerând că ei nu reprezintăun pericol pentru societate. Chiar și așa, popularitatea lui Mircea Gutău a cunoscut un trend ascendent, iar râmnicenii, într-o largămajoritate, au declarat că îl vor vota, și în 2008, pe Gutău pentru funcția de primar al Râmnicului. Cele mai recente sondaje de opinie aratăcă Mircea Gutău are peste 70% din sufragiile electoratului râmnicean și, deci, cele mai multe șanse săredevinăedilul-șef al municipiului.

Alegerea PSD

PSD a început săfacă primii pași pentru a-și adjudeca, în 2008, Primăria Râmnicului. Strategia este cea folosităîn urmăcu 4 ani: o competiție internă, membrii partidului fiind invitați sădesemneze candidatul cu cele mai bune șanse. Cel puțin teoretic. În cazul actualului candidat la primărie, lucrurile stau altfel. 

Social-democratul care, sperăpesediștii vâlceni, săocupe fotoliul de primar al Râmnicului, este nimeni altul decât consilierul local Gigi Matei, cunoscut opiniei publice pentru locvacitatea sa ieșitădin comun, dar și pentru spiritul său războinic pus, nu de puține ori, în slujba unor cauze nu tocmai nobile. Alesul este, în acest moment, membru în Comitetul Executiv al partidului și este economist de profesie.

Candidat de ochii lumii

Cu ceva vreme în urmă, el a precizat că pentru lansarea sa în cursa pentru primărie, formațiunea politică din care face parte, nu a efectuat niciun sondaj intern. „Nu am făcut niciun sondaj. Nu am încredere în ele” – susținea consilierul local. Lucru ieșit din comun, având în vedere că , în mai toate cazurile, partidele politice cântăresc în urma sondării opiniei publice, șansele candidatului pe care-l „înscriu” într-o astfel competiție. PSD preferă, totuși, săarunce orbește în luptăun individ cu șanse mici. Și unde mai pui că liderii PSD Vâlcea nu au reușit săprezinte presei, argumente concrete, legate de competențele administrative ale candidatului lor la Primăria Râmnicului.  În schimb, Gigi Matei, lovit și el de ceva vreme de boala narcisismului, și-a stabilit propriul set de valori, haotic, în care crede,  și care e convins că -l vor ajuta săiasăînvingător. „Din punctul meu de vedere, am foarte multe atuuri care măvor ajuta săcâștig. În primul rând, am o experiențăbogatăîn administrația publică locală, cunosc bine orașul, nu vin la primărie să-mi măresc conturile din bancă , am o familie împlinită, am foarte mulți prieteni și am dobândit multăexperiențămanagerială” -susținea consilierul.

Șanse minime

până acum, Gigi Matei nu și-a legat numele de nicio acțiune publică sau politică , care să-i fi adus notorietate în rândul opiniei publice. Pe lângă latența politică , afișatăîncă de la începutul activității sale politice, Gigi Matei dădovadă, repetăm, și de un narcisism cronic. Iatăce spunea acum ceva vreme: „Sunt pregătit pentru alegeri, iar orice încercare de a submina candidatura mea, este în van. Îmi voi apăra cu demnitate poziția”. Alesul se și vede deja ocupând biroul actualului primar, Mircea Gutău, pe care l-a bășcă lit, public, ori de câte ori a avut ocazia, încercând săsape adânc la rădăcina imaginii sale publice. Cu toate acestea, pesedistul a reușit să-și construiască o oarecare imagine publică , bazatămai mult pe scandal și comportament de „Gică Contra”, care, însă , are trecere doar la o mică parte dintre electoratul râmnicean. De curând, Gigi Matei a pus la cheltuialăPrimăria Râmniclui, pentru că a decomandat, în ultimul moment, o excursie, pe bani publici, în Statele Unite ale Americii. De atunci, social-democratul a devenit un fel de „persoanna nongrata” a Consiliului Local, iar șansele sale de a ajunge primar au devenit și mai mici.   

Având în vedere informațiile mai sus prezentate, VOCEA VÂLCII estimeazăcă Gigi Matei va putea obține maxim 15% din încrederea râmnicenilor.

Liberalul problemă

Liberalii sunt deciși sutăla sutăsăvinăcu un candidat din „bătătura” proprie, Ion Nicolae, mare șef pe la Inspectoratul în Construcții Vâlcea, consilier local și băgător de seamăpolitic în ale liberalismului. Ion Nicolae, cunoscut traseist politic, a fost implicat în mai multe scandaluri publice, încă de pe vremea când era viceprimar al Râmnicului. Asupra persoanei sale a planat, de mai multe ori, bănuiala că ar fi luat mităși că ar fi recurs la trafic de influență. Deși nu a fost condamnat, din câte se pare dosarele la care facem referire, este posibil săse redeschidăcât de curând. Pentru moment, beneficiazăde o efemeră”imunitate”, creatăde actuala conjuncturăpolitică . Mai mult decât atât, Ion Nicolae este cunoscut ca un personaj care își jignește adversarii politici ca la ușa cortului, total lipsit de diplomație.

