Save 20% off! Join our newsletter and get 20% off right away!

VIDEO: Schitul Pahomie

Schitul Pahomie este unul dintre cele mai izolate schituri sihastreşti ale ţării noastre. Aflat în localitatea Băile Olăneşti, judeţul Vâlcea, la aproximativ 30 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, schitul lui Pahomie se ascunde smerit în pădurile dese pe la poalele Muntelui Buila.

Cei care doresc să ajungă la Schitul Pahomie pot accesa DN 64A, pornind din Râmnicu Vâlcea, spre Băile Olăneşti, ajungând în Păuşeşti-Măglaşi, mai apoi parcurgând drumul forestier ce duce la Izvorul Frumos.

Schitul a fost înscris pe Lista monumentelor istorice şi îi are ca întemeietori pe Pahomie monahul şi Sava Haiducul, datând din anul 1520.

Se spune că Pahomie ar fi fost de fapt celebrul ban Barbu Craiovescu, care, în aceeaşi perioadă în care reclădea Mânăstirea Bistriţa, a zidit şi acest schit

Biserica schitului se află aproape în totalitate sub stânca muntelui şi este împărţită doar în altar şi naos. Prezintă un pridvor de dimensiuni foarte reduse, deschis şi lipsit de ferestre. Faţadele exterioare sunt modeste, vopsite în alb, acoperişul fiind realizat din tablă.

În vestul bisericii se află clădirea destinată pentru stăreţie, alături de trapeză, bucătărie şi chilii.

Schitul, construită sub o mare stâncă pe care se află chipul Domnului, având în apropiere o cascadă cu apă de munte, rece ca gheaţa, îşi aşteaptă în linişte şi rugăciune vizitatorii.

 

Sursa video: youtube / Gabriel Avramovici