Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Noua lege promulgată în România: Șoferii drogați sau băuți pierd permisul pentru până la 10 ani

Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi, 31 mai a.c., o lege ce modifică și completează acte normative privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe psihoactive. Inițiată de parlamentarii PSD, Robert Cazanciuc și Diana Tușa, legea prevede că șoferii condamnați pentru conducerea vehiculelor sub influența alcoolului sau drogurilor pierd dreptul de a redobândi permisul de conducere pentru o perioadă de până la 10 ani.

Această reglementare îmbunătățește cadrul legislativ pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și substanțe psihoactive, armonizând legislația națională cu cea internațională. Legea stipulează că procurorul poate dispune evaluarea consumatorului de droguri pentru includerea acestuia într-un program integrat de asistență, în funcție de circumstanțele personale și contextul faptei. Evaluarea este obligatorie pentru consumatorii minori și se realizează cu consimțământul acestora la centrele de prevenire, evaluare și consiliere antidrog. În cazul înscrierii voluntare într-un program de asistență, evaluarea se transmite către unitatea medicală corespunzătoare.

Legea introduce și sancțiuni pentru cei care efectuează operațiuni cu produse psihoactive fără autorizație, cu pedepse de la 1 la 5 ani de închisoare. De asemenea, proprietarii sau administratorii de imobile care tolerează consumul ilegal de substanțe psihoactive riscă pedepse similare. Administrarea sau remiterea fără rețetă medicală a acestor substanțe se pedepsește cu aceeași severitate.

Pentru șoferii prinși băuți sau drogați la volan, legea prevede interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule pentru o perioadă de până la 10 ani. Conducerea unui vehicul cu o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/1 alcool pur în sânge sau sub influența substanțelor psihoactive se sancționează cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea unor drepturi.