Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

Primul pas spre semifinale

Oltchim a câștigat în stil de mare echipă pe terenul lui Krik Ljubljana și este prima lideră a Grupei 2 Ozel a fost cea mai bună de pe teren

Imensa sală de sport din Ljubljana, cu o capacitate de peste 12.000 de locuri, a fost mereu cu ghinion pentru Oltchim, care nu reu șise niciodată să câștige nici măcar un punct. În prima etapă a grupelor Ligii Campionilor, chimistele s-au deplasat în Slovenia cu gândul declarat de a acumula câteva puncte dar situația nu era tocmai roză pentru elevele lui Radu Voina. Cu un singur pivot de meserie în lot, fără Farcău, accidentată, cu Meiroșu și Knezovic nerecuparate total, Oltchim a plecat și de această dată cu șiansa a doua. Campioana României a reu șit, însă, una dintre cele mai bune partide din ultimii ani și s-a impus în stil de mare echipă, depunându- și o candidatură serioasă la cucerirea trofeului pus în joc.

Cu Ozel înainte!

Mulți au strâmbat din nas când au văzut echipa de start a lui Voina, cu Huțupan titulară, la 33 de luni distanță de ultimul meci oficial internațional pe care îl jucase. „Huțu” a intrat greu în meci, nu a prins nicio minge în primele minute dar tehnicianul a lăsat-o în teren. Una dintre vedetele gazdelor, Achimovic a început în forță, a marcat primele trei goluri ale meciului și cei peste 6000 de spectatori exultau. Numai de o primă intervenție a avut nevoie Huțupan pentru a- și intra în mână și apoi a evoluat ca în zilele de glorie când câștiga Liga Campionilor chiar la Ljubljana. Oltchim s-a trezit din pumni, a egalat la 3 și apoi a pus stăpânire pe joc. Ozel a făcut totul pe teren, a recuperat la intercepție, a dat pase decisive, a coordonat atacul și apărarea și a marcat din toate pozițiile posibile. Minute bune s-a mers cap la cap, Oltchim și Krim trecând pe rând la conducerea pe tabela de marcaj. Campioana Sloveniei a avut și două goluri avans dar finalul primei reprize le-a aparținut în totalitate româncelor. Cu o apărare la sânge și cu un atac eficient, Vâlcea a intrat la cabine în avantaj de trei goluri și primul succes din istorie la Ljubljana prindea contur. Ne așteptam, însă, la o repriză secundă foarte disputată și cu mari emoții. Suporterii vâlceni încă nu uitaseră meciul din sezonul trecut le la Navarra, cu Itxako, meci pierdut în ultimele minute care ne-a costat calificarea în semifinale.

Victorie fără probleme!

O parte din emoții au fost risipite de Oltchim încă din primele minute ale reprizei secunde. Elisei și Ozel au marcat primele goluri și scorul devenea 18-13. Tehnicianul gazdelor, Tonje Tiselj, a aruncat-o în luptă și pe veterana Liudmila Bodnieva dar la 10 minute de la reluare formația sa avea de recuperat un handicap de cinci goluri: 16-21. Antrenorul care a fost la un pas de a antrena și la Vâlcea, acum câțiva ani, a cerut timp de odihnă cinci minute mai târziu, la scorul de 19-24, formația sa a reu șit să echilibreze și cu zece minute înainte de final campioana României mai avea numai trei goluri avans: 22-25. Un alt foc de paie. Huțupan a salvat trei mingi de gol, Ozel a fost imposibil de oprit, Manea a demonstrat că este unul dintre cei mai buni pivoți din  lume și Oltchim a făcut instrucție cu adversarele în final. După 22-28 în minutul 54, româncele au câștigat în final cu 31-25 și s-au instalat pe prima treaptă a clasamentului.

Favorite cu Metz

Oltchim Râmnicu Vâlcea va juca următoarea partidă din Liga Campionilor pe propriul teren, duminică de la ora 18.00, contra campioanei Franței, Metz. Elevele lui Radu Voina, Aurelia Roșca și Steluța Luca sunt favorite clare la câștigarea celor două puncte puse în joc, care le-ar menține pe primul loc al clasamentului. Metz are puține șianse de calificare în semifinale, chiar dacă are în lot multe straniere și destule componente ale echipei naționale de handbal. Meciul va fi arbitrat de Andreu Marin Lorente și Ignacio Garcia Serradilla, ambii din Spania, în timp ce observator EHF a fost delegat Moshe Herman din Israel.