Antipaticul

Ion Nicolae mai are foarte mult de lucru la imaginea sa publică . De când a apărut în viața politică și administrativă, liberalul nu a reușit deloc săgăsească calea spre inima electoratului râmnicean. Deși face eforturi susținute săplacă (apare mai des decât e nevoie pe la televizor și vorbește în plus la ședințele de Consiliu Local), Ion Nicolae rămâne, în continuare, un tip extrem de nepopular. Șeful său de partid, Emilian Frâncu, declara, mai de mult, că Ion Nicolae a fost desemnat candidat al partidului pentru funcția de primar, pe baza unui sondaj intern, care, chipurile, îl aratăpe liberal cu 16% în alegerile la primărie. Cea mai mare problemăa candidatului penelist este că habar nu are cu ce se mănâncă administrația publică locală, pe care o practică După ureche, nesigur pe el. În diferitele luări de cuvânt din ședințele de Consiliu Local, Nicolae a făcut dovada, că , de exemplu, habar nu are care este diferența dintre punct termic și centralătermică „¦ „De acum, Ion Nicolae va discuta despre Râmnic ca un potențial edil. Văpot spune că începând de azi (luni, 23 octombrie a.c.) Ion Nicolae este candidatul PNL pentru alegerile din 2008” – spunea, pe atunci, liderul PNL Vâlcea.

Campanie în sediul Poliției Rutiere

Și pentru că nu mai este prea mult timp până la alegeri, Ion Nicolae s-a apucat, de pe acum, să-și facă campanie. Și nu pe oriunde, ci chiar în sediul unor instituții apolitice, la poarta că rora s-a dus cu mităelectorală, constând în sucuri și bomboane de ciocolată. O altăzonăunde liberalul a început sădea pachete și pachețele electorale, este cartierul Colonia Nuci. Pe locuitorii de aici, Nicolae i-a amețit cu zeci de promisiuni electorale pe care, După cum îi e atitudinea publică , nu credem că poate săle onoreze. Candidatura sa la Primăria Râmnicului nu a fost privităcu ochi buni nici de marea majoritate a colegilor săi de partid, dar nici de adversarii săi politici. Romeo Rădulescu, unul din liderii PD Vâlcea spunea: „Candidatura lui Ion Nicolae la Primăria Rm. Vâlcea reprezintăo bătaie de joc la adresa inteligenței râmnicenilor. Nu pricep cum un individ care habar nu are cu ce se mănâncă administrația publică săvrea săfie primarul municipiului. Nu a făcut nimic pentru acest oraș. Din punctul meu de vedere, e important ca cetățenii să-și dea exact seama dacă dincolo de masca pe care o poartăNicolae existăceva bun ce poate fi valorificat sau dacă el este doar un personaj care face rău ori de câte ori are ocazia”– declara democratul. VOCEA VÂLCII este de părere că Ion Nicolae are 1,6% șanse sădevinăprimarul municipiului Rm. Vâlcea.

PRM propune la Primărie un fost ofițer de Miliție

În fine, ultimul candidat anunțat la primărie, este peremistul Nicu Silvestru, o figurădeloc cunoscutăde electoratul râmnicean. Silvestru a fost ofițer de Miliție, în epoca ceaușistă, iar După Revoluția din 1989, a lucrat în cadrul Academiei de Poliție și este membru PRM din luna aprilie 2006. El susține că nu a mai fost membru al niciunui alt partid politic, în afarăde PCR. Candidatul pentru funcția de edil-șef al Râmnicului a precizat că va avea „o campanie de bun-simț, ce va fi axatăpe un duel de programe și nu pe atacuri la persoană”. Într-un interviu acordat ziarului VOCEA VÂLCII, întrebat ce calități trebuie săaibăun candidat la primărie, Nicu Sivestru a spus: „Cred că în primul rând trebuie săfie un om că ruia sănu i se reproșeze nimic vizavi de trecutul lui, săfie cunoscut, săse facă cunoscut, săconvingăcă nu intrăîn aceastăluptăpentru scaunul de primar numai de dragul de a fi primar și de a avea o poziție în urbe și săarate că a intrat în aceastăluptăcu dorința de a face lucruri bune pentru toți râmnicenii”. Nicu Silvestru a trecut prin toate funcțiile posibile ale carierei de militar de la lucrător simplu până la șef de inspectorat, funcție pe care a îndeplinit-o și la Rm. Vâlcea. Spune că a avut de-a face cu fel de fel de oameni din domeniile în care a activat. VOCEA VÂLCII crede că șansele ca Nicu Silvestru săajungăprimar sunt de 5%.