Buducnost, victorie în Franța

În cealaltă partidă a primei etape din Grupa a II-a semifinală, Buducnost Podgorica și-a respectat statutul de favorită pe terenul lui Metz și s-a impus, destul de greu, la două puncte diferență. Formația în lotul căreia a fost inclusă și Adriana Å¢ăcălie, cea care nu și-a trecut numele pe lista marcatoarelor, este pe locul secund al clasamentului, la egalitate de puncte cu Oltchim. Și în cealaltă grupă, formațiile favorite s-au impus. ETO Gyor a plecat cu ambele puncte de pe terenul lui Itxako Estella, vicecampioană europeană en-titre, în timp ce Larvik a învins clar pe terenul lui FC Midtjylland, cunoscută mai mult de iubitorii handbalului cu vechiul nume, Ikast.

 Declarații:

 „Cel mai important este că am început cu dreptul. Nu șitiu dacă am mai câștigat până acum aici. E un început foarte bun, dar trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Fetele s-au luptat foarte mult în apărare, au vrut foarte mult să câștige. Luminița Huțupan ne-a dat mâna de ajutor de care aveam nevoie. Rămânem cu victoria, dar și cu atitudinea fetelor. Sper să arătăm la fel de bine și în meciurile rămase. Fetele au dovedit azi că sunt o adevărată echipă. Sper să mai recuperăm din fetele accidentate” – Radu Voina.

„Sunt fericit, e o victorie pe care am dorit-o și am obținut-o. Am demonstrat că Oltchim poate să aibă altă față decât cea pe care o arată în unele meciuri din campionat. Am avut ceva emoții la început, când am debutat de la minus 3 goluri, dar mi-am dat seama că fetele se impun încet-încet și vor face un meci mare. Luminița Huțupan Dinu a apărat foarte bine, poate și mai bine, dar dincolo de asta, ea este un catalizator pentru echipă. Ea își face datoria și oricând va pleca, va pleca pe ușa din față. Î și dorește să câștige însă înainte un trofeu cu Oltchim” – Petre Berbecaru.

„Am avut emoții să joc la Krim, unde am avut a doua casă timp de șase ani în cariera mea. Le-am ajutat astăzi pe fete, le felicit, dar și pe antrenori, pentru felul extraordinar în care au pregătit acest joc. Să nu vorbim de semifinale de pe acum, mai avem cinci meciuri. Ne gândim la următorul meci și apoi mai vedem” – Luminița Dinu.

„Ne-am dorit foarte mult această victorie, e foarte important să câștigăm în deplasare. Ne-am apărat bine, agresiv, iar Luminița în poartă ne-a dat aripi. Astăzi am fost echipă. Nu ne gândim acum la semifinale, ci vrem să luăm fiecare meci pe rând” – Aurelia Brădeanu.

 „Astăzi, Yeliz Ozel a făcut cel mai bun meci din cariera ei. Apărarea a fost excepțională, n-am mai făcut greșeli ca până acum, sper să ne țină așa până în mai, când e finala Ligii Campionilor și calificările la Olimpiadă. Mi-e teamă să spun că am făcut un pas spre semifinale, pentru că eu cunosc toanele fetelor noastre. Nu mă așteptam niciodată ca după doi ani de alăptat, Luminița Huțupan să apere ca azi” – Cristian Gațu.

 Grupa 1

Etapa I:

FC Midtjylland Larvik 22-26

Itxako ETO Gyor 26-28

 Clasament:

1. Larvik                1        1        0        0        26-22           2

2. ETO Gyor                   1        1        0        0        28-26           2

3. Itxako Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â  1        0        0        1        26-28           0

4. Midtjylland        1        0        0        1        22-26           0

 Etapa viitoare:

ETO Gyor Midtjylland

Larvik Itxako Navarra

 Grupa 2

 Etapa I

Metz Buducnost 27-29

Krim Oltchim 25-31

Vlad Soare